Darren Cahill a schimbat puțin discursul la unul dintre "on-court coaching-urile" din timpul partidei cu Karolina Pliskova, motiv pentru care și-a atras critici. Chestionat despre acest episod mai puțin întâlnit în timpul colaborării cu Simona Halep, antrenorul australian a replicat: "Cred că aș face-o din nou dacă aș fi nevoit. Nu este un moment plăcut pentru niciun antrenor, dar nu cred că am avut de ales, dacă voiam să-mi fac meseria bine".

HotNews.roFoto: Hotnews

Context:

Halep vs Pliskova, Turneul Campioanelor, meci decisiv pentru calificarea din Grupa Violet. Simona pierde primul set cu 6-0, iar în timpul celui de-al treilea OCC (on court coaching), Darren Cahill folosește cuvinte ceva mai dure pentru a o trezi din letargie pe Halep.

Antrenorul australian a fost criticat pentru limbajul folosit (de ex: "Simo, uită-te la mine! În ultimele trei game-uri ai fost o ruşine pe teren"), iar într-o intervenție la SEN Breakfast a lămurit pe larg problema.

  • Darren Cahill, despre alegerea strategiei

"Știam că e un moment dificil. Ca antrenor, în timp ce te îndrepți spre teren ai de luat o decizie în legătură cu abordarea pe care o vei alege în OCC. Cred că e necesar și un pic de context aici. Era al treilea OCC din acel meci; în primul poate am fost chiar mai dur, pentru că pierduse primul set cu 6-0. Acea conversație a fost grozavă, pentru că a resetat-o complet tactic. Am mai coborât o dată după ce-a câștigat setul doi și i-am spus că făcea o treabă nemaipomenită și că sunt mândru de ea.

Contextul mai larg este că am mai trecut prin acest gen de situație cu Simona. Au mai fost meciuri în cariera ei, vreo 8-10, când, dintr-un motiv sau altul, când conduce cu un break și nu reușește să mai facă încă unul ca să-și consolideze avantajul intră într-o pasă proastă. Așa a fost și acum: a avut 2-0 și 30-0, a greșit un rever și a început să devină negativă cu sine până în punctul autoflagelării. Starea asta durează de obicei 10-15 minute. Este dur și pentru ea, dar e greu și pentru cei ce-o privesc. Nu numai că se distruge la fiecare lovitură greșită, dar pierde în felul acesta o cantitate imensă de energie. A terminat acel meci cu vânătăi pe picioare de la loviturile pe care și le-a aplicat după fiecare greșeală" - Darren Cahill la SEN Breakfast, citat de Treizecizero.ro.

  • Stările în care intră Simona

"De obicei când intră într-o astfel de stare Simona nici nu-și mai amintește după meci ce s-a întâmplat și ce-i spun eu la OCC. Partea bună de data asta este că și-a amintit. A reușit să se concentreze din nou asupra meciului, doar că 5-10 minute prea târziu. A revenit pe serviciu și a avut 30-0 în acel ultim game. Și-a dat o șansă destul de bună de a câștiga meciul, dar n-a reușit să facă pasul final" - Darren Cahill.

  • Despre controversatul cuvânt "rușine"

"M-am referit la comportamentul ei pe teren în acele gameuri, nu la ea ca persoană. Cum am spus mai devreme, i-am spus în trecut lucruri care nu au ajuns la ea în timpul OCC-urilor. Acum aveam două opțiuni: cea clasică era să continui să apelez la simțul ei tactic și s-o îmbărbătez. Am încercat în trecut, dar nu a funcționat, n-am reușit să ajung la ea.

Știam cum se va termina meciul dacă nu încercam o abordare mai dură. Am discutat cu ea despre aceste momente, ce să fac când intră în această ceață și despre posibilitatea de a adopta o abordare mai dură pentru a-i capta atenția și a o determina să intre din nou în meci" - Darren Cahill.

  • S-ar putea repeta o asemenea intevenție?

"Cred că aș face-o din nou dacă aș fi nevoit. Nu este un moment plăcut pentru niciun antrenor, dar nu cred că am avut de ales, dacă voiam să-mi fac meseria bine. Meseria noastră este să-i oferim jucătorului cea mai bună șansă de a câștiga meciul. Așa că, judecând după ce a funcționat sau n-a funcționat în ocaziile anterioare… De asemenea, în legătură cu alegerea cuvântului ”disgrace”, trebuie să luăm în calcul că engleza nu e limba ei maternă. Aș fi putut să aleg alte cuvinte, dar sunt destul de sigur că niciunul nu ar fi avut impactul acestuia.

Am vorbit cu psihologul ei sportiv, doamna Alexis Castorri – Simona a vorbit și ea cu ea – și am întrebat-o dacă am fost deplasat. Mi-a răspuns că nu, cu siguranță nu. De asemenea, mi-a spus că a fost foarte mândră că Simona a reușit să iasă în cele din urmă din acea negură – a fost a treia oară când ea a văzut-o reușind acest lucru. Am avut o conversație grozavă, iar Simona nu este supărată" - Darren Cahill.

"Din vreo 500 de OCC-uri, acesta nu a fost cel mai dur"

"Nu poți antrena doi jucători la fel, sunt persoane diferite, nu contează dacă este vorba de un bărbat sau o femeie. Trebuie să construiești încredere și să petreci timp cu persoanele ca să înțelegi ce le trece prin cap și cum să scoți ce e mai bun din ei. Am avut conversații mult mai dure cu Lleyton, dar nu pe teren.

Asta e diferența, acum toată lumea ne aude pentru că purtăm microfon. Cred că am făcut vreo 500 OCC-uri în cariera mea și acesta nu este cel mai dur. Dar înțeleg de ce oamenii au reacționat așa: dacă aș fi văzut și eu doar acel clip pe social media, fără context, aș fi considerat și eu că a fost un pic dură discuția", a completat Darren Cahill.

S-ar putea să te intereseze și:

Simona Halep, în vacanță: Un an plin de amintirile extraordinare ale unui vis devenit realitate - Wimbledon

Câți bani a câștigat Simona Halep din tenis în acest an - Este devansată doar de Ashleigh Barty

Aici poți asculta ceea ce a spus Darren Cahill: