Simona Halep a debutat cu dreptul în noul sezon, victoria fiind prima obținută fără set cedat în confruntările cu Ajla Tomljanovic (6-4, 7-5). A fost nevoie de câte un on-court coaching în fiecare set pentru ca Simona să facă pasul decisiv. După un meci de o oră și 36 de minute, Halep a obținut biletul care să o ducă în sferturile turneului Premier de la Adelaide.

HotNews.roFoto: Hotnews

La primul on-court coaching, Simona s-a plâns de faptul că a obosit și i-a spus lui Darren Cahill să îi transmită acest lucru lui Teo Cercel (preparatorul ei fizic). Ca aproape de fiecare dată, australianul a îndemnat-o la calm și i-a spus că este normal să nu se simtă chiar confortabil - este doar primul meci al sezonului.

Aici poți urmări un rezumat al partidei dintre Halep și Tomljanovic:

Ce a spus Halep la finalul partidei

"A fost un meci greu, cu siguranţă. De fapt mă aşteptam la asta pentru că am mai jucat de două ori împotriva ei şi ambele partide au fost foarte grele. Sunt foarte fericită că am trecut, este foarte important să câştigi primul meci al anului. Am muncit din greu şi sunt foarte fericită de victorie.

Întodeauna este dificil primul meci. Chiar dacă te antrenezi din greu săptămâni la rând nu e ca atunci când joci meciuri oficiale, aşa că este dificil să intri pe teren şi să fii conectrată la fiecare punct pe care îl joci.

Am fost un pic obosită în setul al doilea, dar este normal, voi încerca să mă recuperez pentru următorul meci şi să joc cel mai bun tenis. Voi merge la spa, la masaj şi mă voi relaxa în camera mea. Sunt şi eu un fan al lui Darren, este frumos să-l am în echipa mea din nou, lucrăm deja de patru ani şi vreau să-i mulţumesc că este de partea mea.

Sfaturile lui m-au ajutat cu adevărat azi, îţi mulţumesc ! Să joc aici, în orşaul lui natal este foarte frumos şi vreau să vă mulţumesc tuturor că aţi venit şi mă faceţi să mă simt aici ca la a doua mea casă. Sunt o mare susţinătoare a echipei Port Adelaide. Nu ştiu regulile, dar sunt o mare susţinătoare a lor. Nu voi susţine niciodată o altă echipă (n.r. - din Australia)" - Simona Halep, citată de News.ro.

  • În duelul din sferturi (va avea loc joi), Simona Halep o va întâlni pe învingătoarea meciului dintre Aryna Sabalenka (12 WTA, cap de serie numărul 6) și Bernarda Pera (70 WTA, venită din calificări).
  • Pentru calificarea în sferturi, Halep va primi 22.400 de dolari şi 100 de puncte WTA.
  • Datorită victoriei de marți, Simona Halep va face încă o dată rocada cu Naomi Osaka și va urca începând de săptămâna viitoare pe locul trei al clasamentului WTA. Cu toate acestea, Halep va fi cap de serie numărul patru la Australian Open (primul Grand Slam al anului va avea loc în perioada 20 ianuarie - 2 februarie).

Simona Halep și ultimul punct al partidei:

Desfășurarea LiveText a partidei Simona Halep vs Ajla Tomljanovic:

7-5 Dintr-o pozitie dominanta, Simona trimite in fileu, iar apoi striga puternic. Inca un punct pierdut si inca un comentariu al jucatoarei noastre (30-0). Backhand invers ratat al australiencei: 30-15. A cautat linia Ajla, dar mingea a cazut in afara terenului: 30-30. De pe mediana, Ajla trimite cu dreapta in plasa: minge de meci pentru Halep. Ultimul raliu a fost unul intens, cu multe lovituri. Cea care a cedat pana la urma a fost Ajla, eroarea venind de pe forehand. Game, set si meci pentru Halep: 6-4, 7-5.

6:5 Simona trimite puternic, dar cu marja de eroare. Tactica da roade, iar cea care greseste este australianca (40-0). Halep se lasa usor pe spate, iar mingea capata inaltime: 40-15. Inca o nesincronizare: 40-30. Simona inchide la timp game-ul, inainte ca situatia sa devina periculoasa. Ea conduce acum cu 6-5, iar presiunea se va muta pe serviciul adversarei

5:5 Ajla intra hotarata in game si se distanteaza rapid la 30-0. As la exterior: 40-0. Game la zero, Ajla a avut raspunsuri bune sub presiune

Simona il cheama pe Darren. Acesta ii spune ca este primul meci al anului si ca nu are cum sa fie la un nivel extraordinar. Australianul ii cere energie in picioare in game-ul urmator, unul care poate fi ultimul al partidei. "Ai incredere in tine in game-ul asta, asigura-te ca vei incheia aici"

5:4 Obligata sa loveasca de la limita exterioara a culoarului de dublu, Ajla trimite in fileu (15-0). Serviciul o ajuta pe Simona (30-0). Ajla loveste inghesuit un backhand invers (40-0). Apare si o prima eroare a Simonei in acest game (40-15). Retur castigator pe un serviciu doi moale (40-30). Tomljanovic se precipita, trimite mult in aut, iar Halep conduce acum cu 5-4

4:4 Simona zambeste ironic dupa ce a ratat o minge lovita din retragere (15-0). De aceasta data, schimbarea de directie este inspirata, Halep egaleaza la 15. O eroare de pe baseline o face pe Halep sa comenteze. Prima reluare oficiala inspirata din partea Simonei: se rejoaca punctul. Serviciul face insa toti banii, iar Ajla conduce cu 40-15. Nu este neaparat un ritm grozav in acest pasaj al meciului. Echilibrul se mentine, este 4-4 in setul al doilea. Urmeaza un game important

4:3 Halep serveste cu mingi noi si incepe bine game-ul (15-0). Un raliu dur de pe baseline ii revine tot Simonei (30-0). Serviciu doi ofertant, retur castigator al australiencei. Neinspirata de langa plasa, Simona este pedepsita de adversara: 40-30. Inchide insa game-ul cu un as la exterior. Ea conduce acum cu 4-3

3:3 As trimis la teu de Ajla (15-0). Fara sa-si ajusteze neaparat pozitia, australianca rateaza un forehand (15-15). Tomljanovic a fost invitata de Simona sa atace (a avut retururi tot mai scurte), iar Ajla nu a ratat tinta (30-15). Dupa ce a facut pasul la fileu, Simona a inchis punctul cu un smash sigur (30-30). Ajla a incheiat game-ul cu o noua scurta inspirata (3-3)

3:2 Moment mai slab al Simonei: eroare din interiorul terenului (a trimis in fileu). Din defensiva, Halep gaseste un backhand in lungul liniei: ce executie! (30-15). Ajla ramane insa concentrata, loveste mingea din urcare, trimite puternic, iar timpul Simonei a fost redus la zero. Minge de break: forehand aspru in lungul liniei (30-40). Egalitate, dupa un retur prea lung al australiencei. Inca o sansa de break: retur agresiv, urmat de o scurta perfecta: ce incheietura fina are Ajla...Si aceasta este anulata, dreapta inversa si-a facut treaba. Tomljanovic conduce, ea dicteaza ritmul, asa apare si a treia minge de break. Nici de aceasta data nu apare break-ul: pe o scurta ratata a Simonei, Ajla nu gaseste terenul. C-asa-i in tenis: dupa trei mingi ratate de break, Ajla a pierdut game-ul la prima sansa avuta de Halep. A fost puternica mental jucatoarea noastra si a trecut cu bine peste un game foarte important...

2:2 Deplasata spre partea stanga, Ajla rateaza un backhand (0-15). Revine insa in game Ajla cu ajutorul serviciului (30-15). Se face 40-15, dupa ce mingea cade pe tusa la mediana. Pe o minge care i-a venit in picioare, Tomljanovic nu mai poate interveni corespunzator (40-30). Inca o eroare cu dreapta, iar de la 40-15 acum este 40-40. Halep opreste un punct, dar mingea a ciupit baseline-ul. Pana la urma, de la 2-0 se face 2-2, serie buna a australiencei

2:1 O rama a Simonei: 0-15. Dupa ce a dictat ritmul cu forehandul, Halep a incercat o schimbare de directie cu reverul in lungul liniei: mingea s-a dus putin in aut (0-30). Un schimb epuizant ii revine australiencei dupa ce a rupt formidabil ritmul cu o scurta foarte bine ascunsa: 0-40. As al Simonei: 15-40. Inca un serviciu bun: 30-40. Eroarea vine de la forehandul in cross scurt, iar Halep pierde avantajul break-ului.

2:0 Dubla greseala comisa de Tomljanovic (0-15). Retur ratat al Simonei (eroare fortata). Obligata sa faca un pas in spate, Ajla nu mai cadreaza executia: 15-30. Multe erori in acest game, de aceasta data a fost randul Simonei (30-30). Inca o dubla greseala: 30-40, minge de break pentru Simona. Game-ul cu cele mai multe erori de pana acum se incheie cu o greseala cu reverul a australiencei: Halep conduce cu 2-0

1:0 Simona incepe setul al doilea cu al patrulea as. La 30-0, Simona ajunge la o scurta, dar Ajla este acolo si inchide lejer punctul (30-15). Eroare nefortata a Simonei (a dat senzatia ca nu are ritm in picioare, 30-30). Revine insa imediat gratie unui as (al patrulea), 40-30. Reverul in cross lung pune presiune, iar Ajla nu mai poate trimite mingea peste fileu. Game castigat de Halep inainte ca acesta sa se complice.

6:4 Ajla trimite decisiv cu o dreapta in lungul liniei (15-0). Pe o schimbare de directie, Simona scapa in afara terenului un forehand: 30-0. In loja, Darren Cahill discuta ceva cu Teo Cercel. Intre timp, Simona produce un forehand minunat in lungul liniei (cat a cautat aceasta lovitura), egalitate la 30. Retur in aut al Simonei: minge de 5-5. Dubla greseala in ce moment! Ajla a facut un cadou important. Apare si prima minge de set pentru Simona. Este fructificata gratie unui retur agresiv, care a obligat-o practic pe Ajla sa trimita in fileu pe lungul liniei. 6-4 pentru Simona, ea a castigat cu un game "intarziere" acest prim set

Halep l-a chemat pentru prima data in acest sezon pe Darren Cahill. Acesta o intreaba cum se simte si o indeamna in primul rand la calm. Ii mai cere sa trimita cu mai mult spin, sa stea cat mai aproape de linie, sa-si vada de planul tactic si sa aiba incredere in ea.

5:4 Atacata in cross, Simona trimite cu forehand-ul, dar minge se duce putin in aut: 0-15. Tomljanovic prinde curaj, este foarte agresiva la retur, loveste la totul sau nimic, iar tabela ii surade: 0-30. Forehand din urcare lovit superb, Simona revine in game: 15-30. Pe o schimbare de directie, Simona rateaza dreapta, iar Ajla are primele minge de break (si in ce moment). Prima este anulata de Halep dupa ce pune presiune cu un contre-pied, iar apoi face pasul la fileu (30-40). Eroare cu forehand-ul, iar Simona isi cedeaza serviciul: 5-4.

5:3 Ajla serveste cu mingi noi si o face bine. Reuseste apoi un contre-pied (30-0). Desi a condus un raliu, Simona a cedat punctul dupa ce a stat departe de o minge mai moale venita pe mediana (40-15). Retur fara adancime al Simonei, iar Ajla profita si trimite decisiv cu dreapta. Este 5-3 pentru Halep. Ea va servi pentru a inchide setul.

5:2 A treia dubla greseala a Simonei: nu este tocmai modalitatea perfecta de a incepe game-ul...Pe un serviciu doi, Ajla forteaza, dar mingea nu prinde terenul (15-15). Forehandul are profunzime, este lovit din urcare, iar timpul de reactie al adversarei este unul minim: tactica buna a Simonei (30-15). Venita la fileu, Ajla inchide punctul cu un voleu perfect de forehand: superba executie, amortizata incredibil (30-30). Simona este avertizata pentru ca nu s-a incadrat in timpul alocat pentru a servi. Nu este afectata Halep de acest lucru: castiga punctul si are minge de 5-2. Inca o data Ajla face pasul in fata si inchide raliul cu un voleu drive de forehand: egalitate. Serviciu-voleu facut de Halep: inca o minge de 5-2. As la exterior, este 5-2 pentru Simona.

4:2 Retur agresiv, iar apoi dreapta isi face treaba in lungul liniei (0-15). Cat de bine a gandit punctul Simona...Pe o minge inalta, Halep nu isi gaseste executia, iar reverul trimite mingea in aut. Intrata in teren, Ajla conduce punctele si se distanteaza la 40-15. A profitat foarte bine de avantajul serviciului. Rever castigator in lungul liniei: marca inregistrata Simona Halep. Un serviciu cu mult kick ii joaca feste Simonei, iar game-ul se duce in statistica australiencei (4-2)

4:1 Dupa un prim punct pierdut, Simona se deplaseaza foarte bine din spatele baselineului si castiga punctul cu ajutorul forehandului. Forehand in cross minunat: mult efect, mingea se duce intr-un unghi ascutit. Publicul o aplauda indelung pe Simona (30-15). Inca o dubla greseala: 30-30. Minge de 4-1 dupa un serviciu la teu. Minge lunga a australiencei, dar reluarea oficiala arata ca a fost de fapt buna: a ciupit tusa. S-a prelungit doar putin momentul, s-a facut totusi 4-1: a servit perfect Halep

3:1 Simona se deplaseaza bine, sta aproape de linia de fund si dicteaza ritmul raliului (0-15). Rever in cross care cade pe linie: 0-30. Presiune pusa de Simona la retur. Primele sanse de break din acest meci: 15-40. Pe o lovitura joasa, Simona trimite cu dreapta, dar mingea capata inaltime si nu prinde terenul. Deplasata dintr-o parte in alta, Simona se apara incredibil, iar apoi produce passing-ul castigator de pe culoarul de dublu: ce lovitura! Break al Simonei, ea conduce cu 3-1 dupa 15 minute de joc

2:1 Dupa o dreapta inversa, Simona vine la fileu, insa mingea nu mai vine inapoi din terenul advers (15-0). Din deplasare, Ajla nu are aceeasi precizie, ea gaseste fileul cu o dreapta (30-0). Tomljanovic urca la plasa, executa foarte bine un voleu si face eforturile Simonei zadarnice (30-15). Un raliu de pe mediana ii revine Simonei: nu a lasat-o pe adversara sa deschida terenul (40-15). Inca un game sigur pentru Halep de la lansare: este 2-1 pentru fostul lider mondial

1:1 Simona a incercat sa prinda linia cu un forehand de la retur: 15-0. As reusit de Tomljanovic (30-0). Combinatie serviciu-forehand, iar Ajla se duce rapid la 40-0. Eroare cu backhandul pentru Halep: game castigat la zero de adversara. Este 1-1

1:0 Meciul a inceput cu Simona la serviciu. Un prim punct castigat de Halep de la fileu: voleu bun de forehand. Pe un serviciu doi moale, Ajla trimite un rever castigator (15-15). Primul as al confruntarii: 30-15. De pe mediana, australianca trimite in burta fileului: 40-15. Apara si prima dubla greseala (40-30). Desi a castigat game-ul la 30, a fost un joc lejer pentru jucatoarea noastra. A fost sigura, concentrata, intrata in meci de la primul game

Darren Cahill se afla in loja Simonei. Ca intotdeauna, pe fata australianului nu se poate citi absolut nimic...

Cele doua jucatoare si-au facut aparitia pe teren. Tomljanovic a castigat tragerea la sorti si a ales sa primeasca.

Simona vs Ajla

Simona și Ajla s-au întâlnit de două ori: de fiecare dată a câștigat Halep, iar ambele meciuri au avut nevoie de set decisiv: 6-2, 3-6, 6-1 la Roland Garros în 2019 și 4-6, 6-3, 6-3 la Cincinnati în 2018.

Ce puncte se câștigă la Adelaide

Optimi: 55 de puncte

Sferturi: 100

Semifinale: 185

Finalistă: 305

Câștigătoare: 470 de puncte.

Banii primiți de sportive în funcție de rezultatele avute

Pentru prezența pe tabloul principal: $5,320

Optimi: $11,620

Sferturi: $21,660

Semifinale: $40,322

Finalistă: $75,570

Câștigătoare: $141,875.

Meciurile de la WTA Adelaide au loc în complexul "Memorial Drive Park" (inaugurat în 1914), care are o arenă centrală de 5000 de locuri. Suprafața de joc este Plexicushion (se joacă și la Australian Open pe acest gen de suprafață începând din 2007).

În România, turneul feminin poate fi urmărit în direct pe Digisport, iar întrecerea masculină pe Eurosport.