Nu trebuie să fii mare expert în tenis pentru a putea observa rigiditatea unui sportiv care în mod normal se întinde până unde este nevoie pentru a returna o minge. Simona Halep a părut departe de o formă fizică care să-i permită să evolueze la cel mai înalt nivel, decizia de a juca totuși până la capăt meciul cu Ekaterina Alexandrova fiind una cel puțin discutabilă. Halep a părăsit "China Open" în turul doi, după ce a adunat doar cinci game-uri într-o partidă care a durat o oră și patru minute (6-2, 6-3).

HotNews.roFoto: Hotnews

Simona Halep: "Accidentarea de la Wuhan s-a înrăutăţit"

Încă de la primele schimburi ale partidei, Simona a arătat reale probleme fizice. Fără să poată executa o rotire completă a trunchiului și să împingă prea bine în picioare la serviciu (media vitezei de la lansare a fost mult sub ceea ce a arătat Halep în acest an), Simona a fost pradă ușoară pentru o adversară care a pus totul pe cartea ofensivei.

Cu lovituri bune (rusoaica poate trimite decisiv atât cu forehand-ul cât și cu backhand-ul), Ekaterina a stat mereu pe vârfuri, a făcut pasul în față și a dominat în mare parte raliurile.

Jocul Simonei a prezentat contraste puternice: acum părea că se va duce spre fileu pentru a abandona, acum reușea o lovitură bună și senzația că poate oricând să revină în meci.

A fost doar o iluzie până la urmă (n.r. o revenire pe tabelă), Simona pierzând confruntarea după o oră și patru minute (6-2, 6-3). Doar Simona și echipa ei știu exact care a fost strategia în acest meci, în condițiile în care exprimarea fizică a fostului lider mondial a lăsat mult de dorit.

Ultimul punct al partidei Halep vs Alexandrova:

Ce a spus Alexandrova la finalul partidei

"A fost un meci destul de greu, dar ea nu a jucat prea bine. Îmi aduc aminte meciul când am jucat ultima dată la Cincinnati, a fost mai greu decât astăzi, dar eu am încercat să rămân concentrată pe toată durata meciului, pentru că știu că poate juca pur și simplu incredibil. Am încercat să fiu concentrată și atentă, mă bucur că am reușit să o fac până la final azi" - Ekaterina Alexandrova, citată de News.ro.

De știut:

  • Pentru participarea la turneul de la Beijing, Simona va primi 41.625 de dolari şi 65 de puncte WTA.
  • La ediția de anul trecut, Halep a abandonat în primul tur, din cauza problemelor fizice (era 6-1 pentru Ons Jabeur). Pe 2 octombrie 2018, Simona a anunțat că are hernie de disc și nu a mai jucat deloc până la finalul sezonului.
  • Cea mai bună performanță a Simonei la Beijing rămâne finala din 2017, atunci când a fost învinsă de Caroline Garcia. Deși a pierdut, Halep a urcat începând cu săptămâna următoare în premieră pe locul 1 în clasamentul WTA.
  • În acest an, Simona Halep ar trebui să mai participe la turneul de la Moscova (14-20 octombrie) și la Turneul Campioanelor (28 octombrie - 3 noiembrie).

Desfășurarea LiveText a partidei Simona Halep vs Ekaterina Alexandrova:

3:6 Multe indoieli si in mintea rusoaicei, este insa ajutata si de Simona la retur (trimite in fileu). As al rusoaicei, sunt doua mingi de meci (40-15). Partida se incheie cu o scurta complet ratata a Simonei: 6-3. A fost un meci ciudat, o partida in care Simona parea in multe momente ca este gata sa abandoneze, insa in acelasi timp parca isi dorea sa mai stea cateva puncte pe teren...

3:5 Alexandrova rateaza si la retur, multe erori ale ei in ultimele minute...Inca un game inceput bine de Simona, dar care nu continua asa cum si-ar fi dorit. Rateaza mai multe executii, trimite mult cu serviciul al doilea, iar rusoaica face inca un break (la 15). Ea conduce acum cu 5-3 si serveste pentru a castiga partida.

3:4 Usor incordata, Ekaterina trimite mult in aut (0-15). Un duel de forehand-uri in cross, Alexandrova trimite impecabil: 15-15. Departe de minge, rusoaica rateaza apoi un rever invers: 15-30. Inca o eroare pe rever: 15-40. Dintr-o data, parca s-au agitat apele in mintea rusoaicei (fara a fi, desigur, un motiv real inainte de acest game). Dubla greseala, game-ul este incheiat dezastruos de Ekaterina. Avantajul break-ului a fost anulat, sa vedem cum va servi Halep acum.

2:4 Pe o venire la fileu a rusoaicei, Simona trimite din demi-voleu inspirat (30-0). Dreapta este inspirata, Simona conduce acest game (40-15). Se face 4-2 pe tabela, a fost un game solid al sportivei noastre (serviciul a fost ceva mai puternic, aici s-a facut diferenta).

1:4 Dubla greseala a rusoaicei (0-15). Alexandrova revine apoi cu o dreapta inversa pe contre-pied. Rusoica cauta mereu sa deschida terenul, iar dupa ce o face ataca de multe ori letal pentru defensiva in piuneze a Simonei. Ekaterina isi vede de treaba, serveste puternic, plasat, inspirat, conduce punctele si se duce la 4-1. In aceste conditii, nu stiu ce ar putea sa mai faca Simona pentru a reveni in acest meci...

1:3 Simona nu are timp sa impinga in picioare dupa un retur violent al adversarei (15-15). Alexandrova pune toti banii pe cartea ofensivei si ii iese in mare parte (30-30). Viteza mica la serviciu pentru Halep, mult sub media ei normala. Halep returneaza din defensiva, dar nu poate face tranzitia spre ofensiva: minge de break pentru rusoaica (30-40). Dupa ce a salvat mingea de break cu ajutorul serviciului, Simona rateaza o dreapta in lungul liniei. Halep loveste foarte scurt, iar rusoaica nu o iarta: se face 3-1 pentru Ekaterina in setul al doilea.

Trainerul turneului isi face aparitia inca o data in dreptul Simonei.

1:2 De pe centrul terenului, Simona trimite foarte bine o dreapta in cross: a facut insa executia mai mult din brat decat din rotirea trunchiului...Alexandrova intra in teren, trimite perfect cu dreapta inversa: 15-15. Au fost doua sanse de break, insa rusoaica a gasit doua servicii foarte bune (40-40). Din deplasare, Ekaterina rateaza o executie in lungul liniei: a treia minge de break pentru Halep. Pana la urma, vine break-ul: Simona a rezistat foarte bine in defensiva, iar rusoaica a gresit.

0:2 Scurta ratata complet de Simona (0-30). Incearca sa joace mai rapid, sa inchida punctele, dar rusoaica este parca pe tot terenul. Dupa un retur foarte bun, Ekaterina are trei mingi de break (0-40). Dubla greseala, iar Alexandrova face break-ul si se distanteaza la 2-0.

0:1 Uneori, prea mult elan ofensiv dauneaza, iar Ekaterina arata acest lucru (15-15). Rusoaica serveste insa destul de bine si castiga cum se spune in tenis "puncte nemuncite". Desi a castigat primul set, rusoaica tradeaza multa tensiune interioara in unele secvente. Revine cu o dreapta plata in lungul liniei: 40-30. Dupa un serviciu cu 185 km/h, Ekaterina isi castiga game-ul de serviciu si conduce acum cu 1-0 in setul al doilea

2:6 Simona primeste ingrijiri medicale (fara un time-out medical). A fost masata in zona coapselor, nu la spate asa cum ne-am fi asteptat. Intre timp, Ekaterina isi continua recitalul ofensiv: este tot timpul cu un pas inaintea Simonei, loveste din urcare, face diferenta atat cu dreapta, cat si cu reverul (0-30). Forteaza rusoaica si trimite mult in aut: 15-30. Serviciu bun al Simonei: 30-30. Halep trimite la limita cu o dreapta inversa, mingea este insa aut - a cerut un challenge jucatoarea noastra. Minge de set pentru rusoaica. Halep trimite prea lung de pe mediana, iar primul set ii revine Ekaterinei: 6-2

2:5 Desi a condus punctul, Simona nu a fost prea inspirata cu o scurta (prea inalta), iar Ekaterina a ajuns si a pasat-o in cross (30-0). Un rever in cross scurt a gasit un unghi foarte bun: 30-15. Un raliu lung ii revine Simonei: a facut diferenta cu un slice ofensiv: 30-30. Revine insa rusoaica cu un serviciu foarte bun la exterior: 40-30. Dreapta pe contre-pied, iar Alexandrova se distanteaza la 5-2 in acest prim set. Sfaturile antrenorului au dat roade: de la 3-2 si serviciul pentru Simona, s-a facut 5-2 pentru rusoaica

2:4 Pe primul serviciu, Simona face diferenta, insa este taxata atunci cand trimite cu al doilea (15-15). Inca un retur direct castigator al rusoaicei, venit tot pe serviciul al doilea al Simonei (15-30). Retur pe tusa, 15-40. Game slab de serviciu facut de Halep: a servit aproape numai cu doi-ul, iar rusoaica nu a iertat-o la retur...

In timp ce Simona sta in gandurile ei pe banca, Ekaterina a cerut sa stea de vorba cu antrenorul ei (on court coaching)

2:3 Simona incepe sa varieze: loveste mai scurt, mai lung, mai inalt, o incomodeaza pe adversara (0-15). Din pacate, rateaza o dreapta inversa la retur (15-15). Pe un retur lung al Simonei, Ekaterina comite o eroare fortata: 15-30. Dubla greseala: 15-40. Vine pana la urma break-ul, Simona a fost inspirata la retur, iar acest lucru se vede pe tabela. Fara sa fie la 100% din punct de vedere fizic, Simona ramane in meci si acum are sansa se egaleze pe propriul serviciu

1:3 Ekaterina inceaca sa produca lovituri castigatoare de oriunde (30-0), insa greseste de doua ori la rand. De pe culoarul de dublu, Simona rateaza complet un rever. Incepe insa sa se incalzeaza parca si spatele: se misca ceva, ceva mai bine. Game solid al Simonei, ea apare pe tabela: 1-3

0:3 Se apara inspirat Halep, castiga punctul, dar se vede pe deplasare ca are unele probleme fizice. Nu se apleaca suficient, pare sa aiba dureri la spate. Rusoaica face erori, 0-30. Simona se duce pana in reclamele de pe margine pentru a returna o minge, insa nu prinde terenul (15-30). Doua mingi de rebreak, dupa ce Simona a fost bine plasata la retur (15-40). Inca o data pe un slice Halep arata ca nu isi poate face miscare asa cum si-ar dori (30-40). Este salvata si a doua minge de break: serviciu la teu bun, apoi dreapta inversa castigatoare. Inca un retur lung si aspru al Simonei: a treia minge de rebreak. Nici de aceasta data nu se incheie game-ul, inca o egalitate. Retur in burta fileului: avantaj pentru rusoaica. Serviciu bun la exterior, iar Ekaterina conduce acum cu 3-0. Sigur, Simona stie cel mai bine cum se simte, insa pare mai degraba ca se incapataneaza sa stea pe teren - nu pare prea bine din punct de vedere fizic, este rigida, nu se apleaca suficient, lucru care poate trada o durere la spate...

0:2 Alexandrova joaca foarte bine pe partea ofensiva: nu sta la discutii, deschide terenul cu reverul foarte bine, iar Simona sta intr-o defensiva disperata. Ekaterina continua sa produca lovituri castigatoare (15-30). Rusoaica are unele probleme atunci cand Simona reuseste sa schimbe directia - nu este chiar cea mai buna la deplasarea pe lateral. Greseste si de pe mediana Ekaterina - nu are aceeasi precizie atunci cand este impinsa un metru si ceva in spatele baseline-ului. Game-ul nu este insa gata: greseste si Halep, egalitate la 40. Deplasata spre zona de forehand, Ekaterina nu face corect retragerea si trimite mult in aut. Din defensiva, Halep incearca un slice, dar mingea se duce in afara terenului - minge de break. Este salvata cu un serviciu bine plasat. Retur violent al rusoaicei - inca o sansa de break. Rigida pe un rever, Halep trimite in fileu: 0-2. Nu pare tocmai in cea mai buna conditie fizica jucatoarea noastra

0:1 Meciul incepe cu Ekaterina la serviciu. O dubla greseala a rusoaicei (0-15). Urmeaza o rama a Simonei, in timp ce pe arena se aud zgomote din tot complexul. Retur scurt al Simonei, iar Alexandrova face pasul in fata si inchide punctul. Ekaterina este agresiva, o tine pe Halep in spatele baseline-ului (40-15), intr-o zona din care Simona nu poate fi periculoasa. Rusoaica are adancime in lovitura de backhand in cross, este o arma buna a acesteia. Inca o dubla (a doua din acest game), iar egalitatea este restabilita (40-40). Nici dreapta nu este mai prejos in dreptul rusoaicei: lovitura castigatoare in lungul liniei. Face insa si multe erori aceasta, inca o egalitate. Sunt schimburi scurte, se joaca la linie. Momentan, Simona este usor pasiva: nu a condus aproape niciun punct, este dominata. Rusoaica isi castiga serviciul, Halep nu este inca intrata in meci

Cele doua sportive se afla la incalzire ​

De aici începe meciul LiveText

Simona Halep (5 WTA) o întâlnește pe Ekaterina Alexandrova (Rusia - 38 WTA) în turul al doilea al ultimului turneu Premier Mandatory al sezonului, China Open de la Beijing. Meciul este în direct pe Digisport 2 și LiveText pe HotNews.ro.

Singura întâlnire anterioară dintre Halep și Alexandrova a avut loc în luna august a acestui an, în turul doi de la Cincinnati. Românca a câștigat după un meci de două ore, scor 3-6, 7-5, 6-4.

În turul întâi de la Beijing, Halep a trecut fără emoții de suedeza Rebecca Peterson (53 WTA), scor 6-1, 6-1, după o oră și 13 minute de joc.

China Open se dispută în perioada 28 septembrie - 6 octombrie la Beijing, pe hard, are premii totale în valoare de $8,285,274 și face parte din categoria Premier Mandatory. Ultima campioană este Caroline Wozniacki (2018).