Turneul de la Roland Garros a fost amânat, marți, din cauza pandemiei de coronavirus, iar jucătorii din circuitele ATP și WTA sunt foarte nemulțumiți de această decizie, majoritatea declarând că nimeni nu a fost consultat (nici măcar forurile profesioniste). Grand Slam-ul francez ar urma să aibă loc la doar o săptămână după încheierea US Open-ului și s-ar suprapune cu alte competiții programate în acea perioadă.

Sigla Roland GarrosFoto: rolandgarros.com

Citește și: Soluția de avarie contra coronavirusului: Când va avea loc turneul de la Roland Garros

Cum la data stabilită inițial era practic imposibil turneului să plece la drum (n.r. 25 mai), organizatorii au găsit o altă perioadă pentru ca turneul să aibă loc în 2020: intervalul 20 septembrie - 4 octombrie.

Inițial, al doilea Grand Slam al anului ar fi trebuit să aibă loc între 25 mai și 7 iunie.

"Ce? Iar aflăm de pe Twitter", a reacţionat Sorana Cîrstea, iar japoneza Naomi Osaka a postat un mesaj în limba franceză:"excusez moi??? (scuzaţi-mă???)". Nici Elina Svitolina nu pare să înțeleagă decizia luată de organizatori.

Tenismenul canadian Vasek Pospisil, membru al consiliului jucătorilor din ATP, a postat mesajul: "Asta este nebunie. Anunţ important al schimbării datelor turneului de la Roland Garros, la o săptămână după US Open. Nicio comunicare cu jucătorii sau cu ATP. Avem zero de spus în acest sport. E timpul să ne unim", în timp ce Diego Schwartzman a avut o reacție similară cu cea a Soranei Cîrstea.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii ATP, WTA şi ITF nu au fost disponibili pentru a comenta acest subiect.

Reacțiile jucătorilor:

Ce spun organizatorii

''Pentru a garanta sănătatea şi siguranţa tuturor celor implicaţi în pregătirea turneului, Federaţia franceză de tenis a decis ca în acest an competiţia să aibă loc în perioada 20 septembrie - 4 octombrie.

'În timp ce nimeni nu poate prezice astăzi care va fi situaţia legată de sănătate pe 18 mai (n.r. când ar fi debutat calificările), măsurile restrictive aflate în vigoare fac imposibilă pregătirea şi organizarea competiţiei la datele pe care le stabilisem iniţial''.

Dacă programul normal nu va mai fi afectat de Covid-19, în aceeași perioadă cu ediția din acest a Roland Garros-ului ar trebui să aibă loc următoarele evenimente:

WTA:

21-26 septembrie - Guangzhou Open (International)

21-27 septembrie - Korea Open (International)

21-27 septembrie - Toray Open, Tokyo (Premier)

27 septembrie - 3 octombrie - Wuhan (Premier 5)

28 septembrie - 3 octombrie - Tashkent Open (125K)

3 octombrie - 11 octombrie - China Open (Premier Mandatory).

ATP:

18, 19 septembrie - Cupa Davis

21-27 septembrie - St. Petersburg Open

21-27 septembrie - Metz Open

25-27 septembrie - Laver Cup (Boston)

28 septembrie - 4 octombrie - Chengdu Open

28 septembrie - 4 octombrie - Zhuhai

28 septembrie - 4 octombrie - Sofia Open

Lista turneelor WTA care au fost anulate:

Indian Wells (Premier Mandatory, SUA), Abierto Zapopan (Guadalajara, 125K, Mexic), Miami (Premier Mandatory, SUA), Volvo Car Open (Charleston, Premier, SUA), Bogota (International, Columbia), Istanbul Open (International, Istanbul, Turcia), Porsche Tennis Grand Prix (Premier, Stuttgart, Germania) și Praga Open (International, Praga, Cehia).