Bianca Andreescu, jucătoarea canadiană cu origini românești (19 ani), a câștigat US Open-ul (primul Grand Slam din carieră), după ce a învins-o în finală pe Serena Williams, scor 6-3, 7-5. Meciul a durat o oră și 39 de minute. Acesta este al treilea titlu pentru Andreescu (a mai câștigat la Indian Wells și Toronto în 2019), care a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA (a depășit-o pe Simona Halep, care ajunge pe 6). De cealaltă parte, Serena Williams a pierdut a patra finală consecutivă de Grand Slam și rămâne cu 23 de titluri majore (nu a egalat-o nici de această dată pe Margaret Court).

HotNews.roFoto: Hotnews

După un prim set dominat de Andreescu, în care Serena a făcut foarte multe erori neforțate și nu a găsit soluții pentru jocul complet afișat de canadiancă, disputa părea să meargă în aceeași direcție și în setul secund, în care Bianca Andreescu a avut o minge de meci la 5-1. Williams a salvat-o, a revenit spectaculos până la 5-5, a mai salvat o minge de meci la 6-5 și 40-15 pentru Bianca, însă aceasta a fructificat-o pe a treia și a obținut trofeul.

Rezumatul finalei dintre Bianca Andreescu și Serena Williams:

Îmbrățișarea familiei Andreescu:

Bianca Andreescu și trofeul de la US Open:

Declarațiile de la finalul partidei:

"E greu de explicat, e greu de spus în cuvinte. Am muncit mult să ajung aici. Anul acesta a fost ca un vis pentru mine. Faptul că am ajuns aici să joc aici cu Serena, o legendă, este ceva unic. Am încercat să pășesc pe teren și să nu mă gândesc la adversară. Sunt mândră de cum am jucat. Știu că voiați să câștige Serena, îmi pare foarte rău. Mă așteptam să revină Serena, așa cum a făcut-o în trecut. De aceea este o mare campioană. Nu a fost o perioadă ușoară în urmă cu un an, am avut multe accidentări. O să mulțumesc echipei mele că mi-a fost alături. Le dedic această victorie (n.r. - părinților ei). Nu pot să le mulțumesc suficient pentru tot ce au făcut. A fost o călătorie lungă. Vă mulțumesc și hai să continuăm", a spus Bianca Andreescu, după victoria de la US Open.

"Bianca, ai jucat excelent, sunt mândră de tine și mă bucur pentru tine. A fost un meci incredibil, speram să pot juca mai bine, dar mi-am dorit ca ea să câștige turneul, mă bucur că s-a impus ea. Mă bucur că sunt aici și că pot concura încă la acest nivel, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că sunt încă aici, echipa mea a fost un punct de susținere, a fost incredibilă mereu. Vă mulțumesc foarte mult, înseamnă enorm pentru mine, ați fost minunați pe parcursul acestor două săptămâni", a declarat Serena Williams.

Statistica partidei dintre Bianca Andreescu și Serena Williams:

Ași: 5 - 9

Duble greșeli: 3 - 8

Puncte jucate cu primul serviciu: 66% - 44%

Puncte câștigate cu primul serviciu: 64% - 74%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 39% - 30%

Puncte de break câștigate: 6/13 - 3/8

Puncte câștigate la fileu: 5/8 - 9/11

Erori neforțate: 17 - 33

Lovituri câștigătoare: 19 - 33

De știut:

  • Bianca Andreescu este prima jucătoare din Canada care câștigă un turneu de Grand Slam. Ea s-a aflat pentru prima dată într-o finală de Grand Slam. De asemenea, aceasta a fost prima sa participare la US Open.
  • Serena nu a egalat nici de această dată recordul de titluri de Grand Slam deținut de Margaret Court - 24. Americanca are 7 titluri la Australian Open, 3 la Roland Garros, 7 la Wimbledon și 6 la US Open. Interesant este faptul că Serena a pierdut ultimele patru finale de Grand Slam disputate, borna de 24 de titluri fiindu-i parcă "interzisă". A învins-o Angelique Kerber la Wimbledon (2018), Naomi Osaka la US Open (2018), Simona Halep la Wimbledon (2019) și Bianca Andreescu la US Open (2019).
  • Ultimul Grand Slam câștigat de Serena datează din 2017, la Melbourne, atunci când a trecut în finală de sora Venus (6-4, 6-4). Ea a câștigat de șase ori turneul de la Flushing Meadows (1999, 2002, 2008, 2012, 2013 și 2014) și a pierdut alte patru finale (2001, 2011, 2018 și 2019).
  • Bianca conduce cu 2-0 în meciurile directe cu Serena. Aceasta a învins-o pe americancă și în urmă cu doar câteva săptămâni, la Toronto. Atunci, Williams a abandonat în primul set, la scorul de 3-1 în favoarea sportivei care reprezintă Canada.

  • Bianca a câștigat în cariera sa toate cele opt partide disputate împotriva jucătoarelor de Top 10.
  • Bianca Andreescu va urca, începând de luni, pe locul 5 în clasamentul WTA (4.835 puncte). Aceasta a depășit-o pe Simona Halep (locul 6; 4.803 puncte). De cealaltă parte, Serena a coborât o poziție și se clasează pe locul 9 (3.935 puncte).

  • Andreescu a obţinut un premiu de 3.850.000 de dolari şi 2.000 de puncte, iar Williams 1.900.000 de dolari şi 1.300 de puncte.

Parcursul Biancăi Andreescu la US Open:

Turul I: 6-2, 6-4 vs Katie Volynets (SUA, 413 WTA)

Turul II: 6-3, 7-5 vs Kirsten Flipkens (Belgia, 110 WTA)

Turul III: 6-4, 6-4 vs Caroline Wozniacki (Danemarca, 19 WTA)

Optimi: 6-1, 4-6, 6-2 vs Taylor Townsend (SUA, 116 WTA)

Sferturi: 3-6, 6-2, 6-3 vs Elise Mertens (Belgia, 26 WTA)

Semifinale: 7-6(3), 7-5 vs Belinda Bencic (Elveția, 12 WTA)

Finala: 6-3, 7-5 vs Serena Williams (SUA, 8 WTA)

Momentul în care Bianca a devenit campioană la US Open:

Desfășurarea livetext a finalei dintre Bianca Andreescu și Serena Williams:

Setul II

7-5 Serena atacă prea lung după o lovitură a Biancăi care a fost amortizată de banda fileului. Combinație clasică pentru Serena: serviciu spre exterior, forehand în terenul liber. Serviciu moale al Serenei, Bianca returnează câștigător (15-30). Banda fileului îi joacă feste Serenei, aceasta ratează lovitura și canadianca mai obține două mingi de meci. Prima este salvată cu un as la exterior. Retur câștigător pentru Andreescu!

6-5 Serviciu bun la mediană, Serena nu poate returna. Dublă greșeală, presiunea e tot mai mare pe umerii Biancăi. "Come on!" se aude din nou, după încă un serviciu reușit. Încă unul (40-15). Bianca ratează prima șansă de a închide game-ul. Reverul Serenei se oprește în fileu, Bianca oprește seria bună a americancei.

5-5 As pentru Serena! Urmat de o dublă greșeală. Încă un as. Bianca încă nu a atins mingea în acest game. Lucru care nu se întâmplă nici la acest punct: încă o dublă (30-30). Serena servește cu mult kick, returul Biancăi iese afară. Minge de 5-5 pentru americancă. Încă un retur ratat de Bianca și revenirea Serenei este completă!

5-4 Bianca trimite în fileu, americanii din tribune încep să scandeze tot mai tare pentru favorita lor, care pare că a înviat. Serena sare la timp peste o minge care a ieșit afară și câștigă punctul (moment care aduce aminte de punctul pierdut de Simona Halep în fața lui Kiki Bertens la Madrid). Serena obține a treia minge de break de lângă fileu, Bianca pare să nu mai găsească soluții, în timp ce publicul e în delir. Americanii nu se abțin, încep să murmure în timpul punctului și Bianca ratează lungul de linie. Serena are o revenire incredibilă (a salvat minge de meci și va servi pentru a egala situația în setul secund).

5-3 Serena începe cu un serviciu puternic. As la mediană (30-0). Serviciul o ajută din nou pe Serena să obțină controlul punctului și americanca pare să se îndrepte spre game-ul câștigat cel mai ușor de ea în această finală. Arbitrul de scaun cere liniște în tribune, după ce un spectator a strigat "Hai, Bianca!". O primă minge de game salvată de Bianca. Dar serviciul Serenei o salvează din nou.

5-2 Serena nu mai are nimic de pierdut: returnează agresiv, mingea prinde terenul de această dată și o surprinde pe canadiancă. Bianca servește la exterior și închide cu forehand-ul. Retur prea lung al Serenei. Williams câștigă cel mai spectaculos punct al partidei, după câteva scurte și loburi. Andreescu cere challenge, însă mingea a fost clar afară (30-30). Serviciu foarte bun, minge de meci pentru Bianca! Serena returnează în colțul terenului și inevitabilul se amână. Încă un atac foarte bun al americancei, care obține o minge de break. Serena decide târziu să pună scurta și o ratează complet. Bianca se apără bine, dar Serena (care pare să se fi trezit prea târziu) închide în cele din urmă punctul. Lovitură prea lungă a Biancăi, Serena rămâne în meci.

5-1 Retur câștigător al Biancăi. Un serviciu mai bun, lovitura Biancăi se oprește în fileu. Încă un schimb prelungit câștigat de canadiancă. Dublă greșeală și două mingi de break pentru Bianca. Grăbită, Andreescu lovește fileul la retur. Serena mai ratează o lovitură și Bianca va servi pentru câștigarea trofeului.

4-1 Retur ratat de Serena. Încă unul, mult prea lung de această dată. Americanca nu are un răspuns mai bun nici pe serviciul secund al Biancăi (40-0). Pe un serviciu mai moale, Serena atacă în cele din urmă decisiv. Tocmai a avu loc punctul care descrie perfect această finală: cu smash-ul pus pe tavă, Serena dă pe lângă minge, o trimite în cele din urmă slab în terenul advers, iar Bianca închide cu o lovitură facilă.

3-1 Bianca începe agresiv, trimite puțin prea puternic. Andreescu își continuă jocul ofensiv, vine la fileu, forțează o ratare a adversarei. Retur excelent, în corp, Serena trimite în fileu. Williams lovește în colțul terenului, Bianca nu mai ajunge la timp (30-30). Serena servește la mediană, Bianca cere challenge, dar serviciul Serenei a fost perfect (as). Dublă greșeală. Încă o ratare a Serenei, minge de break. Bianca trimite în colțul terenului, o face pe Serena să alerge și aceasta ratează lovitura.

2-1 Un retur câștigător, în colțul terenului, al Serenei. Minge prea lungă a americancei. Serena are momente în care sclipește (ca la acest retur în lung de linie), însă acestea sunt prea puține deocamdată. Serviciu excelent la mediană (30-30). Dublă greșeală a Biancăi și o minge de rebreak pentru Serena. Williams se grăbește pe serviciul secund al adversarei și returnează în fileu. Serena vine la fileu și închide punctul cu un voleu-drive. Bianca salvează și această minge de break, încă o minge trimisă în fileu de Serena. Bianca se apără excelent, dar Serena face punctul în contre-pied. Serena oprește un punct pentru a cere challenge la o lovitură care a părut prea lungă a Biancăi, însă mingea a picat pe linia de fund. Retur puternic, încă o minge de break pentru americancă. Serena lovește banda fileului, mingea aterizează în terenul Biancăi și americanca recuperează break-ul.

2-0 Serena încearcă să treacă în atac, dar își pierde echilibrul și trimite în fileu. Williams stă departe de minge, nu ajunge la timp pentru a lovi și face greșeală după greșeală (0-30). Bianca stă excelent în schimburi, Serena mai ratează un forehand: trei mingi de break. Dublă greșeală: break la 0 pentru Bianca.

1-0 Bianca începe foarte bine și setul secund, câștigă primele două puncte. Retur fulgerător al Serenei. Bianca trimite în banda fileului, mingea s-a oprit în terenul ei. Andreescu face un meci foarte bun, ratează foarte puține lovituri și mai închide un punct cu smash-ul. Serviciu bun la exterior, retur afară.

Setul I

6-3 Slice prea lung al Biancăi. Serena ratează un forehand. Bianca nu poate returna. Andreescu atacă, o ține pe Serena în defensivă și închide în contre-pied (30-30). Williams servește la exterior și obține o minge de game cu forehand-ul în terenul rămas liber. Bianca returnează agresiv, urcă la fileu și închide punctul cu un voleu controlat. Bianca trimite un retur foarte lung, urcă din nou și obține prima minge de set. Dublă greșeală și Bianca își adjudecă primul set!

5-3 Andreescu începe game-ul cu un as (al treilea). Serena domină schimbul, Bianca ajunge târziu la o minge și trimite în fileu. Andreescu ratează un smash, punctul continuă și Bianca ratează lungul de linie (mingea nu a avut altitudine și s-a oprit în fileu). Serviciu bun la mediană, încă un "Come on!" din partea Biancăi. Serena returnează lung și obține o minge de rebreak. As la exterior! Când primul serviciu îi intră lui Andreescu, Serena nu are reacție, așa cum a fost cazul și de această dată. Serviciu urmat de un forehand câștigător. Serena va servi pentru a rămâne în set.

4-3 Bianca nu se așază bine pe lovitură și trimite în fileu, din poziție favorabilă. Serviciu reușit pentru Serena, retur în fileu. Bianca returnează foarte lung, Serena se repliază foarte greu și lovește slab. Minge prea lungă a Serenei (30-30). Bianca trimite câteva mingi scurte, cu slice-ul, la limită, și Serena ratează. Minge de break pentru Bianca. Salvată cu un as. Andreescu mai obține o șansă de break, după încă o eroare a americancei. Williams trimite o lovitură cu kick, reverul Biancăi se oprește în banda fileului. Publicul aplaudă din nou prea devreme (serviciul a fost afară). Bianca returnează exploziv și închide punctul în lung de linie. Serena egalează din nou la 40 cu o lovitură în contre-pied. Bianca alunecă, însă Serena trimite în fileu. Serena cere challenge pentru un primul serviciu și are dreptate (al patrulea as și a patra egalitate din game). Andreescu controlează schimburile lungi și închide punctul în cross. Serena mai trimite o dată în contre-pied, o surprinde din nou pe canadiancă. Bianca atacă, dar lovitura nu a fost pregătită suficient și mingea se oprește în fileu. Suporterii americani încearcă să o ajute pe Serena. Williams salvează cinci mingi de break și închide game-ul cu un rever.

4-2 Retur afară al Serenei. Bianca avansează puțin în teren și închide cu un forehand superb. Când are timp să pregătească lovitura, Serena este de neoprit: rever în lung de linie executat perfect. Dublă greșeală a Biancăi. Urmat de un as! Serviciu bun, Bianca închide game-ul cu un "Come on!".

3-2 Bianca anticipează bine un prim smash, dar nu mai rezistă la cel de-al doilea. Andreescu returnează excelent, în colțul terenului, dar ratează inexplicabil de lângă fileu. Serena lovește prea puternic, mingea iese afară. Serena contabilizează la doilea as. Serviciu foarte puternic, Bianca nu poate returna.

3-1 Serena returnează incredibil în cross și o surprinde pe Bianca. Andreescu rezistă din nou mai bine în schimburile prelungite. Williams încearcă să închidă punctul la retur pe serviciul secund, dar ratează ținta. Încă o lovitură prea lungă a Serenei (40-15). Serena a comis deja nouă erori neforțate, Bianca - niciuna. Retur ratat de Serena.

2-1 Bianca pune o scurtă, Serena ajunge la timp și răspunde cu o lovitură spre corp, canadianca mai trimite o minge înapoi, însă Williams închide punctul cu un smash. Rever în lung de linie câștigător pentru Williams. Bianca atinge mingea și răpește un as dn statistica Serenei (40-0). Retur bun al Biancăi, Serena trimite în fileu. Încă o lovitură câștigătoare în lung de linie pentru americancă.

2-0 Retur câștigător pentru Serena. Bianca atacă foarte bine, Serena rămâne din nou pe loc. Serena câștigă punctul cu un forehand pe linie (15-30). As la exterior. Urmat de un serviciu la mediană foarte bun. Canadianca servește spre corpul adversarei și își confirmă break-ul.

Bianca a stat cu trei ore și două minute mai mult pe teren decât adversara sa la această ediție a US Open-ului.

1-0 Începe partida. Serena servește prima. Și ce început pentru americancă: as! Statică, Serena trimite în afara terenului. Încă un serviciu foarte bun pentru Williams, Bianca nu poate returna (30-15). Agresivă, Serena vine spre fileu și o intimidează pe adversară, care nu mai trimite mingea înapoi. Andreescu stă bine în schimb și câștigă punctul (40-30). Bianca rezistă din nou, Williams ratează un forehand. Publicul aplaudă, crede că serviciul americancei a fost as, dar arbitrul cere repetarea pentru că mingea a atins banda fileului. Dublă greșeală și minge de break pentru Bianca. Încă o dublă și canadianca începe perfect finala.

La New York, cerul este parțial înnorat, umiditate 43% și 25 de grade Celsius.

Bianca și Serena încep încălzirea.

Alison Hughes, arbitrul de scaun al partidei, le roagă pe jucătoare să facă o poză la fileu și, alături de o fetiță, organizează tragerea la sorți. Serena a câștigat și a ales să servească prima.

Cele două jucătoare își fac intrarea pe arena Arthur Ashe, în aplauzele publicului.

Serena repetă același ritual: "Este incredibil că mă aflu aici. Nu m-am așteptat să joc aici la 20 de ani de la prima finală, totul este un bonus, sunt foarte entuziasmată".

Bianca se îndreaptă spre teren. Aceasta oferă un scurt interviu pentru ESPN.

Parcursul Serenei Williams la US Open:

Turul I: 6-1, 6-1 vs Maria Sharapova (Rusia, 87 WTA)

Turul II: 5-7, 6-3, 6-1 vs Caty McNally (SUA, 121 WTA)

Turul III: 6-3, 6-2 vs Karolina Muchova (Cehia, 44 WTA)

Optimi: 6-3, 6-4 vs Petra Martic (Croația, 22 WTA)

Sferturi: 6-1, 6-0 vs Qiang Wang (China, 18 WTA)

Semifinale: 6-3, 6-1 vs Elina Svitolina (Ucraina, 5 WTA)

Finala: 3-6, 5-7 vs Bianca Andreescu (Canada, 15 WTA)