Roger Federer a început perfect meciul cu Novak Djokovic, a condus cu 4-1 în primul set, însă acesta a fost momentul în care sârbul a pornit cu adevărat motoarele și nu a mai putut fi oprit. Cu o defensivă de fier (așa cum ne-a obișnuit), Nole l-a doborât puțin câte puțin pe Fedex (elvețianul s-a resimțit în urma confruntărilor din tururile precedente) și s-a impus cu 7-6(1), 6-4, 6-3, după două ore și 17 minute de joc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aici poți urmări un rezumat al partidei dintre Djokovic și Federer:

  • În marea finală de la Melbourne, Djoker-ul se va duela (pentru a câștiga al optulea titlu) cu învingătorul partidei dintre Alexander Zverev și Dominic Thiem.
  • Novak Djokovic s-a calificat pentru a opta oară în finala Australian Open. Acesta nu a pierdut niciodată în ultimul act (a mai câștigat titlul în 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 și 2019).

  • În urma acestui succes, Novak Djokovic îl conduce cu 27 la 23 pe Roger Federer. Sârbul a câștigat ultimele șase meciuri jucate cu elvețianul la turneele de Grand Slam.
  • Ultima victorie a lui Federer (în fața lui Djokovic) la un Grand Slam a avut loc la Wimbledon 2012, scor 6-3, 3-6, 6-4, 6-3.

Finalul partidei dintre Djokovic și Federer:

Traseul lui Novak Djokovic până în finala de la Melbourne:

7-6(1), 6-4, 6-3 cu Roger Federer (3 ATP) în semifinale

6-4, 6-3, 7-6(1) vs Milos Raonic (35 ATP) în sferturi

6-3, 6-4, 6-4 vs Diego Schwartzman (14 ATP) în turul IV

6-3, 6-2, 6-2 vs Yoshihito Nishioka (71 ATP) în turul III

6-1, 6-4, 6-2 vs Tatsuma Ito (146 ATP) în turul II

7-6(5), 6-2, 2-6, 6-1 vs Jan-Lennard Struff (37 ATP) în turul I

Desfășurarea livetext a partidei dintre Djokovic și Federer:

Setul III

6-3 As Nole. Sârbul, tot mai aproape de finală. La 30-0 pentru Djokovic, Federer trimite un rever puternic (dacă este ultima impresie lăsată de elvețian la acest turneu, este una frumoasă). Dar nu e ultima, de această dată Roger trimite cu forehand-ul, câștigător, în cross. Publicul vrea mai mult. Returul lui Roger este mult prea scurt, minge de meci pentru Novak. Victorie pentru Djokovic, care merge în finală.

5-3 Sârbul returnează perfect de două ori consecutiv (30-30). A treia oară, mingea se oprește în fileu. Iar a patra trimite în culoarul de dublu. Game pentru Federer.

5-2 Djokovic revine de la 0-30 și se apropie la un singur game de victorie și de marea finală.

4-2 Nole îl lobează pe Roger, elvețianul trimite un tweener în fileu. Mai agresiv, Fedex vine la fileu și îl incomodează pe Djokovic. Roger pleacă într-o direcție, Nole trimite în cealaltă. Chiar dacă a avut 40-15, elvețianul se vede egalat și cu mari probleme. Rever în cross excelent al lui Novak, care are o minge de break. Ce lovitură a lui Djokovic (a prins linia), sârbul face break-ul care poate fi decisiv.

3-2 Roger are o oportunitate bună, însă ratează lovitura și Nole nu mai greșește încă o dată. Game câștigat la 15 de sârb.

2-2 Un game alb pentru Roger, care nu poate decât să îi ridice moralul. Trebuie însă ca elvețianul să facă ceva și în game-urile de retur, dacă vrea mai mult de la acest duel.

2-1 Nole e de neoprit la serviciu, Federer nu a mai pus presiune la retur de ceva timp.

1-1 Federer își ține serviciul. Sârbul a pus ceva probleme, dar elvețianul nu renunță încă la luptă.

1-0 Djokovic începe bine setul al treilea, game câștigat fără probleme.

Setul II

6-4 Federer pierde un punct disputat de cei doi la fileu, nereușind să trimită mingea înapoi în terenul sârbului (30-30). Cu un serviciu bun, Roger evită un moment delicat (Djokovic ar fi avut minge de break). Dar game-ul se prelungește, după ce slice-ul elvețianului se oprește în fileu. Nole obține în cele din urmă o minge de set. Roger pune o scurtă foarte bună, însă defensiva lui Nole este binecunoscută. Sârbul ajunge la timp și închide setul.

5-4 Fără emoții, Novak își face serviciul. Este o perioadă în care ambii jucători servesc excelent.

4-4 Game alb pentru elvețian, care încearcă din răsputeri să rămână în meci.

4-3 Roger nu vine bine la fileu și este pasat de Nole, care închide destul de ușor game-ul.

3-3 Novak pune mare presiune, obține o minge de break, însă elvețianul revine și egalează la 3.

3-2 Condus cu 30-0, Federer trimite un forehand de 147 km/h direct în colțul terenului. Nole închide game-ul cu două lansări foarte bune.

2-2 Roger reușește să rămână aproape, deși nu mai este la nivelul din debutul partidei (game câștigat la 30).

2-1 Game fulger pentru Djokovic, Roger nu mai pune probleme la retur.

1-1 Djokovic și-a ridicat nivelul, Federer nu mai e în mână. Nole îl pasează pe elvețian cu o lovitură plasată în colțul terenului (15-30). Djoker-ul prinde tușa și obține două mingi de break. Fedex o salvează pe prima cu un as. Retur prea lung al sârbului (40-40). Nole încearcă un retur surprinzător, mingea aterizează în culoarul de dublu și elvețianul își face serviciul.

1-0 Nole începe setul cu un game de serviciu câștigat fără probleme, la 15.

Setul I

7-6 Sârbul începe cu un minibreak, după o ratare ușoară a lui Federer. Nole prinde linia cu o lovitură care părea să iasă afară. Roger sparge cumva defensiva sârbului și face primul său punct în tiebreak. Încă un schimb lung pierdut de Fedex, Nole pare să se fi desprins decisiv (1-4). Nole ajunge la o scurtă pusă bine de Roger și obține 5 mingi de set. Djokovic o fructifică pe prima și câștigă setul.

6-6 Federer încearcă să închidă setul la retur, însă Nole se ține bine și împinge duelul în tiebreak.

5-6 Roger încearcă un rever, dar trimite prea puternic și Nole are 30-15 la retur. Două mingi de break pentru Djokovic, încă o eroare a lui Federer. Elvețianul le salvează pe ambele. Se joacă la limită. Ca la carte: Roger servește la exterior și închide punctul cu lovituri în terenul liber.

5-5 Cu tot terenul în față, Nole trimite în cross, dar ratează mult lovitura. Este însă singurul punct pierdut de sârb, care egalează la 5.

4-5 Federer începe cu o dublă greșeală. Nole pune o scurtă și Roger nu poate ridica mingea peste fileu (0-30). Djokovic trimite o minge pe linie, Fedex încearcă forehand-ul în lung de linie, dar ratează. Trei mingi de break pentru sârb. Nole face rebreak-ul în cel mai important moment.

3-5 Roger se ține bine, game-ul ajunge la 40-40, însă Nole își face serviciul.

2-5 Game alb pentru Roger (a avut nevoie de doar 1 minut și 8 secunde).

2-4 Roger obține rapid trei mingi de break. După ce o salvează pe prima, Nole cere challenge și are dreptate: mingea a mușcat din linia laterală. Federer o ratează și pe a treia, trimite în fileu (Novak a avut și puțin noroc, lovitura sa a trecut după ce a lovit banda). Nole revine la conducerea game-ului, însă Fedex are un retur extraordinar și egalează la 40. Voleu ratat din apropierea fileului de elvențian... Urmează un backhand trimis afară de Roger și Nole se apropie.

1-4 Game fără probleme pentru Federer. Elvețiaul a servit trei ași și s-a distanțat.

1-3 Roger începe surprinzător de bine în game-urile de retur. Lovituri superbe ale elvețianului: rever în lung de linie, forehand în cross, totul îi iese lui Fedex în acest debut de partidă. Încă un break reușit de Federer, Nole e de nerecunoscut momentan.

1-2 Federer face câteva erori (presat și de adversar) și Djokovic recuperează imediat break-ul, după un game câștigat la 30.

0-2 Câteva erori ale lui Djokovic îi aduc prima minge de break lui Federer. Elvețianul nu ezită, îl cheama pe Nole la fileu și îl pasează cu o lovitură incredibilă în colțul terenului.

0-1 Roger Federer servește primul, însă Nole trimite un retur lung și îl surprinde pe elvețian. Cei doi jucători au probleme cu echilibrul, ambii alunecă în timpul unui schimb prelungit și Fedex lovește slab, în fileu (două mingi de break pentru sârb). Elvețianul le salvează pe ambele. Novak pune presiune încă de la început, game-ul se prelungește (lucru care nu-l avantajează pe Roger). După 6 minute de joc, Federer își adjudecă primul game.

Ce au declarat cei doi înaintea partidei:

"Oricând avem ocazia să jucăm unul împotriva celuilalt, înțelegem că este nevoie de un mare efort și că trebuie să venim cu cel mai bun tenis al nostru pentru a câștiga. A avut două mingi de meci la Wimbledon-ul de anul trecut, a fost la o lovitură distanță de victorie. Nu e ca și cum aș fi dominat meciurile directe. Am avut parte de succes în fața lui, la Grand Slam-uri în mod principal. Dar Roger este Roger. Știi că mereu va juca la un nivel atât de înalt, indiferent de suprafață. Iubește să joace astfel de meciuri, marile rivalități, semifinalele, finalele de Grand Slam", a declarat Novak Djokovic, despre meciul cu Federer.

"Când am ajuns în setul al cincilea (n.r. împotriva lui Sandgren), m-am gândit . Nu mă simt obosit fizic, ca în meciul cu Millman. M-am recuperat foarte bine după acel meci. Sunt încrezător că mă pot recupera. Depinde uneori cum te simți în interior, cât de mult ia din tine un meci. Dar trebuie să spun că mă simt destul de bine acum.

Condițiile de aici ni se potrivesc, cred eu. (Noi) am început anul puternic, probabil are legătură și cu viteza terenului, ne simțim comfortabil aici. Novak a făcut toate aceste sprinturi ca și mine în ultimii 10 ani. A făcut același lucru în ultimii 10 ani. Ajută mult când începi anul cu rezultate bune. Amândoi am făcut asta de câteva ori", a spus Federer.

Traseul lui Roger Federer până în semifinale:

6-3, 2-6, 2-6, 7-6(8), 6-3 vs Tennys Sandgren (100 ATP) în sferturi

4-6, 6-1, 6-2, 6-2 vs Marton Fucsovics (67 ATP) în turul IV

4-6, 7-6(2), 6-4, 4-6, 7-6(8) vs John Millman (47 ATP) în turul III

6-1, 6-4, 6-1 vs Filip Krajinovic (41 ATP) în turul II

6-3, 6-2, 6-2 vs Steve Johnson (75 ATP) în turul I