După un prim set în care serviciul i-a pus foarte mari probleme (a avut șapte duble greșeli), Simona Halep a reușit să își găsească ritmul în fața Irinei Begu, a profitat de oboseala acesteia (care a reușit însă câteva lovituri câștigătoare superbe) și s-a impus cu 7-6(2), 6-3, calificându-se în finala turneului WTA de la Praga. Meciul a durat o oră și 31 de minute. Pentru titlu, Simona Halep se va duela cu belgianca Elise Mertens (23 WTA, a treia favorită), duminică, nu înainte de ora 14:30.

Simona HalepFoto: wtatennis.com
  • Pentru Simona Halep este finala cu numărul 38 din carieră, a doua consecutivă. Ea are 20 de trofee în palmares.

  • Pentru parcursul de până acum de la Praga, Simona va primi 14.000 de dolari şi 180 de puncte WTA. De cealaltă parte, Irina rămâne cu 8.035 de dolari şi 110 puncte WTA (va urca până pe locul 70 WTA)
  • Pentru Halep acesta este primul turneu pe care îl joacă după întreruperea cauzată de pandemia de coronavirus. La ultima competiție la care a evoluat, Simona a câștigat titlul de la Dubai (a trecut în finală de Elena Rybakina).
  • Elise Mertens (Belgia, 23 WTA) a trecut în penultimul act de Krystina Pliskova (Cehia, 69 WTA), scor 7-5, 7-6(4).

Ultimul punct al partidei dintre Halep și Begu:

Simona Halep vs Elise Mertens, confruntări directe:

2020, Australian Open: 6-4, 6-4 pentru Halep

2019, Doha (finala): 3-6, 6-4, 6-3 pentru Mertens

2018, Roland Garros: 6-2, 6-1 pentru Halep

2018, Madrid: 6-0, 6-3 pentru Halep

Finalele jucate până acum de Simona Halep sunt următoarele, potrivit News.ro:

Titluri WTA de simplu: 20 - Dubai (Premier) - 2020, Wimbledon (Grand Slam) - 2019, Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele şase în 2013;

Finale WTA de simplu: 17 - Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) - 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) - în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) - în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) - în 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) - toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

Simona Halep conduce cu 7-0 în confruntările directe cu Irina Begu:

2020, Praga: 7-6(2), 6-3 pentru Halep

2018, Shenzhen: 6-1, 6-4 pentru Halep

2016, Wuhan: 6-3, 2-0 pentru Halep (abandon Begu)

2016, Madrid: 6-3, 0-6, 6-1 pentru Halep

2012, Hobart: 6-4, 6-2 pentru Halep

2008, București: 7-5, 6-2 pentru Halep

2007, București 2: 6-3, 6-4 pentru Halep

  • Desfășurarea livetext a semifinalei dintre Halep și Begu:

6-3 Simona caută să închidă meciul cât mai repede. Irina nu mai rezistă (0-30). Simona domină punctul, Irina nu mai aleargă și Halep are trei mingi de meci. Retur câștigător.

5-3 Chiar dacă rezistă bine în schimb, Irina trimite prea lung. Simona prinde linia cu o lovitură în cross. A opta dublă greșeală a Simonei. Halep preia controlul încă de la serviciu, Irina se apără bine la un voleu, dar nu mai are ce să facă la al doilea. Simona vine la fileu și închide game-ul cu puțin noroc (mingea a sărit din bandă), Irina va servi pentru a rămâne în meci.

4-3 Begu pare să fi trecut peste dureri și, condusă de adrenalină, lovește din ce în ce mai bine. Ratează o scurtă de această dată. Simona forțează la retur, însă greșește. Serviciu foarte bun al Irinei. O lovitură incredibilă din alergare a Simonei. Dublă greșeală într-un moment foarte important (40-40). Irina servește bine, urcă la fileu, dar ratează smash-ul (mingea a căzut în terenul său). Simona revine de la 15-40 și face break.

3-3 Irina o surprinde pe Simona cu un retur lung, agresiv. Încă un lung de linie excelent găsit de Irina (15-30). Begu pare să renască în acest game, vine la fileu și obține două mingi de rebreak. Minge prea lungă a Simonei, Irina egalează.

3-2 Irina se agață de orice șansă. Simona se grăbește puțin și ratează lovitura. Begu accelerează și câștigă punctul. Irina ține aproape.

3-1 De fiecare dată când punctul se prelungește, Irina este nevoită să atace decisiv și, de cele mai multe ori, ratează. Simona se impune la 0, a fost cel mai facil game câștigat de ea în acest meci.

2-1 Început entuziasmant de game pentru Irina, care trimite un voleu drive câștigător. Irina lupta din răsputeri să rămână în set și în meci. Simona știe ce trebuie să facă, profită de problemele Irinei. Begu este prinsă pe contre-pied (40-40). Irina are nevoie de trei smash-uri, dar închide în cele din urmă punctul. Irina punctează pe tabelă.

2-0 Retur prea lung. Irina o lobează pe Simona din defensivă și câștigă un punct care părea a fi pierdut. Halep își practică jocul în acest moment, o plimbă pe Irina. Serviciu foarte bun. Simona se distanțează.

1-0 Simona începe mai bine setul, câștigă un punct la fileu (Irina are probleme din ce în ce mai mari). Irina pune o scurtă, Simona ajunge la timp, este ajutată și de fileu și mingea aterizează în terenul Irinei. Un punct jucat mai bine de Begu, Simona se întinde, dar fără succes. O lovitură superbă a Irinei, în colțul terenului. Simona o aleargă pe Irina, care resimte oboseala meciurilor precedente (a jucat două meciuri consecutive de trei seturi). Break pentru Simona.

7-6 Irina începe cu un minibreak. Forehand ratat de Irina, echilibrul persistă. Simona este surprinsă de o lovitură la limită a Irinei și trimite afară. Schimb incredibil de lovituri, Simona îl închide în lung de linie (2-2). Halep accelerează, Irina nu poate riposta. Simona atacă încă de la retur, simte momentul dificil prin care trece Irina (4-2). Simona se apără bine, Irina încearcă o scurtă de lângă fileu, dar nu amortizează corect. Lovituri aprige de ambele părți, însă deplasarea Simonei este la un nivel înalt (6-2). Set închis cu un as.

6-6 Simona returnează prea lung (15-15). Irina trimite și ea în fileu, este un duel al erorilor în aceste momente. Begu ratează scurta, două mingi de tiebreak. Irina nu suportă bandajul și îl dă jos. Încă o scurtă ratată de Irina (este deranjată de băsicile din palmă).

Begu cere un timeout medical. Irinei îi este bandajată palma dreaptă.

5-6 Simona gesticulează din nou, după ce ratează de puțin o lovitură în cross. Scurtă de excepție a Irinei. Încă o dublă (a șaptea) și încă trei mingi de break. Simona o salvează pe prima. Încă un serviciu spre corpul Irinei, mai rămâne o șansă pentru Begu. Simona ratează, Irina va servi din nou pentru câștigarea setului,

5-5 Begu se grăbește, încearcă să închidă cât mai repede setul, dar ratează lovituri ușoare (0-30). Apărarea de fier a Simonei iese în evidență, însă Irina închide în cele din urmă punctul cu un smash. Retur prea lung al Simonei (30-30). Cel mai spectaculos (și poate cel mai important) al setului a fost câștigat de Simona: ambele jucătoare au lovit la limită, Irina nu a mai putut ridica mingea peste fileu. Minge de rebreak. Fileul atenuează lovitura Irinei și Simona își pasează adversara.

4-5 Irina nu reacționează la timp la serviciul Simonei și nu poate trimite mingea înapoi. Simona conduce punctul și forțează o eroare din partea Irinei. Lovitură incredibilă din alergare din partea Irinei, care prinde linia. Simona accelerează, Irina se întinde dar nu mai poate face nimic. Simona servește al treilea său as și rămâne în set.

3-5 Simona ratează două retururi consecutive. Irina nu are răbdare, trimite un rever complet aiurea (30-30). Forehand foarte reușit al Irinei, care iese dintr-o situație dificilă. Simona trimite în fileu și Irina se distanțează.

3-4 Loviturile Irinei în lung de linie sunt la un nivel înalt în acest meci. Simona mai ratează o lovitură după un serviciu slab și Irina mai obține trei mingi de break. Prima este salvată pe serviciul secund. Arbitrul coboară din scaun și confirmă asul Simonei (30-40). Irina este foarte agresivă, Simona se apără bine și revine în game. Încă o dublă... Simona face un semn cu mâna "Lasă...". O primă ratare în lung de linie pentru Irina. Atac după atac, Begu știe că trebuie să scurteze punctele și strategia sa funcționează. Aut al Simonei, încă un break.

3-3 Cel mai disputat punct din debutul partidei este câștigat de Irina, Simona este nemulțumită de jocul său. Dublă și de partea Irinei. Rever în lung de linie câștigător pentru Irina (lovitură care i-a adus puncte și în meciul din sferturile de finală). Irina urcă la fileu și lovește decisiv. Serviciu spre exterior, urmat de rever în cross cu două mâini executat de Irina.

3-2 Simona nu își regăsește în continuare serviciul, Irina profită din plin. Dar situația se schimbă când punctele se prelungesc (15-15). Begu trimite mingea în culoarul de dublu (30-15). Simona controlează punctul după ce urcă în teren, o scoate în lateral pe Irina și închide punctul cu o lovitură în terenul rămas liber. Încă o dublă pentru Simona (a cincea deja). Simona revine în avantaj.

2-2 O lovitură prea joasă a Irinei se oprește în fileu. Simona accelerează, slice-ul Irinei nu trece de fileu. Încă un punct câștigat de Simona, care poate recupera rapid break-ul. Ajutată de banda fileului, Simona egalează.

1-2 Halep debutează și în acest game cu o dublă greșeală. Plimbată pe fundul terenului, Irina ripostează cu lovituri puternice și câștigă punctul. A treia dublă a Simonei îi oferă trei mingi de break Irinei. Vine și a patra.

1-1 Schimb de lovituri lungi, Irina iese învingătoare. Simona trimite în fileu. Begu stă bine în schimburile lungi deocamdată, încă o eroare a Simonei (40-0). Irina lovește prea scurt, Halep vine la fileu și închide punctul. Serviciu bun pentru Begu, care punctează pe tabelă.

1-0 Meciul începe cu o dublă greșeală a Simonei Halep. Irina lovește puternic, mingea sa trece de linia de fund. Begu încearcă un retur decisiv, însă nu prinde terenul. Foarte agresivă, Irina trimite bine în lung de linie și forțează o eroare a Simonei. Primul as al partidei îi aparține Simonei (40-30). Serviciu bun spre exterior, retur afară.

Simona și Irina au intrat pe teren, ambele poartă mască de protecție, dar o dau jos la începutul încălzirii.

Declarații înaintea partidei:

"Mă aștept la un meci foarte greu. O știu pe Irina foarte bine, este o jucătoare foarte solidă. M-aș bucura să câștige și ea și să fim amândouă în semifinale", a declarat Simona Halep, pentru Digi Sport.

"Simona e prietena mea, ne știm de la junioare, am stat în cameră împreună. Va fi un meci bun, e mereu dificil să joci împotriva ei, o admir, abia aștept să jucăm în câteva ore", a spus Irina Begu, după meciul din sferturi.

Turneul de la Praga face parte din categoria International, are premii totale în valoare de $202.250, iar ultima câștigătoare este Jil Teichmann, din Elveția. Simona Halep este cap de serie numărul unu al competiției care are loc pe zgură.