Prezentă la Shenzhen din postura de rezervă, Kiki Bertens (înlocuitoarea lui Naomi Osaka) a reușit să debuteze cu o victorie la Turneul Campioanelor, olandeza producând surpriza împotriva lui Ashleigh Barty, liderul la zi al clasamentului WTA (3-6, 6-3, 6-4).

Kiki BertensFoto: wtatennis.com

Naomi Osaka s-a retras din competiție (probleme la umărul drept), iar Bertens i-a luat locul. Olandeza a fost net depășită de adversară în primul set, unul în care Barty a arătat din plin precum un lider mondial (6-3).

Manșa a doua a debutat pe undeva în aceleași coordonate, Ash ajungând să conducă cu 3-2 (cu break).

Este greu de înțeles ce s-a întâmplat din acest moment, jocul lui Barty pierzând semnificativ din altitudine. Au urmat game-uri cu multe erori neforțate, cu servicii care de-abia au trecut fileul și cu un limbaj al corpului care trăda multă îngrijorare.

Minge cu minge, Ashleigh a intrat într-o ceață mentală care i-a dat aripi adversarei. Bertens a început să simtă din ce în ce mai bine mingea, a variat foarte bine (ce slice bun poate să aibă olandeza), iar game-urile s-au legat între ele. De la 0-1 la seturi și 2-3 (cu break), Kiki a ajuns să câștige opt game-uri la rând (!).

La 4-0 pentru Bertens, brusc se trezește parcă la realitatea din teren și Barty: devine mai calmă, joacă mai îngrijit, o incomodează pe Kiki cu slice-uri foarte bine executate și îi sădește acesteia neîncrederea în propriile forțe (lucru de neconceput până cu 10 minute înainte).

Australianca a câștigat trei game-uri la rând și a reaprins finalul de meci (4-3, cu un singur break avans). Simțind că nu își mai găsește reperele, Bertens a cerut un on-court coaching.

Au urmat două game-uri câștigate de la lansare (5-4), ajungându-se în situația în care olandeza să servească pentru a închide meciul. Bertens nu a resimțit presiunea, a servit precis, a câștigat game-ul și a închis partida cu 6-4.

Meciurile zilei în Grupa Roșie:

Ashleigh Barty vs Kiki Bertens 6-3, 3-6, 4-6

Petra Kvitova vs Belinda Bencic

Ultimul punct al partidei Bertens vs Barty:

Aici poți urmări o amplă prezentare a Turneului Campioanelor de la Shenzhen.

Cum arată grupele la ediția din 2019:

Grupa Roșie:

Ashleigh Barty (1)

Naomi Osaka (3)

Petra Kvitova (6)

Belinda Bencic (7)

Grupa Violet:

Karolina Pliskova (2)

Bianca Andreescu (4)

Simona Halep (5)

Elina Svitolina (8)

Criterii de departajare la Turneul Campioanelor

1) Numărul mai mare de victorii

2) Dacă două jucătoare sunt la egalitate, se va ține cont de meciul direct

3) Dacă mai mult de două jucătoare sunt la egalitate din punct de vedere al numărului de victorii, atunci criteriile sunt următoarele:

- setaverajul (diferența dintre numărul de seturi câștigate și numărul de seturi pierdute)

- diferența dintre numărul de game-uri câștigate și numărul de game-uri pierdute.

- numărul cel mai mare de game-uri câștigate.

Ce a fost la ediția trecută

Singapore și-a trăit anul trecut "cântecul de lebădă", turneul plecând după cinci ediții din "Singapore Indoor Stadium". Simona Halep a obținut calificarea la fiecare dintre ediții, însă din păcate în 2018 nu a putut juca din cauza unei accidentări.

Campioană s-a încoronat, în premieră, Elina Svitolina: 3-6, 6-2, 6-2 cu Sloane Stephens. La dublu, Timea Babos și Kristina Mladenovic au ridicat trofeul, după o finală câștigată împotriva perechii Barbora Krejcikova/ Katerina Siniakova (favorite 1), scor 6-4, 7-5.