A ajuns până în semifinale la Wimbledon, iar acum deja a început pregătirea pentru sezonul de hard american (care va culmina cu participarea la US Open). Rafael Nadal a discutat cu presa iberică despre momentul când se va retrage din tenis și despre cum este încă posibil ca Big 3 (Federer, Nadal, Djokovic) să domine în continuare sportul alb.

Rafael NadalFoto: captura wimbledon

Despre faptul că este tot mai agresiv în ultima perioadă

"Acest lucru nu a venit de azi pe mâine sau într-un an. A fost vorba de logica progresului. Picioarele mele nu mai sunt cele din 2005, atunci când am câștigat pentru prima dată Roland Garros-ul. La fel, nici deplasarea nu mai este la fel. Singura variantă pentru ca să rămânem competitivi (el, Roger Federer și Novak Djokovic) a fost să ne îmbunătățim jocul și să devenim mai ofensivi" - Rafael Nadal.

Despre cât va mai juca tenis

"Dacă corpul îmi va spune că nu va mai putea fi capabil să ducă un nivel ridicat și să joace meciuri mari, atunci este un semn că trebuie să spun stop.

Focul acela și pasiunea pentru sport în general și pentru tenis în particular sunt încă acolo, în interiorul meu. Acest lucru mă ține activ și mă înspiră să lupt în continuare. Viața mea merge însă și dincolo de tenis. El (n.r. sportul alb) este o mare parte din ea, dar nu cel mai important lucru.

Sunt multe alte lucruri care mă bucură în viață, acum ar fi, de exemplu, să petrec timp cu prietenii. Între Roland Garros și Wimbledon chiar mi-am permis să îmi iau niște zile libere", a completat Rafael Nadal, citat de presa iberică.

Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic sunt cei mai de succes (cel puțin până acum) jucători de tenis din istorie. Elvețianul are 20 de titluri de Grand Slam cucerite, ibericul 18, iar sârbul 16.

Deși au ajuns la vârste la care în alte perioade ar fi fost de ceva timp retrași din activitate, Federer (aproape 38 de ani), Nadal (33) și Djokovic (32) continuă să domine cu autoritate circuitul ATP.

Grand Slam titluri:

1 Roger Federer 20 (între 2003-2018)

2 Rafael Nadal 18 (între 2005-2019)

3 Novak Djokovic 16 (între 2008-2019).

Titluri Masters (turnee din categoria 1000):

1 Rafael Nadal 34

2 Novak Djokovic 33

3 Roger Federer 28.