​Eșecul Simonei Halep din finala Roland Garros 2017, contra letonei Jelena Ostapenko, a fost desemnat de către WTA a treia cea mai mare surpriză a deceniului, potrivit Mediafax.

Simona Halep si Jelena OstapenkoFoto: rolandgarros.com

În finala de la Roland Garros, disputată pe 10 iunie 2017, Simona Halep, aflată atunci pe locul 4 WTA, întâlnea revelația turneului, letona Jelena Ostapenko, în vârstă de 20 de ani și clasată pe poziția 47.

Halep părea să se îndrepte către primul turneu de Grand Slam cucerit în carieră, câștigând primul set, scor 6-4, și conducând în cel de-al doilea cu 3-0. Totuși, Ostapenko și-a adjudecat trofeul, după o revenire extraordinară, scor 4-6, 6-4, 6-3.

"Calculai în minte și spuneai că nu e absolut nicio șansă ca Jelena Ostapenko, pe zgură, să revină și să îi ia două seturi Simonei Halep", a comentat jurnalista din SUA Courtney Nguyen, care a fost completată de colega egipteancă Reem Abulleil: "Avea set câștigat și 3-0, iar dintr-o dată pierdea meciul".

De asemenea, și tenismena cehă Karolina Pliskova, în prezent pe locul doi mondial, a comentat finala dramatică din Franța: "A fost o surpriză uriașă și pentru mine, la fel ca pentru toată lumea. Totuși, cred că Ostapenko este o jucătoare excelentă, are urcușuri și coborâșuri în joc, dar poate practica un tenis foarte bun, iar atunci nu avea nimic de pierdut".

Simona Halep s-a revanșat ulterior, devenind lider mondial la finalul anului. De asemenea, românca a cucerit Roland Garros la ediția următoare, cea din 2018, și a triumfat și la Wimbledon, în 2019. În schimb, Jelena Ostapenko a mai câștigat un singur trofeu de atunci, cel de la Luxemburg, din 2019, coborând pe locul 45.

Clasamentul celor mai mari surprize din ultimul deceniu, conform WTA:

1. Roberta Vinci o învinge pe Serena Williams (US Open 2015)

2. Monica Puig o învinge pe Angelique Kerber (Jocurile Olimpice 2016)

3. Jelena Ostapenko o învinge pe Simona Halep (Roland Garros 2017)

4. Dominika Cibulkova o învinge pe Angelique Kerber (Turneul Campioanelor 2016)

5. Bianca Andreescu o învinge pe Angelique Kerber (Indian Wells 2019)

6. Li Na o învinge pe Caroline Wozniacki (Australian Open 2011)

7. Victoria Azarenka o învinge pe Maria Sharapova (Australian Open 2012)

8. Flavia Pennetta o învinge pe Li Na (Indian Wells 2014)

9. Hsieh Su-Wei o învinge pe Agnieszka Radwanska (Australian Open 2018)

10. Ashleigh Barty o învinge pe Petra Kvitova (Miami 2019)

De asemenea, în prima parte a lunii decembrie, eşecul suferit de Simona Halep în turul al doilea de la US Open 2019, contra americancei Taylor Townsend, scor 6-2, 3-6, 6-7 (4), a fost desemnat surpriza anului 2019 în tenisul feminin de către WTA.