După un început de meci ezitant (a fost condusă cu 3-0), Simona Halep a reușit să preia controlul partidei, a avut chiar și o serie de șase game-uri câștigate la rând și a învins-o pe Dayana Yastremska, după o oră și 27 de minute de joc, scor 7-5, 6-4. Diferența a fost făcută de experiența Simonei și de inconstanța jucătoarei din Ucraina, în vârstă de 20 de ani, care a făcut foarte multe erori neforțate. Pentru Simona urmează un duel cu Yulia Putintseva, în sferturile competiției de la Roma.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Calificarea în sferturi este recompensată cu un premiu de 37.910 euro şi cu 190 puncte WTA.

Ultimul punct al partidei dintre Halep și Yastremska:

Desfășurarea livetext a partidei dintre Halep și Yastremska:

6-4 Simona controlează punctul, atacă în lung de linie și câștigă. Retur ratat de Yastremska (30-0). Dayana preia controlul după un retur foarte bun și închide punctul în cross. Yastremska trimite în fileu la retur, două mingi de meci pentru Simona. Dayana o salvează pe prima cu un atac bun cu reverul. Yastremska ratează, trimite în culoarul de dublu și Halep câștigă partida.

5-4 Retur ratat de Simona. Halep se apără superb, mai vine o eroare a jucătoarei din Ucraina. Simona nu se concentrează suficient și trimite în fileu. Minge lovită prea puternic de Dayana (30-30). Yastremska nu cedează sub presiune și câștigă un punct important. Simona ratează lovitura, Dayana speră în continuare.

5-3 Simona începe bine game-ul, servește și un as. Retur fulgerător al Dayanei. Următorul este ratat (40-15). Prima dublă greșeală a Simonei din acest set. Retur prea lung al Dayanei, care va servi pentru a rămâne în meci.

4-3 Serviciu foarte bun la exterior al jucătoarei din Ucraina. Forehand-ul Simonei prinde linia și mingea nu mai sare. Dayana urcă la fileu și închide cu siguranță punctul. Încă o lovitură prea lungă pentru Dayana (30-30). Darren Cahill aplaudă, după un punct câștigat superb din defensivă de Simona (passing în cross). Simona nu fructifică mingea de break. Dar mai obține una, după încă o eroare neforțată a Dayanei. Simona trimite în fileu. Una dintre ratările săptămânii vine tot din partea Dayanei, care lovește foarte rău de lângă fileu. Yastremska se revanșează cu un as. Chiar dacă se apără bine, Simona nu mai poate ajunge la minge. Game-ul se prelungește (40-40). Simona o lobează pe Dayana dintr-o poziție dificilă și obține încă o minge de break. Dayana servește excelent cu , o plimbă pe Simona pe linia de fund și câștigă punctul. Încă un serviciu bun. Simona rămâne în game. Forehand incredibil al Dayanei... Game fără sfârșit, din nou egalitate la 40. Yastremska își face în cele din urmă serviciul.

4-2 Dayana ratează returul. Serviciu reușit din partea Simonei. Încă o ratare inexplicabilă a Dayanei, de lângă fileu. Slice-ul Dayanei se oprește în fileu, game alb pentru Simona.

3-2 Simona încearcă să diversifice loviturile, dar Dayana este din nou foarte precisă (ca în debutul partidei). Trei puncte câștiga rapid de Yastremska. Game alb pentru ucraineancă.

3-1 Simona ratează și pierde primele două puncte ale game-ului. După un punct câștigat de Halep, Yastremska îl domină pe următorul și obține două mingi de break. Dintr-o poziție foarte bună, Dayana ratează complet lovitura. Yastremska face break-ul după o lovitură fulgerătoare de forehand.

3-0 Simona ajunge la timp lângă fileu și o pasează pe Dayana. Totul îi intră Simonei, jucătoarea noastră a preluat complet controlul partidei. Încă o ratare a Dayanei, încă trei mingi de break pentru Halep. Și prima este fructificată.

2-0 Banda fileului este de partea Simonei. Dayana nu mai are răbdare, vrea să încheie punctele cât mai rapid (și face multe greșeli). Yastremska urcă la fileu și câștigă punctul cu un voleu-drive. Mingea cade din nou în terenul Dayanei, după ce a lovit banda fileului. Dayana ratează incredibil de lângă fileu, Simona câștigă al cincilea game consecutiv.

1-0 Simona începe bine la retur, stă bine în puncte (15-30). Yastremska se grăbește, face tot mai multe erori (două mingi de break). Simona trimite din ce în ce mai lung, Dayana ratează.

7-5 Simona se apără remarcabil, însă nu mai face față atacurilor Dayanei și mingea se oprește în fileu. După ce s-a apărat tot punctul, Simona a accelerat și a surprins-o pe adversară (15-15). Serviciu câștigător. Retur trimis afară de Dayana. Simona închide setul cu primul său as.

6-5 Dayana începe cu o dublă game-ul de serviciu. Simona forțează în acest game, Dayana trimite în fileu (0-30). Trei mingi consecutive de break pentru Simona, după încă o eroare a Dayanei. Yastremska o salvează pe prima. Iar Simona o ratează pe a doua (a încercat un atac în cross, mingea a ieșit puțin afară). Dayana ratează reverul și Simona trece la conducere (va servi pentru câștigarea setului).

5-5 Simona începe bine game-ul. Halep câștigă rapid primele puncte, servicii din ce în ce mai bune. Însă vine o dublă greșeală. Lovitura Dayanei se oprește în banda fileului.

În meciul care decide adversara învingătoarei dintre Halep și Yastremska, Elena Rybakina a câștigat primul set împotriva Yuliei Putintseva, scor 6-4.

4-5 Yastremska atacă, Simona încearcă să riposteze, dar trimite afară. Game bun făcut de Dayana (40-0). Yastremska domină game-ul și se impune la 0.

4-4 Dayana este foarte agresivă, dar Simona se apără bine și eroarea adversarei vine. Yastremska ratează o scurtă din apropierea fileului. O lovitură moale a Simonei (30-15). Serviciu bun pentru jucătoarea noastră. Dar este urmat de o dublă greșeală. Retur prea lung al Dayanei, Simona egalează.

3-4 Simona atacă pe serviciul secund și câștigă punctul. Retur ratat de Simona. Reverul în lung de linie este lovitura cea mai bună a Dayanei până în acest moment. Simona pierde un schimb prelungit. Yastremska întrerupe seria Simonei.

3-3 Simona se apără bine, așteaptă greșeala adversarei și aceasta vine. Lovitură superbă a Simonei în lung de linie, Yastremska nu ajunge la minge. Retur afară al Dayanei. Încă un game alb pentru Simona.

2-3 Dayana și-a ieșit puțin din ritm, Simona poate profita. Încă o lovitură trimisă în fileu de ucraineancă. Retur lung care o pune în dificultate pe Yastremska (trei mingi de break). Rever superb în lung de linie al Simonei, break alb.

1-3 Simona alternează loviturile, Yastremska nu are răspuns. Atacul Dayanei se oprește în banda fileului. Simona servește mai bine în acest game. Retur foarte bun al Dayanei (40-15). Simona punctează pe tabelă.

0-3 Dayanei îi intră toate loviturile în aceste momente, încă un rever în lung de linie foarte bun. O lovitură lungă a Simonei o pune în dificultate pe adversară. Serviciu bun al Dayanei. Dreaptă în cross superbă din partea Simonei. Yastremska prinde colțul terenului cu reverul. Vine și prima dublă a Dayanei. Simona lasă prea mult spațiu pentru Dayana și aceasta o taxează. Yastremska joacă foarte bine, se distanțează.

0-2 Serviciu secund bun din partea Simonei. Prima dublă greșeală o face Simona. Primul serviciu nu îi intră Simonei deocamdată... Încă o lovitură ratată de jucătoarea noastră (15-40). După un retur bun, Simona găsește un culoar de passing, o întinde pe Dayana și aceasta ratează. Jucătoarea din Ucraina face break.

0-1 Dayana Yastremska servește prima. După un schimb prelungit, Dayana trimite prea lung. Retur în fileu al Simonei. Forehand ratat de ucraineancă. Simona trimite prea în lateral (30-30). Yastremska lovește reverul cu două mâini, construiește bine punctul și Simona nu mai poate face nimic. O minge lovită prea puternic de Dayana. Simona se apără foarte bine, dar atacurile Dayanei sunt prea puternice. Yastremska își face serviciul.

WTA Roma - Turneu de categorie Premier 5

  • Premii totale în valoare de $2.098.290
  • Suprafață: zgură
  • Tabloul principal: 64 de jucătoare (32 la dublu)
  • Perioadă: 14-21 septembrie, la Foro Italico
  • Turneu care se dispută fără spectatori din cauza pandemiei de Covid-19

Ultimele campioane:

2019 - Karolina Pliskova

2018 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2017 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2016 - Serena Williams

2015 - Maria Sharapova etc.

Competiția italiană fondată în 1930 a fost câștigată în două rânduri de un sportiv din România: Ilie Năstase, edițiile din 1970 și 1973.

Au mai disputat finale: Ilie Năstase (1974, învins de Bjorn Borg), Virginia Ruzici (1978, 1980, 1981) și Simona Halep (2017, 2018, învinsă în ambele cazuri de Elina Svitolina).