​Vrea să fie cunoscut (să rămână în istorie) drept cel mai bun jucător din toate timpurile și nu mai vrea sub nicio formă să fie comparat cu cei doi mari rivali ai săi, Roger Federer și Rafael Nadal. Da, ați ghicit despre cine este vorba - Novak Djokovic. Acesta este marele obiectiv al restului carierei în ceea ce-l privește pe liderului ierarhiei ATP.

Novak DjokovicFoto: Corinne Dubreuil / FFT

Aflat la Tokyo (acolo unde participă la un turneu de categorie 500, pregătitor pentru Masters-ul de la Shanghai), Novak le-a mărturisit jurnaliștilor prezenți la una dintre conferințele de presă pe care le-a organizat că și-ar dori mult ca de acum încolo să fie judecat doar prin prisma rezultatelor și a carierei proprii și nu ca parte a unui duel de la distanță cu Federer și Nadal (mai ales în ceea ce privește titlurile de Grand Slam).

Are drumul său, separat de Federer și Nadal

"Pot să înțeleg de ce oamenii tot vorbesc despre doborârea de recorduri, dar în același timp avem cu toții drumul nostru în viață. Carierele diferă, la fel și momentele din viață și cele din tenis" - Novak Djokovic.

"Vreau să pot să-mi construiesc propriul drum, propria moștenire și să mă concentrez doar pe asta, mai degrabă decât să depășesc recordul altora.

Desigur, țin cont de istorie, îmi doresc să fiu cât mai sus în istoria acestui sport, dacă se poate cel mai bun din toate timpurile. Dar, repet, întreaga mea atenție se va îndrepta doar către drumul meu" - Novak Djokovic.

Despre starea de sănătate

Nevoit să abandoneze meciul cu Stanislas Wawrinka din optimile de la US Open (în momentul în care era condus deja cu 2-0 la seturi, 6-4, 7-5), Nole a precizat că totul este în regulă din punct de vedere fizic și că nu mai simte dureri la umăr.

"Se pare că totul este ok, umărul meu este în regulă. Sper ca acest lucru să rămână la fel și în următoarele săptămâni. În acest moment, nu este vorba numai despre vindecare, ci și despre modalitățile prin care pot împiedica ca astfel de accidentări să nu mai apară", a concluzionat Nole, liderul ierarhiei ATP.

În sferturile de la Tokyo, Nole (principalul favorit) îl va întâlni pe Lucas Pouille (cap de serie numărul 5).

Următorul turneu la care Djoker-ul va participa va fi cel de la Shanghai (Masters), competiție care va avea loc în perioada 6-13 octombrie. Sârbul este de altfel campionul en-titre: a dispus în finala din 2018 de Borna Coric, sccor 6-3, 6-4.

Clasamentul titlurilor Masters:

1 Rafael Nadal 35

2 Novak Djokovic 33

3 Roger Federer 28

În ceea ce privește titlurile de Grand Slam, Roger Federer (38 de ani, fără titlu cucerit în acest sezon, a fost foarte aproape la Wimbledon - a avut două mingi de meci contra lui Djokovic) conduce ierarhia cu 20 de trofee.

Marele campion elvețian este urmat de Rafael Nadal cu 19 (33 de ani, a cucerit în 2019 Roland Garros-ul și US Open-ul) și de Novak Djokovic cu 16 (32 de ani, s-a impus în acest sezon la Australian Open și Wimbledon).

Cu sau fără comparațiile care-l pot deranja pe Novak, tenisul trăiește o perioadă unică - trei dintre cei mai buni jucători din istorie - dacă nu chiar cei mai buni (dacă ne raportăm, desigur, la numărul de titluri de Grand Slam câștigate) sunt contemporani.