Chiar dacă jocul său nu a fost la cel mai înalt nivel, Simona Halep (principala favorită a turneului de la Roma) s-a calificat în optimi, după ce a învins-o pe Jasmine Paolini (99 WTA). Ambele jucătoare au avut probleme în găsirea ritmului, însă Simona și-a demonstrat experiența în momentele mai importante, a profitat și de erorile jucătoarei din Italia (a făcut 7 duble greșeli și a câștigat doar 4 din 22 de puncte jucate cu serviciul secund) și s-a impus cu 6-3, 6-4, după o oră și 23 de minute de joc.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • În turul următor, Halep se va duela cu învingătoarea partidei dintre Dayana Yastremska (Ucraina, 29 WTA) și Amanda Anisimova (SUA, 27 WTA).
  • Calificarea în optimi este recompensată cu un premiu de 19.355 euro şi cu 105 puncte WTA.

Ultimul punct al partidei dintre Simona Halep și Jasmine Paolini:

Desfășurarea livetext a partidei dintre Halep și Paolini:

6-4 Simona se apără bine, dar Paolini închide punctul cu un voleu-drive. Halep controlează punctul și îl închide cu un forehand bun. Jasmine accelerează, încearcă să prelungească meciul. Simona știe că reverul italiencei nu este la același nivel și forțează: eroarea vine în cele din urmă (30-30). Paolini atacă bine, dar mingea sare afară după ce lovește banda fileului. Minge de meci pentru Simona. Meciul se termină cu încă o dublă greșeală.

5-4 Paolini forțează de două ori la retur, nu are succes însă. Simona atacă, vrea să termine cât mai repede partida (prinde un rever în lung de linie dintr-o poziție dificilă). Game alb, Simona se apropie de victorie.

4-4 Backhand superb în lung de linie pentru Simona. Lovituri mult mai sigure ale Simonei, care controlează aceste puncte (0-30). Trei mingi consecutive de rebreak pentru Halep. Retur câștigător și break alb.

3-4 Simona rezistă mai bine într-un schimb frumos. Jocul este unul foarte ciudat de câteva game-uri, cele două jucătoare se întrec în ratări. Halep este surprinsă de o lovitură joasă, trimite slab. Simona lovește foarte moale, încă o minge de break. Paolini rezistă incredibil în defensivă și eroare Simonei vine inevitabil.

3-3 Simona joacă bine punctul, dar ratează lovitura decisivă. Paolini cedează prima într-un schimb intens. Încă o ratare a Simonei. Rever în cross urmat de rever în lung de linie, punct câștigat cu siguranță de Simona. Retur lung care o surprinde pe Paolini (30-40). Dublă greșeală, rebreak Simona.

2-3 Mingea se oprește lângă fileu după ce lovește banda, Paolini profită și închide punctul. Dublă greșeală a Simonei, care nu găsește ritmul la serviciu în acest set. Serviciu secund bun al Simonei, la exterior. Un forehand ratat de Simona. Kader Nouni coboară din scaun și indică o lovitură trimisă afară de Simona. Încă un break pentru Paolini.

2-2 Chiar dacă se află la conducere, Paolini simte presiunea momentului și ratează lovituri ușoare. Rever ratat de Simona. Din alergare, Simona trimite afară cu forehand-ul. Simona încearcă să o paseze pe italiancă iar aceasta este prinsă prea aproape de fileu și ratează lovitura. Halep face rebreak.

1-2 Paolini alternează momentele bune cu cele mai puțin reușite. De această dată trimite bine în colțul terenului. Simona revine rapid cu un serviciu bun. De lângă fileu, Simona caută linia dar ratează ușor. Jasmine vine la fileu, închide punctul (se aude un accentuat). Două mingi de break. Simona o salvează pe prima cu un serviciu bun la exterior. Paolini încearcă un rever în lung de linie, dar ratează încă o minge de break. Banda fileului atenuează o lovitură a italiencei, Simona urcă în teren, dar lovește slab. Paolini a avut nevoie de șapte ocazii, dar face în cele din urmă break-ul în acest set.

1-1 Mingea trimisă de Jasmine nu trece de fileu, după ce lovește banda. Retur prea lung al Simonei (30-15). Jasmine schimbă direcția, Simona ajunge târziu. Backhand în lung de linie foarte bun al Simonei (40-40). Lovituri prea scurte ale Simonei (românca este puțin nervoasă). Jasmine vede un spațiu lăsat liber de Simona și atacă (strigăt de luptă din partea italiencei).

1-0 După ce câștigă primul punct, Simona ratează o lovitură în lung de linie. Lovitură prea lungă a Simonei, Jasmine indică locul unde a aterizat mingea. Paolini forțează, Simona trimite în fileu și îi acordă adversarei o minge de break. Serviciu foarte bun la mediană (40-40). As la exterior cu al doilea serviciu. Prima dublă greșeală a Simonei. Încă o ocazie pentru italiancă. Jasmine nu fructifică nici de această dată (se grăbește și lovește prea puternic). Încă o eroare a Simonei. Halep salvează și această minge de break. Paolini prinde tușa, Simona este surprinsă și ratează (italianca își cere scuze). Paolini ratează și a patra minge de break. Simona o prinde pe contre-pied pe Jasmine. Halep își face în cele din urmă serviciul.

6-3 Paolini forțează și cu al doilea serviciu, dar mai face o dublă. Jasmine începe să rateze mai des. Din banda fileului, mingea cade pe linie (15-30). Retur superb pentru Simona, două mingi de set. Eroare cu reverul pentru italiancă, Simona câștigă primul set după 36 de minute.

5-3 Poate de această dată Simona se va distanța. Două puncte câștigate rapid. Încă unul. Jasmine ratează primul smash, dar închide punctul cu al doilea. Halep mai face o eroare. Atac în fileu al italiencei, Simona își confirmă break-ul.

4-3 Simona o prinde pe contre-pied pe adversară. Paolini încearcă o accelerare, dar nu mingea se oprește în fileu. Simona obține trei mingi de break, prima o ratează cu un retur în fileu. A doua șansă este ratată după o lovitură prea puternică. Simona insistă pe reverul adversarei și obține un nou break.

3-3 După un început mai greoi de game, Simona revine cu două lansări bune și trece în avantaj. Aproape de fiecare dată, Jasmine ratează cu reverul. Forehand-ul însă este încă la înălțime (40-30). Simona încearcă să prindă linia, dar ratează lovitura. Halep este conștientă că dreapta italiencei este una foarte bună și se ceartă singură. Al treilea punct consecutiv al lui Paolini vine după o eroare a Simonei. Halep mai ratează o lovitură și Paolini face rebreak.

3-2 Simona și-a intrat în ritm, Paolini nu este constantă. Paolini surprinde din când în când. Ce lovitură reușește italianca, Simona nu ajunge la minge. Încă o minge înaltă pentru care Paolini nu are răspuns. Simona este prea departe de minge și trimite în banda fileului. Game-ul se prelungește după o eroare a lui Jasmine. Simona avansează în teren și o domină pe Paolini (minge de break). Încă o minge în colțul terenului, Paolini trimite afară.

2-2 Simona accelerează în diagonală, Paolini trimite în fileu. Serviciu bun pentru Simona. Încă o lansare bună pentru Halep. Simona lovește de jos, Paolini forțează și închide punctul în lung de linie. As cu al doilea serviciu, Simona egalează.

1-2 Simona forțează reverul adversarei și aceasta cedează. Prima dublă greșeală. Retur prea lung al Simonei (15-30). Paolini a început foarte bine meciul, variază bine loviturile și închide punctul (40-30). Dar italianca mai face o dublă greșeală. Paolini vine la fileu și lovește sigur. Combinație superbă a Simonei: o lovitură cu foarte mult kick, urmată de una în lung de linie. A treia dublă a italiencei în acest game. Vine și a patra și Simona recuperează break-ul.

0-2 Simona o aleargă pe adversara sa și închide punctul în cross. Schimburile sunt lungi în acest debut de meci. Simona ratează de pe loc, încă nu și-a calibrat loviturile. Rever trimis în fileu de Simona. Două mingi de break. Jasmine este foarte agresivă, dar lovește puțin prea puternic și mingea cade în spatele liniei de fund. Halep trimite direct în banda fileului și pierde game-ul de serviciu.

0-1 A început partida. Paolini servește prima. Italianca se impune după un schimb prelungit. Jasmine încearcă o lovitură în lung de linie, dar ratează ținta. Simona încearcă un rever în lung de linie, dar nu prinde terenul. Serviciu bun din partea lui Paolini. Jucătoarea din Italia închide game-ul cu o lovitură bună în cross.

Cele două jucătoare sunt la încălzire.

Danka Kovinic (Muntenegru, 86 WTA) a produs surpriza în prima partida de pe terenul Pietrangeli și a învins-o pe Belinda Bencic (Elveția, favorită 6), scor 6-3, 6-1. Urmează meciul Simonei Halep cu Jasmine Paolini.

WTA Roma - Turneu de categorie Premier 5

  • Premii totale în valoare de $2.098.290
  • Suprafață: zgură
  • Tabloul principal: 64 de jucătoare (32 la dublu)
  • Perioadă: 14-21 septembrie, la Foro Italico
  • Turneu care se dispută fără spectatori din cauza pandemiei de Covid-19

Ultimele campioane:

2019 - Karolina Pliskova

2018 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2017 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2016 - Serena Williams

2015 - Maria Sharapova etc.

Competiția italiană fondată în 1930 a fost câștigată în două rânduri de un sportiv din România: Ilie Năstase, edițiile din 1970 și 1973.

Au mai disputat finale: Ilie Năstase (1974, învins de Bjorn Borg), Virginia Ruzici (1978, 1980, 1981) și Simona Halep (2017, 2018, învinsă în ambele cazuri de Elina Svitolina).