Jucătorul columbian de tenis Robert Farah, numărul unu mondial la dublu, testat pozitiv la un control antidoping, a scăpat de interdicţia privind participarea în competiţii, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ianuarie, Farah (32 ani) fusese depistat pozitiv la Boldenon (un anabolizant) după analiza unei probe pe care o dăduse în octombrie 2019, la Cali. El a primit o interdicţie provizorie de a mai participa la competiţii şi risca o suspendare de patru ani.

Potrivit sursei, comisia ce a analizat recursul lui Farah, care nu a participat la Australian Open, a apreciat că dopajul nu a fost unul voluntar, ţinând cont de explicaţiile pe care le-a oferit jucătorul conform cărora anabolizantul s-a găsit în carnea pe care a consumat-o la acel moment.

''S-a stabilit că sportivul nu are nicio vină sau neglijenţă pentru încălcarea în art 10.4 din Programul antidoping'', se arată, printre altele, într-un comunicat.

În 2018, Comitetul Olimpic Columbian (COC) i-a prevenit pe sportivii de elită în legătură cu prezenţa boldenonului în carnea de vită din Columbia. Substanţa este vândută la liber în Columbia prin ordonanţă veterinară şi, potrivit unui studiu al Institutului agricol columbian, este depistat într-un eşantion de vită din patru.

Decizia privindu-l pe Farah poate fi atacată de AMA/WADA sau de Agenţia columbiană antidoping la TAS.

Farah, născut în Canada, a câştigat Wimbledonul şi US Open la dublu alături de conaţionalul său Juan Sebastian Cabal (şi el numărul unu mondial, la egalitate, n. red.), partenerul său de lungă durată.

Cei doi au disputat finala ediţiei 2018 a Openului australian şi au fost desemnaţi de ATP perechea de dublu a anului 2019, informează Agerpres.