​Fostul tenismen John McEnroe doreşte ca Serena Williams să depăşească numărul record de titluri de Grand Slam câştigate de Margaret Court, 24, pentru ca "mătuşa nebună" să dispară din prim-planul tenisului, scrie News.ro.

Margaret CourtFoto: Captura YouTube

"În acest an se împlinesc 50 de ani de la titlul câştigat de Margaret Court la Australian Open şi federaţia australiană se confruntă cu o dilemă: ce e de făcut cu mătuşa lor nebună? Există un singur lucru mai lung decât lista de realizări în tenis a fostei jucătoare Margaret Court: lista ei de declaraţii ofensatoare şi homofobe.

Doar câteva exemple. În timpul regimului de apartheid din Africa de Sud, ea a spus: . Ce? Despre copiii transgender şi LGBTI: . Serena, fă-mi o favoare: câştigă încă două Grand Slam-uri în acest an ca să ajungi la 25 şi ca să o putem lăsa pe Margaret Court şi vederile ei ofensatoare în trecutul de care aparţin!", a declarat McEnroe, la Eurosport.

Într-o ceremonie scurtă, de numai cinci minute, Margaret Court a fost omagiată, luni, cu sobrietate, la Australian Open, la 50 de ani de când a cucerit unul dintre cele 11 trofee de la Melbourne, potrivit AFP.

Pe terenul central de la Melbourne Park, înaintea meciului dintre Nick Kyrgios şi Rafael Nadal, Margaret Court, 77 de ani, a primit o replică a trofeului din partea lui Rod Laver, o altă legendă a tenisului australian, sărbătorit cu căldură anul trecut, într-o ocazie asemănătoare.

Court nu a făcut declaraţii, iar spectatorii de pe Rod Laver Arena au putut auzi vocea fostei jucătoare doar într-o înregistrare video proiectată pe ecranele stadionului, în care a vorbit numai despre performanţele ei.

La finalul anului trecut, Margaret Court, care deţine recordul de Grand Slam-uri câştigate în tenisul feminin, 24, a lansat o tiradă împotriva sportivilor transsexuali şi a numit predarea de materiale LGBTI (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali şi intersexuali) în şcoli drept o lucrătură a "diavolului", într-o predică înflăcărată la biserica ei din Perth.

Court, pastor creştin la Biserica Victory Life, a făcut aceste comentarii incendiare cu câteva săptămâni înainte de a fi celebrată la Australian Open, la împlinirea a 50 de ani de la câştigarea Grand Slam-ului de la Antipozi din 1970.

Într-o înregistrare video a predicii ei de duminică, postată online, Court a spus că încă de la 7-8 ani sunt copii care decid să îşi schimbe sexul.

"Copiii iau decizia la 7 sau 8 ani să-şi schimbe sexul... Nu, citiţi primele două capitole din Geneza, este tot ce spun! Bărbat şi femeie. Este atât de greşit deoarece multe lucruri sunt sădite în acest tărâm al gândirii la acea vârstă şi ei încep să se întrebe Şi dacă eşti creştin, crezi în cuvântul Domnului, acesta este ghidul TV pentru viaţă. Şi ştiţi, cu acel LGBT, ei vor dori să nu pună niciodată la sfârşit, deoarece, mai ales în sportul feminin, vor avea atât de multe probleme. Sunt tineri care iau hormoni şi au schimbări, când ajung la 17 ani se gândesc . Pentru că ştiţi ce, Dumnezeu ne-a făcut aşa", a declarat ea.

Court a adăugat că "diavolul" vrea să controleze Australia, pentru a putea afecta "minţile şi gurile oamenilor".

"Diavolul intră în mass-media şi în politică, educaţie, TV, el vrea să controleze o naţiune pentru a afecta minţile şi gurile oamenilor. Pot merge la televiziune şi, dacă zic , e ca şi cum aş deschide o cutie de viermi. Dumnezeule, ai lansat o torpilă sau ceva! Nu, este adevărat, pentru că ei urăsc cuvântul Domnului. Pentru că trăim într-o perioadă... chiar cu acel LGBT în şcoli, este al diavolului, nu al Domnului", a spus fosta sportivă, în vârstă de 77 de ani.

În trecut, Margaret Court a fost criticată de activiştii LGBTI şi de anumiţi jucători şi foşti jucători de tenis pentru că şi-a exprimat opoziţia faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Anul trecut, marea rivală a lui Court, americanca Billie Jean King, s-a alăturat celor care cereau schimbarea denumirii arenei Margaret Court de la Melbourne Park, afirmând că ea ar fi boicotat meciurile de pe acel stadion dacă ar mai fi fost jucătoare.

Preşedintele Tennis Australia, Jayne Hrdlicka, a declarat, luna trecută, că schimbarea numelui arenei Margaret Court nu figurează pe agenda forului.