Nu era un secret pentru nimeni că Taylor Townsend vine des la fileu. Americanca și-a urmat cu minuțiozitate planul tactic: a pus totul pe cartea atacului, a venit la plasă de 106 ori (!) și a pus constant presiune pe defensiva Simonei Halep. A avut câștig de cauză după ceea ce reprezintă (cel mai probabil) victoria carierei (2-6, 6-3, 7-6(4)).

HotNews.roFoto: Hotnews

Nimic de pierdut, gândirea potrivită

Locul 116 în lume și cu înfrângeri categorice de fiecare dată împotriva Simonei, Taylor a evoluat (așa cum de altfel a spus și ea la conferința de după victorie) ca și când nu ar avea nimic de pierdut.

Și până la urmă ce ar avea de pierdut locul 116 în lume în fața campioanei en-titre de la Wimbledon?

Fericită că a reușit după două ediții să treacă de turul I de la US Open (turneu unde are cele mai slabe rezultate dintre toate Grand Slam-urile), Simona nu a găsit soluțiile tactice care să oprească elanul ofensiv al adversarei.

Deși a dat senzația că are situația sub control (a câștigat primul set cu 6-2), Halep a fost efectiv sufocată de venirile la fileu ale adversarei.

Cu reflexe foarte bune și cu o poziționare de multe ori perfectă, Taylor a închis practic terenul din preajma plasei. A făcut acest lucru de 106 ori (!) și a picurat în mintea Simonei pas cu pas neîncrederea.

Mai multe loburi

Ce ar fi putut poate Halep să facă mai bine pe venirile adversarei la fileu? Poate să încerce să trimită (în funcție de posibilăți) mai multe loburi. Simona a trimis în multe rânduri în forță, iar acest lucru a fost pe placul adversarei, aceasta fiind o sportivă care are nevoie de ritm pentru a juca cel mai bun tenis al ei.

Cu planul tactic dat peste cap (nu a putut să-și facă jocul agresiv precum în alte dăți), Simona a fost trimisă în spatele baseline-ului cu ajutorul unui forehand puternic și precis (de stângace), iar apoi a fost minge cu minge prin venirile la fileu.

Poate părea amuzant, dar Simona și Taylor au avut același procentaj al mingilor câștigate la fileu: 60%. Diferența este însă următoarea: Halep a câștigat 6 puncte din 10 veniri, în timp ce adversara s-a impus în 64 de puncte din 106 veniri.

A alergat mai mult americanca

Un alt capitol surprinzător la care americanca a fost peste Simona a fost suprafața alergată: 2147,4 metri de partea jucătoarei noastre, față de 2292,6 metri în dreptul adversarei.

Townsend a făcut pași în plus pentru a trimite cu forehand-ul, lovitură cu care poate pune în dificultate pe oricine în circuitul WTA.

Disconfortul dat de jucătoarele de mâna stângă

De asemenea, nu trebuie uitat un alt aspect important: Simona a arătat în ultimele sezoane că nu se simte neapărat confortabil în fața sportivelor de mâna stângă. Nu a făcut excepție nici acest meci. De ce se întâmplă totuși acest lucru?

Backhand-ul (lovitura de bază a Simonei) trimite foarte bine mingea în cross, de multe ori decisiv pentru majoritatea adversarelor, iar acest lucru și pentru că ele sunt atacate pe rever (care este de cele mai multe ori partea mai slabă din agrenajul lor). În cazul stângacelor, acest lucru nu se aplică, ele primind mingea pe lovitura mai puternică.

Tocmai de aceea Taylor a rezistat foarte bine în nenumărate cazuri, deși reverul Simonei trimitea mingea puternic, cu adâncime. Americanca a fost atacată pe lovitura forte, tocmai de aceea a avut răspunsurile pe măsură.

Fără scurte nu a scos-o pe adversară din zona de confort

Nu în ultimul rând, statistica organizatorilor ne arată un lucru mai puțin întâlnit în circuit: nu a fost trimisă nicio scurtă. În prezentarea lui Taylor Townsend vorbeam despre faptul că americanca are o deplasare deficitară pe înainte, atunci când este scoasă din zona de confort de pe baseline.

Halep tocmai acest lucru nu a făcut: nu a încercat cu ajutorul scurtelor să o scoată pe adversară din zona de confort, din acea parte a terenului de unde și-a creat avantaj în schimburi cu ajutorul forehand-ului, iar apoi a putut face pasul spre fileu pentru a închide punctele.

Serviciu-voleu

Conștientă de faptul că într-o bătălie de uzură de pe linia de fund nu ar avea foarte multe șanse în fața unei jucătoare precum Simona, Taylor a apelat pe durata meciului cu Halep chiar și la serviciu-voleu, procedeu rar întâlnit în circuitul WTA (mai poate fi văzut în ATP).

numită tenis

Tenisul este unul dintre puținele sporturi unde poți avea mai multe puncte câștigate decât adversarul de peste fileu, dar cu toate acestea să nu câștigi meciul. A fost cazul și la meciul Simonei: Halep s-a impus în 101 dueluri, în timp ce Townsend în 97. Victoria a fost însă de partea americancei.

Rezumatul partidei Townsend vs Halep: