Rafael Nadal a câştigat dramatic al patrulea titlu al carierei la US Open, luni dimineaţă, iar la final nu şi-a putut stăpâni lacrimile. Ibericul şi-a adăugat în palmares un nou trofeu la Flushing Meadows, după 2010, 2013 şi 2017, cu victoria 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4 în faţa lui Daniil Medvedev, scrie Mediafax.

Rafael Nadal si trofeul de la US OpenFoto: atptour.com

La finalul partidei, conaţionalul Alex Corretja, expert Eurosport, afirma că nu l-a văzut niciodată pe Nadal atât de emoţionat. Spaniolul s-a prăbuşit pe teren după ultimul punct, dar mai apoi a fost copleşit de lacrimi de două ori - mai întâi când a mers să salute publicul, apoi când, din scaunul său, şi-a ridicat ochii pentru a privi pe ecran imagini ale victoriilor sale anterioare în turneele de Grand Slam.

"Nu fac asta de obicei, decât la final, dar acum am să încep prin a vă mulţumi vouă (n.r. - publicului). A fost o atmosferă incredibilă! Aţi fost incredibili şi vă mulţumesc mult pentru tot acest meci, dar şi pentru ultimele două săptămâni. A fost o energie fantastică", a transmis Nadal, la ceremonia de premiere. "Victoria asta este atât de importantă pentru mine. Mai ales în condiţiile în care meciul a devenit din ce în ce mai dificil. Am reuşit să îmi stăpânesc emoţiile. Au fost atât de mari. La 5-4, când am servit, au fost mari de tot. A fost un meci nebun şi este o avalanşă de sentimente acum", a punctat Nadal.

Elevul lui Carlos Moya şi al lui Francisco Roig a analizat mai apoi meciul pe care aproape că l-a scăpat din mână la 2-0 la seturi şi 3-2 cu break în setul trei, apoi la 5-2 în decisiv: "A fost o finală incredibilă. Daniil nu are decât 23 de ani, iar felul în care a luptat şi a reuşit să schimbe ritmul meciului a fost fantastic şi arată de ce, deja, a ajuns pe locul patru în lume. Am controlat oarecum meciul la început, primele două seturi, apoi însă am avut probleme mari, a fost greu să pierd setul trei, am cam obosit, iar în decisiv, la 5-2, m-am pierdut puţin şi mi-a cam tremurat mâna. Am avut multe emoţii şi mă bucur că am reuşit, totuşi, să închei meciul", a mai spus Rafael Nadal după meci.

Acesta este titlul de Grand Slam cu numărul 19 al sportivului spaniol, el apropiindu-se la doar un titlu de recordul de 20 de Grand Slam-uri la simplu deţinut de elveţianul Roger Federer. De asemenea, victoria de duminică a lui Nadal este cea de-a patra de la Flushing Meadows, după titlurile câştigate în 2010, 2013 şi 2017.

Victoria lui Nadal este a doua din tot atâtea întâlniri directe cu Medvedev. El îl mai învinsese pe jucătorul rus cu mai puţin de o lună în urmă, în finala de la Rogers Cup, scor 6-3, 6-0.

În ciuda înfrângerii, Medvedev va urca de luni pe locul 4 în clasamentul ATP, cea mai bună clasare din cariera sa de până acum. Nadal va rămâne pe locul 2, după jucătorul sârb Novak Djokovici.

Nadal a pierdut un singur meci în carieră de la 2-0 la seturi, chiar la New York, în turul trei al ediţiei 2015 a US Open-ului, în faţa italianului Fabio Fognini. Ibericul a mai fost împins în cinci seturi după câştigarea primelor două manşe într-o finală de Grand Slam doar de Roger Federer, la Wimbledon, în 2008, adjudecându-şi atunci trofeul după 9-7 în setul cinci.

VIDEO Rafael Nadal, campion la US Open după o finală memorabilă contra lui Daniil Medvedev