Bianca a început perfect partida cu Naomi (a condus cu 5-1), dar a câștigat primul set cu ceva emoții (7-5). Manșa a doua i-a aparținut niponei (6-3). Deși a fost nevoită să traverseze pasaje de meci dificile, Osaka a avut de fiecare dată forța necesară să revină, fostul lider mondial oprind seria câștigătoare a Biancăi la 16 (victorii consecutive în circuitul WTA). Naomi s-a impus cu 6-4 în decisiv, la capătul unei partide epuizante de două ore și 16 minute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Setul I, un adevărat Roller coaster

Deși a fost primul meci direct, s-a trecut rapid peste faza de tatonare. Bianca a arătat un nivel încredibil al încrederii în sine în primul set: a încercat să lovească decisiv pe fiecare minge mai scurtă sau mai moale a adversarei, a intrat mult în teren la retur și a făcut-o pe Naomi să trimită cu mare teamă pe serviciul doi.

Minge cu minge, Andreescu i-a sădit japonezei neîncrederea în propriile-i lovituri: defensivă foarte bună, tranziție minunată pe faza ofensivă. Forehand-ul Biancăi a emanat multă siguranță și a trimis mingea cu o viteză amețitoare.

Reverul a desenat frumos în cross (adânc, cu multă asprime) și a trimis imparabil în lungul liniei atunci când situația a cerut-o.

În plus, serviciul a fost o armă foarte puternică de partea jucătoarei din Canada: atât de variat, încât Naomi nu a înțeles nimic din ceea ce i se întâmplă în primul set (s-a ajuns la 5-1).

Și totuși, relaxarea își poate face loc în orice minte. Asta s-a întâmplat și cu Bianca de la scorul de 5-1. Și-a permis să împrăștie mai multe puncte cu dreapta (a scăzut mult nivelul pe această lovitură), Naomi a fost precisă și a reușit să citească în cele din urmă și serviciul adversarei.

De la 1-5, japoneza a avansat punct cu punct până la 5-5 (Andreescu a făcut dublă greșeală la mingea de break de la 4-5).

Obosită parcă mental după o asemenea revenire, Naomi a făcut un game de serviciu slab, în timp ce Bianca a tras semnalul trezirii: a făcut încă un break (6-5).

Manșa a fost încheiată de Andreescu așa cum o și începuse: cu mare încredere și cu un serviciu capabil să facă oricând diferența (game la zero, iar setul i-a revenit cu 7-5, după 46 de minute).

Setul II

După ce i-a cerut ajutorul tatălui său în pauza dintre seturi, Naomi a încercat să fie mai agresivă cu forehand-ul, principala sa armă. Preț de câteva minute, tactica a dat roade, însă Bianca s-a adaptat rapid și a început să-i răspundă adversarei cu multe slice-uri tot mai incomode.

Deranjată de acest procedeu, nipona nu a mai avut aceeași adâncime în execuții (și nici răbdare), iar Bianca nu a ezitat să facă pasul în teren. Rezultatul? Încă un break și multă frustrare pe figura adversarei (3-1).

Încă o dată, Naomi a reușit să-și lase deoparte demonii interiori și să-și vadă de planul tactic. Asiatica i-a tăiat semnificativ din timpul de reacție Biancăi (și-a dat seama că nu îi poate face față în actualele coordonate), a accelerat și mai mult cu dreapta, iar următoarele patru game-uri consecutive au fost trecute în dreptul ei pe tabelă (5-3). Bianca a contribuit din plin la revenirea asiaticei: multe erori mari, din poziții din care în mod normal nu prea ai voie să ratezi nici în perioada junioratului.

De la lansare, Osaka nu i-a dat nicio speranță Biancăi: a servit impecabil (a ajuns rapid la 40-0), iar setul al doilea i-a revenit cu 6-3.

Setul III

Decisivul a început cu lovituri și mai aspre, sentimentul fiind acela că atât Naomi cât și Bianca vor să scurteze punctele (oboseala și-a făcut loc în ambele tabere). De aici era firesc să se înmulțească și erorile, loviturile câștigătoare însemnând și un grad ridicat de risc.

Bianca a fost cea care a rupt echilibrul, după un break alb (a fost decisivă la retur, acolo făcându-se în mare parte diferența). De menționat faptul că Andreescu a condus în toate cele trei seturi cu 3-1. Povestea celui de-al doilea s-a repetat și în decisiv.

Andreescu nu a putut menține ritmul, a dat unele semne de oboseală în brațul drept, iar egalitatea a fost restabilită pe undeva firesc (3-3).

Cu o deplasare parcă tot mai greoaie (a și șchiopătat la un moment dat), Bianca nu a mai putut rămâne la un nivel ridicat din punct de vedere fizic. Osaka a fost mai puternică la acest capitol, iar după ce a făcut break-ul la 4-4 a pus capăt meciului de la lansare: 5-7, 6-3, 6-4, după două ore și 16 minute (nu înainte de a comite o dublă greșeală la prima minge de meci).

Utimul punct al partidei Osaka vs Andreescu:

Sferturi:

Ashleigh Barty (1) - Petra Kvitova (7) 4-6, 6-4, 6-3

Elina Svitolina (3) - Kiki Bertens (8) 6-7(6), 2-6

Daria Kasatkina - Caroline Wozniacki (16) 3-6, 6-7(5)

Bianca Andreescu (5) - Naomi Osaka (4) 7-5, 3-6, 4-6

Semifinale:

Ashleigh Barty (1) - Kiki Bertens (8)

Caroline Wozniacki (16) - Naomi Osaka (4)

China Open se dispută în perioada 28 septembrie - 6 octombrie la Beijing, pe hard, are premii totale în valoare de $8,285,274 și face parte din categoria Premier Mandatory. Ultima campioană este Caroline Wozniacki (2018).