Asociația Feminină de Tenis (WTA) a anunțat, luni, că tenismenele vor avea dreptul să primească indicații de la antrenorii din tribune în timpul turneelor de tip Premier și International, începând cu luna februarie a acestui an, potrivit Mediafax.

WTA, logoFoto: wtatennis.com

Măsura va intra în vigoare începând cu data de 17 februarie, când vor debuta turneele de la Dubai și Debrecen, informează ESPN.

Modificarea vine după aproximativ 16 luni de la momentul în care Serena Williams a fost penalizată în timpul finalei US Open 2018, cu Naomi Osaka, pentru că a primit indicații de la antrenorul Patrick Mouratoglou. WTA admite că astfel de momente aveau loc cu regularitate și până în prezent, însă acțiunile de acest fel vor intra în legalitate, cel puțin pe parcursul perioadei nedeterminate de probă.

"Această perioadă de probă le va permite antrenorilor să le ofere indicații jucătoarelor în aceeași formă în care le oferă și acum, însă fără a fi penalizați. Poate fi vorba de câteva cuvinte de încurajare sau câteva indicații, atunci când jucătoarea se află în aceeași parte de teren cu antrenorul", au spus reprezentanții WTA, pentru sursa citată.

Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep, s-a arătat încântat de modificările aduse de WTA: "Eu sunt pentru. Deși sunt un conservator, fiind în vârstă, cred că trebuie să evoluăm ca sport. Pe lângă turneele de Mare Șlem, pe care le lăsăm deoparte, ATP și WTA trebuie să evolueze. Implicarea antrenorilor la astfel de evenimente este importantă. Astfel, jucătorii pot evolua mai mult".

De asemenea, Simona Halep spune că așteaptă să se folosească de noua posibilitate oferită de regulament: "M-am gândit puțin la asta când am aflat. Nu știu ce să zic. Va fi interesant, pentru că nu am avut această experiență până acum. Poate doar la junioare, dar și acolo regulile interziceau să vorbești cu antrenorii. Așteptăm și vedem".