Indian Wells, primul eveniment ATP Tour Masters 1000 și WTA Premier Mandatory a fost contramandat din cauza coronavirusului. În consecință, care va fi impactul asupra clasamentului ATP la simplu ca urmare a anulării turneului?

Nadal, Federer, DjokovicFoto: essentiallysports.com

Toți jucătorii vor pierde punctele câștigate la Mastersul de anul trecut. Clasamentul mondial ATP se întocmește pentru ultimele 52 de săptămâni. Așa că jucătorii pierd punctele după acest interval, indiferent dacă turneul are sau nu loc.

Numărul 1 mondial Novak Djokovic a acumulat numai 45 de puncte anul trecut pentru că a fost eliminat în șaisprezecimi de Philipp Kohlschreiber. Așa că își va păstra poziția și în următoarele trei săptămâni. Ca urmare, sârbul își va extinde palmaresul de Nr.1 la 284 de săptămâni. Nu este totuși o veste prea bună pentru deținătorul a 17 titluri de Grand Slam, care pare invincibil în acest sezon. Și-ar fi putut adăuga 955 de puncte și mări avansul față de Rafael Nadal.

Numărul 2 mondial Rafa Nadal a ajuns în semifinale la Indian Wells 2019. Va pierde, deci, 360 de puncte în clasamentul mondial, iar diferența în spatele lui Djokovic va crește. Dar nu-și va pierde locul în clasament și-și va păstra locul al doilea. Dar pierde ocazia de a reveni pe primul loc. L-ar fi putut detrona pe Djokovic dacă ar fi câștigat turneul și sârbul n-ar fi ajuns în semifinale.

Roger Federer va fi cel mai puțin afectat, deoarece oricum n-ar fi participat la turneu. Câștigătorul a 20 de titluri de Grand Slam se recuperează după o operație la genunchi și se retrăsese din timp. Finalistul de anul trecut va pierde 600 de puncte, dar își va menține poziția a patra în clasament.

Dominic Thiem, câștigătorul de anul trecut, este cel mai afectat pentru că va pierde 1000 de puncte pe care nu are șansa de a le apăra. Chiar dacă-și va păstra poziția a treia, avansul lui față de Federer va scădea de la 415 la numai 15 puncte. În mod surprinzător, nu vor fi mișcări în Top 10 ATP ca urmare a anulării turneului.

Toți cei 10 își vor păstra pozițiile până la 6 aprilie.

1. Djokovic – 10.175

2. Nadal – 9.490

3. Thiem – 6.045

4. Federer – 6.030

5. Medvedev – 5.845

(Essentially Sports)