Anul 2020 va fi unul special pentru jucătorii de tenis, în calendar urmând să-și facă loc Jocurile Olimpice. Elina Svitolina (6 WTA) și Belinda Bencic (4 WTA) și-au exprimat dorința de a participa la turneul de la Tokyo și au ca obiectiv câștigarea unei medalii de aur. Svitolina s-a oprit în sferturi la ediția anterioară a Jocurilor, în timp ce jucătoarea din Elveția va bifa prima sa prezență la Olimpiadă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Svitolina vrea medalia de aur la Tokyo

"Cu siguranță, fiind an olimpic, este important pentru mine să joc bine la Jocurile de la Tokyo, să încerc să aduc medalia de aur pentru Ucraina. Cred că turneele de Grand Slam reprezintă scopul final pentru fiecare jucător de tenis.

Dar, pentru mine, important este să încerc să îmi regăsesc jocul, ritmul și să rămân sănătoasă pe tot parcursul anului. Când mă simt bine, pot juca la un nivel înalt. Dacă sunt sănătoasă și joc constant, pot reveni în partea de sus a clasamentului și mă pot menține acolo", a spus Elina Svitolina, aflată în prezent pe locul 6 în ierarhia mondială.

În 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Elina Svitolina a fost eliminată în sferturi de Petra Kvitova, scor 6-2, 6-0.

Jocurile Olimpice, un obiectiv important și pentru Belinda Bencic

"Pentru mine, Jocurile Olimpice sunt cu siguranță punctul culminant în sezonul meu și mă voi pregăti bine pentru acest turneu. Cred că va fi uimitor de interesant pentru mine, prima dată la Olimpiadă, să văd cum decurge totul, să văd toți sportivii și toate sporturile. Pentru mine, va fi ceva cu adevărat special" a spus Belinda Bencic.

Despre adversara din primul tur de la Dubai

Belinda Bencic este campioana en-titre de la Dubai și își va începe cursa de apărare a trofeului luni, împotriva rusoaicei Anastasia Pavlyuchenkova (31 WTA).

"Ca în toate celelalte prime runde, va fi foarte dificil. A jucat minunat în Australia (n.r. Pavlyuchenkova a ajuns până în sferturi la AO). Cred că și-a schimbat puțin jocul acum cu noul antrenor. Am jucat cu ea la Moscova (n.r. în 2019, când Bencic a câștigat cu 3-6, 6-1, 6-1), deci știu cum joacă. M-am și antrenat cu ea de câteva ori", a precizat Belinda, care conduce cu 4-1 în meciurile directe cu Pavlyuchenkova.

Nu se gândește la locul 1 WTA

"Nu, nu mă gândesc la locul 1 pentru că sunt foarte departe de el. Mă concentrez pe ceea ce se întâmplă pe teren. Acesta este singurul aspect pe care mă concentrez cu adevărat. Clasamentul este spectaculos pentru media, pentru a pune presiune pe jucători. Pentru mine, clasamentul este doar o recompensă pentru tenisul pe care îl arăți pe teren. Nu este ceva pe care trebuie să mă concentrez", a mai spus Bencic, care ocupă în prezent locul 4 WTA, cea mai bună clasare din carieră.

În ceea ce privește Jocurile Olimpice, Simona Halep se va afla și ea la Tokyo, unde va concura în toate probele posibile: simplu, dublu (alături de Irina Begu) și dublu mixt (alături de Horia Tecău). O medalie la Olimpiadă este unul din principalele obiective ale sezonului pentru Halep.

Care sunt criteriile de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la simplu:

  • Principalul criteriu de calificare a jucătorilor la JO 2020 este poziția în clasamentul WTA, respectiv ATP la data de 08.06.2020, imediat după turneul de Grand Slam de la Roland Garros.
  • Pentru a fi eligibil, un jucător trebuie să îndeplinească anumite cerințe legate de participarea la FedCup, respectiv Cupa Davis.
  • În funcție de clasament, se vor califica primii 56 de sportivi atât la feminin, cât și la masculin, cu o limitare de 4 reprezentanți pentru fiecare țară.
  • 6 din cele 8 locuri rămase sunt alocate de CIO țărilor care nu au jucători calificați. Ultimele două sunt rezervate astfel: unul pentru țara gazdă și unul pentru un fost campion olimpic sau câștigător de Grand Slam.

Turneul olimpic de tenis se va juca în perioada 25 iulie - 2 august. Pe tabloul de simplu se vor afla la start 64 de jucători.

Ultimii campioni olimpici:

Simplu feminin: Monica Puig (Puerto Rico)

Simplu masculin: Andy Murray (Marea Britanie)

Dublu feminin: Ekaterina Makarova / Elena Vesnina (Rusia)

Dublu masculin: Marc Lopez / Rafael Nadal (Spania)

Dublu mixt: Bethanie Mattek-Sands / Jack Sock (SUA)