Roger Federer s-a jucat efectiv cu trăirile fanilor săi, elvețianul oferindu-le acestora o partida interzisă cardiacilor. John Millman a jucat încântător pe alocuri, victoria lui Federer venind după un meci dramatic de cinci seturi, 10-8 în tiebreak-ul decisivului 4-6, 7-6(2), 6-4, 4-6, 7-6(8)).

HotNews.roFoto: Hotnews

Setul I

Învins de Millman (47 ATP) în optimile de la US Open-ul din 2018, Roger a dat senzația că a intrat un pic mult prea precaut pe Rod Laver Arena. Nu a dat parcă suficient drumul brațului, a oferit ocazii pe propriul serviciu, iar australianul a făcut break-ul în game-ul al patrulea. S-a mai câștigat de două ori contra serviciului (câte o dată de fiecare parte), iar avantajul a fost de partea lui John: 6-4. Federer a arătat prea multă vulnerabilitate de la lansare, iar Millman nu a ratat ocazia de a face diferența.

Setul II

Fanii elvețianului au sperat la o altă desfășurare de la setul al doilea. Magia nu și-a făcut însă apariția, iar scorul a curs liniștit spre un tiebreak previzibil. Roger a avut o singură minge de break, dar ea a fost anulată fără mari complicații de John.

În tiebreak, Federer a făcut un pas în față, a lovit mingea mai devreme, iar timpul nu a mai avut aceeași răbdare cu loviturile lui Milmann. Roger a făcut mai multe minibreak-uri (trei), iar setul i-a revenit cu 7-2. Elvețianul a fost mai precis, a jucat mai bine punctele importante, în timp ce Millman a plătit pentru pasivitatea de care a dat dovadă.

Setul III

Scăpați din momentele mai puțin plăcute, marii campioni de obicei reacționeză imediat și vor să-și ajusteze jocul în așa fel încât soarta partidei să depindă doar de ei.

Cu toate că a produs unele modificări în planul tactic: servicii mai aspre, deplasare mai bună, o agresivitate mai vizibilă, Federer a trebuit să aibă răbdare până la momentul potrivit. Șansa elvețianului a venit la 5-4 în favoarea sa, atunci când John nu a mai putut menține nivelul.

Presiunea s-a simțit în brațul australianului, iar Federer a fructificat precum un mare campion: 6-4. Elvețianul a trecut la conducere pentru prima dată în partidă: 2-1 la seturi.

Setul IV

Roger și John nu au beneficiat de vreo șansă de break în primele șase game-uri, fiind multă siguranță de la lansare. Nivelul jocului a crescut mult, spectacolul fiind la el acasă în Rod Laver Arena.

Millman a rupt echilibrul într-un game de serviciu în care Roger nu are foarte multe să-și reproșeze: pur și simplu, australianul a fost încântător. S-a făcut 4-3, iar setul dădea semne că va fi trecut în dreptul lui John.

Federer a dat senzația că a renunțat la luptă, iar Millman a trimis confruntarea în set decisiv (6-4).

Setul V

Dramatismul a prins aripi în decisiv: Millman a făcut primul break-ul, ajutat fiind de erorile mari comise de elvețian (în special cu reverul). Aflat într-un moment foarte greu, Roger a avut puterea să revină și să-și recupereze imediat serviciul cedat (2-2).

Fluctuațiile de la serviciu au continuat pentru Federer, însă campionul elvețian a reușit cumva să iasă din dificultate și să anuleze două mingi de break "legate" (4-3). Mai mult, Fedex a avut 30-0 contra serviciului, dar reverul l-a trădat încă o dată (4-4).

Odată cu apropierea finalului de meci, presiunea a devenit insuportabilă chiar și pentru unii dintre spectatori, iar fiecare punct jucat a avut o greutate aparte. Partida s-a transformat într-un adevărat joc de șah în care fiecare mutare a fost foarte bine gândită.

S-a ajuns în tiebreak-ul decisivului, unul care se joacă altfel în Australia: până la 10.

Elvețianul a continuat să fie neinspirat în unele momente, iar scorul a luat proporții pentru australian: 8-4. Aflat la doar două puncte de o nouă victorie fantastică în fața lui Roger, John nu a mai avut mintea la fel de limpede.

A luat pripit deciziile, i-a permis adversarului să revină, iar Federer a revenit incredibil, precum în filmele de la Hollywood: de la 4-8, s-a impus cu 10-8.

A fost un thriller întins pe durata a patru ore și trei minute.

"Noroc că a fost supertie-break că altfel aş fi pierdut. Am avut şi puţină şansă la final. Căutam explicaţiii pentru conferinţa de presă" - Roger Federer, după meci.

Ultimul punct al unei partide dramatice:

De știut: a fost victoria cu numărul 100 a lui Fedex la Melbourne.

În optimi, Roger va da peste Marton Fucsovics (Ungaria, 67 ATP).

De-a lungul carierei, Federer a câștigat de șase ori trofeul de la Australian Open: 2004, 2006, 2007, 2010, 2017 și 2018.

S-au jucat vineri, turul III:

Roger Federer (SUI/N.3) - John Millman (AUS) 4-6, 7-6(2), 6-4, 4-6, 7-6(8)

Tennys Sandgren (USA) - Sam Querrey (USA) 6-4, 6-4, 6-4

Fabio Fognini (ITA/N.12) - Guido Pella (ARG/N.22) 7-6(0), 6-2, 6-3

Márton Fucsovics (HUN) - Tommy Paul (USA) 6-1, 6-1, 6-4

Milos Raonic (CAN/N.32) - Stefanos Tsitsipas (GRE/N.6) 7-5, 6-4, 7-6(2)

Marin Cilic (CRO) - Roberto Bautista (ESP/N.9) 6-7 (3/7), 6-4, 6-0, 5-7, 6-3

Diego Schwartzman (ARG/N.14) - Dušan Lajovic (SRB/N.24) 6-2, 6-3, 7-6(7)

Novak Djokovic (SRB/N.2) - Yoshihito Nishioka (JPN) 6-3, 6-2, 6-2.