Karolina Pliskova a avut doar frânturi de evoluție bună contra Elinei Svitolina, sportiva din Cehia "reușind" să se saboteze cu execuții neinspirate în momentele importante ale partidei din Grupa Violet de la Turneul Campioanelor. Elina și-a văzut de treabă, a alergat foarte mult, nu a făcut lucruri neapărat fantastice, însă a reușit să returneze constant o minge în plus. Strategia a dat roade, iar campioana en-titre s-a impus în două seturi, scor 7-6(12), 6-4.

Elina SvitolinaFoto: wtatennis.com

Timp de o oră și trei minute, Elina și Karolina au fost de nedespărțit: au alternat momentele bune cu cele mai puțin inspirate, au reușit lovituri splendide, dar au și comis erori mari.

Svitolina (deși a avut un început mai greoi de meci) a revenit de la 0-2, iar în tiebreak a ratat nu mai puțin de șase mingi de set. A șaptea a fost cu noroc, iar setul interminabil s-a încheiat cu 14-12 pentru campioana en-titre de la Turneul Campioanelor (7-6(12)).

Elina a impresionat prin persevența de care a dat dovadă, în timp ce Karolina a ieșit în evidență în primul rând prin forehand-ul său violent (nicio surpriză aici), iar mai apoi prin câteva backhand-uri care au spulberat defensiva adversarei.

Începutul setului al doilea a continuat în aceleași coordonate: răsturnări de situații, break-uri, lovituri minunate urmate uneori imediat de erori neforțate. De această dată, Elina a condus cu 2-0, iar Karolina a fost cea responsabilă cu revenirea (3-2).

Marea problemă a Karolinei a fost aceea că a greșit mai mult decât a putut să construiască. O inconstanță incredibilă în jocul sportivei din Cehia, iar Elina nu

a trebuit să facă altceva decât să returneze încă o dată în plus (5-3).

Finalul partidei ne-a arătat ceea ce văzusem în mare parte din confruntare: o Karolina Pliskova lentă, cu picioarele grele și o Elina care a făcut ceea ce știe cel mai bine - să returneze mingea până când își obosește adversara (a fost din plin cazul luni). După o oră și 53 de minute, Svitolina s-a impus în două seturi, scor 7-6(12), 6-4.

Aici poți urmări o amplă prezentare a Turneului Campioanelor de la Shenzhen.

Cum arată grupele la ediția din 2019:

Grupa Roșie:

Ashleigh Barty (1)

Naomi Osaka (3)

Petra Kvitova (6)

Belinda Bencic (7)

Grupa Violet:

Karolina Pliskova (2)

Bianca Andreescu (4)

Simona Halep (5)

Elina Svitolina (8)

Criterii de departajare la Turneul Campioanelor

1) Numărul mai mare de victorii

2) Dacă două jucătoare sunt la egalitate, se va ține cont de meciul direct

3) Dacă mai mult de două jucătoare sunt la egalitate din punct de vedere al numărului de victorii, atunci criteriile sunt următoarele:

- setaverajul (diferența dintre numărul de seturi câștigate și numărul de seturi pierdute)

- diferența dintre numărul de game-uri câștigate și numărul de game-uri pierdute.

- numărul cel mai mare de game-uri câștigate.

Ce a fost la ediția trecută

Singapore și-a trăit anul trecut "cântecul de lebădă", turneul plecând după cinci ediții din "Singapore Indoor Stadium". Simona Halep a obținut calificarea la fiecare dintre ediții, însă din păcate în 2018 nu a putut juca din cauza unei accidentări.

Campioană s-a încoronat, în premieră, Elina Svitolina: 3-6, 6-2, 6-2 cu Sloane Stephens. La dublu, Timea Babos și Kristina Mladenovic au ridicat trofeul, după o finală câștigată împotriva perechii Barbora Krejcikova/ Katerina Siniakova (favorite 1), scor 6-4, 7-5.