A condus cu 2-0 la seturi și a avut break în al treilea, nu a fost însă suficient. Rafael Nadal a suferit pentru a-și trece în CV trofeul de la US Open, Daniil Medvedev fiind "greu de ucis" în finala de pe Arthur Ashe. A fost o adevărată bătălie de cinci seturi care s-a întins pe durata a patru ore și 49 de minute (7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4). În urma acestui succes, ibericul a ajuns la cota 19 Grand Slam-uri în carieră (la unul singur distanță de recordmanul Roger Federer).

Rafael Nadal, campion la US OpenFoto: usopen.org

Marele merit pentru o finală electrizantă îi aparține lui Daniil: rusul a luptat incredibil, nu a ținut cont de scorul de pe tabelă și a reușit să-l <întoarcă> pe Nadal din drumul spre trofeul de la Flushing Meadows.

Medvedev pierdut primele două seturi (7-5, 6-3) și nimic nu anunța o revenire incredibilă.

Pas cu pas, Daniil s-a eliberat din punct de vedere mental, și-a dat seama că nu mai are ce pierde, iar jocul său a fost pe alocuri unul încântător. Backhand-ul rusului a câștigat multe puncte contra forehand-ului renumit al adversarului, a servit foarte bine și a produs "minunea": a revenit de la 0-2 la seturi și break în favoarea adversarului.

Lucru mai rar întâlnit, spaniolul a părut în unele momente din decisiv obosit fizic, Medvedev jucând impecabil din punct de vedere tactic.

Diferența s-a făcut până la urmă la , deși Nadal a condus la un moment dat în decisiv cu 5-2.

Cu o "vară" superbă (finală la Montreal, titlu la Cincinnati și finală la US Open), Daniil Medvedev se anunță unul dintre favoriții la câștigarea de turnee importante după retragerea Big 3 (Federer, Nadal, Djokovic).

Nadal a cucerit de patru ori trofeul de la Flushing Meadows: în 2010, 2013, 2017 și 2019.

Cele 19 titluri ale spaniolului: 12 Roland Garros, 4 US Open, 2 Wimbledon, 1 Australian Open.

Cum arată clasamentul titlurilor de Grand Slam după încheierea US Open:

1 Roger Federer 20

2 Rafael Nadal 19

3 Novak Djokovic 16

Rezumatul meciului Nadal vs Medvedev:

Ultimul punct al finalei:

Rafa, campion la New York:

Rafa Nadal, în lacrimi după titlul de la US Open:

​Momentul în care este trecut numele lui Nadal pe lista câștigătorilor:

Povestea celor 19 titluri de Grand Slam ale lui Nadal: