​Preşedintele Klaus Iohannis a decorat-o, vineri, pe Simona Halep cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler după ce a câștigat turneul de Grand Slam de la Wimbledon.

Klaus Iohannis si Simona Halep, la CotroceniFoto: Presidency.ro

Ce a spus Klaus Iohannis

”Avem în față o mare campioana care a oferit nu doar momente de bucurie ci și un exemplu de neprețuit. (...) Ați scris o pagină importantă din istoria tensiului în doar 55 de minute datorită talentului, pasiunii, perseverenței. Vă felicit din toata inima, a fost mai mult decât un meci, a fost o lecție de concentrare, de forță fizică și psihică, de o uriașă ambiție. Ne-ați demonstrat tuturor că prin efort constant și pasiune se pot obține performanțe deosebite pe scena mondială a sportului. Vă mulțumesc, în numele românilor, pentru modul în care promovați țara noastră și sportul românesc!”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că performanța îi aparține exclusiv și a acuzat faptul că, din păcate, nu există o strategie care să îi spijine pe tinerii talentați.

”Performanța deosebită la care ați ajuns, trebuie să recunoaștem, vă aparține în totalitate, dumneavoastră și familiei dumneavoastră. Este păcat, și o spun cu mare regret, că astfel de talente nu primesc sprijinul cuvenit din partea autorităților statului. Cel mai elocvent exemplu este că ați câștigat un turneu disputat pe un teren cu iarbă, fără ca noi, în România, să avem măcar așa ceva.

Mulți copii talentați renunță sau nu pot face performanță pentru că fie le lipsește sprijinul financiar, fie nu au condiții să se antreneze. Toate aceste lipsuri îi determină pe cei mai mulți să renunțe. Când ei se pierd, pierdem noi toți, pierde România. Exemplul pe care îl oferiți trebuie să impulsioneze autoritățile să gândească o strategie pentru a putea susține sportul românesc. De azi înainte când spui Halep spui România şi când spui România spui Halep. Vă felicit şi vă mulţumesc" - Klaus Iohannis.

Simona Halep: "Sunt foarte emoționată, este mai greu decât în finală"

"Sunt foarte emoționată. Este mai greu decât în finală. Vă mulțumesc. Este o mare onoare. E o recunoștere și o prețuire față de munca mea. Sper să inspir toți copiii. Vreau să le mulțumesc parinților și antrenorilor pe care i-am avut de când am început tenisul. Ei au pus câte o cărămidă.

Mulțumesc echipei mele, lui Teo Cercel și domnului Dobre. Le mulțumesc românilor care mă susțin necondiționat. Cel mai mult le mulțumesc pentru energia pozivită. Sunt mândră că sunt româncă. Vreau să fiu o inspirație pentru toți copilașii. Sper să avem condiții pentru performanță. Vă mulțumesc" - Simona Halep.

La evenimentul de la Cotroceni au luat parte mai multe persoane din staff-ul Simonei Halep, alături de părinții acesteia aflându-se, printre alții, Ilie Năstase, Daniel Dobre, Alina Cercel Tecșor și Teo Cercel, dar și prietenul Toni Iuruc.