Preşedintele Federaţiei ruse de atletism (RUSAF), Dmitri Şliahtin, şi alţi cinci oficiali au fost suspendaţi provizoriu de Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU) pentru ''obstrucţionarea'' unei anchete vizându-l pe săritorul în înălţime, Danil Lisenko, anunţă AFP, citată de Agerpres.

AtletismFoto: balkan-athletics.eu

Conform sursei, procedura îi vizează şi pe atlet, şi pe antrenorul acestuia. Cu toţii sunt acuzaţi că ar fi furnizat documente false pentru a permite vicecampionului mondial din 2017 să scape de o sancţiune pentru încălcarea obligaţiei de a-şi preciza locul unde poate fi găsit pentru efectuarea testelor antidoping inopinate.

În septembrie, Congresul Federaţiei internaţionale de atletism a votat la Doha (Qatar), cu o majoritate largă, de 164 de voturi pentru şi 30 voturi contra, menţinerea suspendării Rusiei din competiţiile internaţionale.

Consiliul IAAF a decis pe 23 septembrie menţinerea suspendării Rusiei, impusă din noiembrie 2015 pentru practici generalizate de dopaj, iar hotărârea a fost validată prin vot de Congresul de la Doha. Rusia a participat cu 30 de sportivi la Mondialele de la Doha (27 septembrie-6 octombrie), care au fost nevoiţi să concureze sub steag neutru.

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a precizat atunci că datele furnizate de Agenţia antidoping rusă (RUSADA) cuprind ''neconcordanţe'' şi pun sub semnul întrebării prezenţa Rusiei la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor.

Rune Anderson, şeful grupului operativ al IAAF privind Rusia, susţinea existenţa unor probe convingătoare privind eliminarea unor teste pozitive din baza de date a laboratorului antidoping din Moscova. Medici şi antrenori suspendaţi pentru implicarea lor în fenomenul dopajului lucrează în continuare cu atleţii ruşi, în timp ce săritorul în înălţime Danil Lisenko a admis modificarea unor documente şi că oficiali ai federaţiei ruse de atletism (RUSAF) au conspirat pentru a trimite aceste documente la IAAF. Anderson susţinea că ar fi absurd să se aprobe reinstaurarea RUSAF până nu se clarifică cazul Lisenko.

Preşedintele RUSAF, Dmitri Şliahtin, declarase recent că forul rus s-a schimbat şi susţine toate iniţiativele de la IAAF şi a tras un semnal de alarmă că suspendarea prelungită a avut efect negativ asupra unui întregi generaţii de atleţi, care şi-au pierdut motivaţia.