A fost impecabil pe durata finalei maraton de la Wimbledon dintre Novak Djokovic și Roger Federer, dar a fost dat afară de ATP pentru o serie de interviuri date în presa din Argentina. Damian Steiner (44 de ani) a fost găsit vinovat de forul mondial pentru că a încălcat politica asociației, transmite usatoday.

Damian SteinerFoto: usatoday

Unul dintre cei mai apreciați arbitri din circuit, Steiner a discutat cu presa din țara natală mai multe aspecte legate de jocul de tenis din prezent, fără să aibă aprobarea din partea ATP.

Conform ATP, acesta ar fi vorbit cu jurnaliștii aspecte precum incidente din timpul meciului, meciuri specifice, jucători sau reguli.

De asemenea, arbitrul ar fi precizat că unele reguli ar trebui schimbate în tenisul mondial, cum ar fi restricționarea utilizării prosoapelor în timpul jocului și permiterea unor forme de coaching.

Într-un dialog cu Radio Continental, Steiner a mai precizat că a fost sigur că Roger Federer va câștiga titlul de la Wimbledon în momentul în care a ajuns să aibă două mingi de meci.

"A încălcat direct protocolul standard, în cadrul căruia oficialii trebuie să se abțină de la a discuta incidente sau meciuri specifice, jucători individuali, alți oficiali sau despre anumite reguli cu presa. Scopul este menținerea imparțialității în orice moment", se precizează, printre altele, în comunicatul ATP.

Steiner a debutat în arbitraj în anul 1994 (fost jucător și jurnalist sportiv). El a fost primul argentinian din istorie care să arbitreze din postura de arbitru de scaun o finală de simplu într-un Grand Slam, lucru care explică în mare măsură interesul jurnaliștilor din țara natală pentru interviuri.

La începutul acestui an, Steiner a fost numit în funcția de director al Comisiei de Arbitraj din cadrul Federației Argentiniene de Tenis.

Damian a fost suspendat provizoriu de către ATP la începutul lunii august, iar după ce ancheta a fost finalizată acesta a fost concediat.

Novak Djokovic a câștigat titlul de la Wimbledon după cea mai lungă finală din istoria competiției londoneze, scor 7-6(5), 1-6, 7-6 (4), 4-6, 13-12(3), impotriva lui Roger Federer.