Federaţia Australiană de Tenis a anunţat, sâmbătă, că va sărbători la Australian Open împlinirea a 50 de ani de la câştigarea de către Margaret Court a Grand Slam-ului (1970). Forul a menţionat însă că nu este de acord cu opiniile personale ale fostei sportive, potrivit News.ro.

Margaret CourtFoto: tennis.com.au

"După cum a precizat deseori, Tennis Australia nu este de acord cu opiniile personale al lui Margaret, care au înjosit şi au afectat pe mulţi din comunitatea noastră de-a lungul anilor. Părerile sale nu sunt conforme cu valorile noastre de egalitate, diversitate şi incluziune. Sportul nostru primeşte cu drag pe oricine, indiferent de gen, abilitate, rasă, religie sau sexualitate şi vom continua să promovăm activ iniţiativele de incluziune", se arată pe site-ul tennis.com.au.

Margaret Court a fost invitată, împreună cu familia şi prietenii săi, la ediţia din 2020 a Australian Open, ca oaspete special.

"Abia aştept să sărbătoresc împlinirea a 50 de ani de la câştigarea Grand Slam-ului împreună cu familia mea şi cu prietenii, la Australian Open. Este un moment important pentru mine şi nu îmi vine să cred cât de repede a trecut timpul. Sunt recunoscătoare Tennis Australia. Tenisul este un sport minunat şi sunt mândră că fac parte din istoria acestui mare sport al nostru", a declarat Court.

La începutul anului trecut, Billie Jean King a cerut ca numele lui Margaret Court să nu mai fie folosit pe o arenă de la Melbourne Park, după afirmaţiile homofobe ale deţinătoarei recordului de turnee de Grand Slam câştigate, 24. A doua arenă de pe Melbourne Park a fost redenumită în onoarea australiencei de 77 de ani în 2003.

Court, deţinătoarea recordului de turnee de Grand Slam câştigate, 24, a făcut observații homofobe în 2017. Ea a declarat că tenisul este plin de lesbiene şi că acestea existau în sport şi atunci când evolua ea, însă într-un număr mult mai mic. Court a mai spus că nu are nimic împotriva persoanelor gay, ci vrea doar să le ajute.

Anterior, într-o scrisoare deschisă, Margaret Court a afirmat că nu va mai circula cu compania aeriană Qantas deoarece aceasta susţine căsătoriile între persoane de acelaşi sex.