Simona Halep a avut parte de o adversară incomodă în primul tur de la US Open în persoana lui Nicole Gibbs (SUA, 135 WTA). Românca a început bine partida (6-3 în primul set), a făcut foarte multe erori neforțate - lucru care nu o caracterizează - în setul secund (3-6), însă a dominat decisivul (6-2) și s-a calificat în turul al doilea al turneului de la Flushing Meadows (nu o mai făcuse din 2016), după o oră și 51 de minute de joc. În runda următoare, Simona va întâlni tot o americancă, pe Taylor Townsend (116 WTA).

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Pentru calificarea în turul al doilea de la US Open, Simona Halep și-a asigurat un premiu în valoare de 100.000 de dolari și 70 de puncte în clasamentul WTA.
  • Taylor Townsend a învins-o pe Kateryna Kozlova (Ucraina, 76 WTA), scor 3-6, 6-3, 6-2, după un meci de două ore. Simona conduce cu 3-0 în confruntările directe cu americanca în vârstă de 23 de ani (ultimul meci a avut loc anul acesta, la Miami, scor 6-1, 6-3).
  • Townsend vine, la fel ca Gibbs, din calificări. Aceasta a trecut de Natalija Kostic, Veronica Cepede și Nina Stojanovic.
  • La ultimele două ediții ale US Open-ului, Simona a ieșit de fiecare dată în runda inaugurală: 2017, învinsă de Maria Sharapova, în 2018, învinsă de Kaia Kanepi.

Ce a spus Simona Halep:

"Mă simt bine că m-am întors la US Open. Publicul a fost extraordinar, n-am simțit că am jucat în fața unei americance. Datorită vouă am luptat până la capăt!

Nicole a început să joace mai bine în setul doi, eu am fost dominată, nu mai aveam așa multă energie, apoi m-am resetat în plan mental. Am început să o atac, să vin mai des în față. Ea a jucat foarte bine, dar așa am reușit să câștig azi.

Pot să visez din nou la acest turneu? Nu e ușor, fiecare meci de Grand Slam e complicat. Mă bucur că am reușit să câștig aici după trei ani, pierdusem doi ani la rând în primul tur", a declarat Simona Halep, pentru Eurosport.

Statistica partidei dintre Simona Halep și Nicole Gibbs:

Ași: 1 - 0

Duble greșeli: 2 - 2

Puncte câștigate cu primul serviciu: 26/51 (51%) - 33/58 (57%)

Puncte câștigate cu serviciul secund: 14/24 (56%) - 10/31 (32%)

Mingi de break fructificate: 7/13 - 5/12

Lovituri câștigătoare: 34 - 18

Erori neforțate: 42 - 35

Total puncte: 86 - 78

Desfășurarea livetext a partidei dintre Halep și Gibbs:

Setul III

6-2 Simona câștigă primul punct, mai are nevoie de trei. Serviciu bun, atac și mai bun de lângă fileu (30-0). Gibbs nu rezistă în punct, Simona e aproape de turul al doilea. Simona lovește puțin prea puternic și partida continuă. Gibbs trimite în afara terenului și Halep câștigă partida.

5-2 Rever în lung de linie perfect pentru Simona. Gibbs lovește în contre-pied (15-15). Retur grăbit și ratat al Simonei. Halep ajunge în poziție de atac, dar trimite prea lung (40-15). Serviciu bun urmat de un atac în cross. Simona va servi pentru meci.

5-1 Gibbs obține primul punct, dar Simona revine rapid cu o lovitură în cross câștigătoare. Retur ratat al americancei. Scurtă minunată a Simonei (40-15). Retur în fileu, Gibbs va servi pentru a rămâne în meci.

4-1 Simona și-a revenit complet, loviturile sale sunt mult mai precise în acest moment. Simona impune ritmul, o aleargă pe adversară și câștigă încă un punct (0-30). Gibbs servește bine la exterior, Simona trimite înapoi, iar americanca prinde banda fileului, cu terenul liber în față. Încă o ratare a americancei, game alb pentru Simona.

3-1 Gibbs lovește banda fileului, mingea rămâne în partea sa de teren. Nicole rezistă foarte bine în defensivă, dar Simona este mult mai calculată și închide cu un forehand în lung de linie. Americanca răspunde cu aceeași monedă (30-15). Punctele sunt din ce în ce mai disputate, Simona iese din nou învingătoare. Halep atac, Gibbs se apără, românca se impune.

2-1 Simona pare că a preluat controlul partidei, românii din tribune sunt din ce în ce mai vocali. Gibbs pare să fi ieșit din ritm, trimite în fileu (0-30). Atac puțin nepregătit al Simonei, care dă în fileu. Halep încearcă să joace la limită, dar ratează lovitura (4-4 la erori neforțate în decisiv). Minge prea lungă a Simonei (40-30). Gibbs revine de la 0-30 și ține aproape.

2-0 Serviciu bun. Simona clipește prima într-un schimb prelungit, lovește nervoasă o minge. Simona atacă bine, Gibbs nu poate răspunde. Serviciu puternic, retur afară. Simona își scoate adversara în exterior cu serviciul secund și confirmă avantajul.

1-0 Simona începe bine decisivul, domină punctul și închide cu un forehand. Simona vorbește cu echipa: "Spuneți ceva!". mesajul este acompania de o împreunare italienească a degetelor.. Simona câștiga, poate, cel mai frumos punct al partidei. După ce a prins linia cu forehand-ul, româna a închis cu o lovitură în cross. Gibbs se ține bine, face punctul cu două lovituri sigure. Încă un forehand câștigător, în lung de linie, din apărare! Minge de break. Americanca scapă o lovitură și românca începe mai bine setul decisiv.

Setul II

3-6 Rever afară al Simonei... Gibbs alternează loviturile și Simona trimite în fileu. Simona se apără bine, prinde un forehand bun în lung de linie și închide punctul cu o scurtă de efect. Simona cere un challenge, dar lovitura americancei a prins linia (încă două mingi de set). Gibbs returnează bine și fructifică a șaptea minge de set.

3-5 Nicole e tot mai aproape de decisiv, după un serviciu bun. Simona stă departe de minge și mai ratează o lovitură (30-0). Scurta Simonei se oprește în fileu, trei mingi de set pentru americancă. Dublă greșeală. Simona pune o scurtă slabă, însă este atentă și câștigă în cele din urmă punctul. Simona domină punctul și salvează și a treia minge de set. Serviciu excelent la mediană. Gibbs ratează și a patra minge de set, deși se afla într-o poziție foarte bună (a trimis în fileu). Simona mai face o eroare neforțată... Simona mai reușește o scurtă, Gibbs răspunde la fel de bine, dar Halep e pe fază și o pasează. Nicole e mai agresivă și obține a șasea minge de set. Americanca nu închide nici acum setul. Retur mai bun, cu reverul, Simona are prima minge de break din acest game (care a durat deja șapte minute și jumătate). Nici jucătoarea noastră nu fructifică oportunitatea. Minge prea lungă a lui Nicole, americanca cere challenge, dar mingea a fost afară. Absolu mai are dreptate o dată (încă un challenge ratat de Gibbs, de această dată la primul serviciu). Gibbs trimite puțin în afara terenului și Simona recuperează un break (a salvat șase mingi de set).

Townsend revine în meciul cu Kozlova, câștiga setul secund cu 6-3. Urmează decisivul în partida care decide adversara învingătoarei confruntării Halep - Gibbs.

2-5 Simona atacă, atacă, atacă, dar pierde controlul intensității loviturilor și trimite afară (lucru confirmat la challenge). Nicole e la un nivel înalt, se apără bine și trece la fel de bine în atac. Simona mai cere un challennge, după încă o lovitură la limită (mingea a fost afară câțiva milimetri). Simona vine la fileu, dar mai ratează o lovitură și Gibbs face, de asemenea, break la 0.

2-4 Halep returnează bine, Gibbs e surprinsă. Simona pare să își revină în acest game, este jucătoarea care impune ritmul. Minge prea lungă a americancei (0-40). Dublă greșeală, Simona face un game alb la primire.

1-4 Simona o aleargă pe fundul terenului pe adversară și aceasta cedează în cele din urmă. Gibbs stă bine în schimburile lungi și profită de erorile nenumărate ale Simonei din acest set. Confirmarea jocului slab din aceste momente, Simona ratează voleul din poziție favorabilă. Nervoasă parcă, Simona se grăbește și trimite în fileu (13-3 la erori neforțate în setul secund). Și mai vine o eroare. Gibbs are două break-uri în față.

1-3 Simona se apără bine în primă fază, dar Gibbs vine la fileu și face punctul cu o lovitură sigură. Nicole o pasează excelent pe Simona, din defensivă, în cross. Un forehand în lung de linie dătător de speranțe. Dar Simona nu e deloc constantă în aceste momente... Gibbs își confirmă din noul break-ul, după o lovitură slabă a Simonei.

1-2 Schimb lung, lovitura Simonei se oprește în banda fileului... Gibbs nu mai ratează, în timp ce Simona a dat drumul la robinetul de erori neforțate. Un punct jucat mai bine de româncă (15-30). Serviciu secund slab, Gibbs profită și atacă (două mingi de break). Forehand-ul o ajută pe româncă să o salveze pe prima. Retur prea lung al americancei. Încă o minge de break pentru Nicole, Simona nu se regăsește. Simona pregătește bine lovitura decisivă și închide cu un forehand din săritură. Prim serviciu bun. Simona are nevoie de trei smash-uri pentru a închide punctul și game-ul.

0-2 Simona pare că și-a pierdut precizia în pauza dintre seturi, mai ratează o lovitură facilă. Un retur bun de această dată. Simona lovește târziu, mult prea jos. Lovitură prea lungă a americancei. Retur în fileu (40-30). Returul este amortizat de banda fileului, Gibbs urcă și închide cu un rever cu două mâini.

0-1 Halep trimite în fileu după un retur bun al americancei. Situația se repetă (0-30). Din poziție favorabilă, Simona lovește prea puternică și acordă trei șanse de break adversarei. Gibbs o ratează pe prima (dă în fileu). Nicole câștigă un schimb lung și face break-ul.

Setul I

6-3 Gibbs e sigură pe ea, vine la fileu și Simona urmărește lovitura câștigătoare a adversarei. Simona returnează excelent. Încă o dată! Forehand-ul Simonei funcționează perfect. Gibbs se grăbește și ratează, două mingi de set pentru Halep. Serviciu bun la mediană. Simona se plasează slab și ratează complet lovitura decisivă. Simona sprintează, mai trimite o minge înapoi și adversara, surprinsă, dă în fileu. Simona nu e atentă la retur... ratează și a treia minge de set. Dar forehand-ul e din nou la înălțime. Gibbs salvează și a patra minge cu un serviciu bun. Nicole e mai agresivă, Simona nu amortizează bine o lovitură. Game-ul se prelungește din nou, după o minge în fileu a americancei. Simona joacă sigur, închide punctul cu un forehand din săritură. A cincea e câștigătoare! Simona trimite în contre-pied și câștigă primul set.

Nadia Comăneci se află în tribunele arenei Louis Armstrong.

5-3 Simona servește cu mingi noi. Rever în cross foarte bun al americancei după un schimb spectaculos. Simona își pregătește bine lovitura și închide punctul cu un smash din apropierea liniei de fund. Nicole încearcă un retur prin exteriorul fileului, dar mingea aterizează puțin în afara terenului. Simona găsește din nou linia cu forehand-ul. Gibbs supraviețuiește în game, Simona ajunge târziu la o minge. Gibbs este incomodată de o minge înaltă, Simona își face serviciul.

În partida care decide adversara învingătoarei din turul următor, Kateryna Kozlova și-a adjudecat primul set cu 6-3 în fața lui Taylor Townsend.

4-3 Simona controlează punctul, dar lovește prea puternic cu forehand-ul. Simona ajunge la limită la o lovitură și Gibbs ratează slice-ul. Gibbs trece în atac după o lovitură amortizată de fileu și Simona trimite în fileu. Câteva mingi pe linie, urmate de o ratare a lui Nicole (30-30). Halep domină schimbul, Gibbs rezistă o vreme, dar românca obține în cele din urmă mingea de break. Retur bun, Gibbs ratează reverul.

3-3 Gibbs este foarte agresivă, vine la fileu și o forțează pe Simona să trimită un lob (ratat). Simona pune o scurtă prea înaltă și Nicole închide punctul cu un smash. Dublă greșeală, trei mingi de break pentru Gibbs... Prima este salvată cu lovituri puternice. Dar Gibbs face încă o dată bine pasul la fileu și recuperează break-ul.

Jocul este unul cu ritm, ambele jucătoare par a fi în mână, cu un mic plus pentru Simona.

3-2 După un prim punct câștigat de Gibbs, Simona trimite mingea în zona lăsată liberă de adversară (15-15). O lovitură prea puternică din partea jucătoarei noastre. Retur afară (40-15). Simona nu a fost pregătită pentru schimbarea de ritm a americancei și Nicole își face din nou serviciul.

3-1 Primul punct îi revine Simonei. Încă o lovitură direct câștigătoare pentru Halep, care o pasează pe Nicole. Dublă greșeală a Simonei, prima din meci. Gibbs se apără incredibil (19 lovituri în acest schimb), dar nu alege bine momentul pentru atac și trimite în fileu. As pentru Simona.

2-1 Gibbs acoperă bine fileul și închide punctul, în ciuda defensivei Simonei. Nicole este sigură pe ea, voleul este bine plasat. Americanca nu are răspuns pentru un slice bun al româncei. Forehand minunat al Simonei, care a reușit deja al treilea winner cu această lovitură. Gibbs trimite lung și câștigă punctul (40-30). Retur afară al Simonei, Gibbs își face serviciul.

2-0 Nicole returnează foarte bine și o surprinde pe Simona. Încă un punct în care Gibbs stă mai bine, Simona e agresivă, dar ratează ținta. Serviciu bun, retur afară (15-30). Gibbs trimite bine cu slice-ul și obține două mingi de rebreak. Simona atacă, vine la fileu și închide cu un voleu. Punct disputat, Gibbs trimite puțin afară, lângă linie (40-40). Încă un atac bun al româncei, în cross. Americanca stă foarte bine în schimb, Simona caută atacul decisiv, dar ratează linia. Forehand din săritură al Simonei la care Nicole rămâne spectatoare. Încă un forehand câștigător al Simonei, care își confirmă break-ul.

1-0 Gibbs câștigă primul punct al partidei, după un atac ratat al româncei. Rever în lung de linie executat excelent de Simona (15-15). Simona returnează în corpul adversarei, aceasta trimite în fileu. Încă un punct câștigat la fel de Halep, care are două mingi de break. Simona are noroc la retur, urcă în teren, dar lovește slab cu forehand-ul și mingea iese afară. Simona câștigă un prim punct prelungit și face break-ul.

Simona Halep a câștigat tragerea la sorți și a ales să primească.

Cele două jucătoare se încălzesc. Arbitrul partidei este Manuel Absolu.

Simona Halep intră pe arena Louis Armstrong în aplauzele suporterilor (tribunele sunt destul de goale).

Învingătoarea meciului dintre Halep și Gibbs se va întâlni în turul al doilea cu câștigatoarea meciului dintre Kateryna Kozlova (Ucraina, 76 WTA) și Taylor Townsend (SUA, 116 WTA).

Andrey Rublev și-a revenit după game-ul de serviciu pierdut la 0, a făcut din nou break și l-a învins pe Tsitsipas după trei ore și 57 minute de joc. Pe arena Louis Armstrong urmează duelul Simonei Halep cu Nicole Gibbs.

Stefanos Tsitsipas și Andrey Rublev oferă un adevărat spectacol în partida care precedează duelul dintre Halep și Gibbs. După aproape patru ore de joc, rusul conduce cu 6-4, (5)6-7, 7-6(5), 5-5 (a servit pentru meci la 5-4, dar grecul a făcut rebreak la 0).

Cine este Nicole

Născută pe 3 martie 1993, Nicole Gibbs are o poveste de viață aparte. Pe 14 mai 2019, americanca a anunțat că suferă de o formă rară de cancer la glandele salivare și că nu va mai juca o perioadă. A fost operată cu succes în luna mai (nu a participat la Roland Garros-ul de anul acesta), iar apoi pas cu pas a revenit în circuitul WTA, neputând sta departe de tenis.

A disputat calificări la Toronto și a mai participat la un ITF la Vancouver. A pierdut de fiecare dată în turul I. Se află în acest moment pe locul 135 în ierarhia mondială, iar cea mai bună clasare a fost în 2016 (25 iulie), atunci când a ajuns până pe 68.

Și-a făcut deja încălzirea în calificări

Nicole a ajuns pe tabloul principal în calitate de lucky loser. A învins-o pe Kaylah McPhee (6-2, 3-6, 6-1), a profitat de abandonul lui Robin Anderson și a pierdut în fața chinezoaicei Shuai Peng (4-6, 6-4, 6-3).

Simona și Nicole s-au întâlnit o singură dată, în 2018, la Shenzhen, acolo unde Halep a câștigat în două seturi, scor 6-4, 6-1.