Performanţa Simonei Halep de la Wimbledon îi face pe părinţi să se gândescă la faptul că şi copiii lor pot ajunge la fel de sus în sport. Doar că, în tenis, costurile sunt extrem de mari pe timpul junioratului. Echipament scump, plata antrenorilor, medici, deplasări ş.a.m.d..

Ion Tiriac si Dumitru HaradauFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Dumitru Hărădău a vorbit despre ce presupune mai exact performanţa. Înainte să ajungă să joace în turnee ATP sau WTA din care să câştige bani, tenismenii şi părinţii fac eforturi uriaşe pentru a vedea dacă se pot întrece cu idolii lor. Toată încercarea sare serios de 200.000 de euro, după cum a menţionat Dumitru Hărădău. ”Oamenii n-au înţeles cât de importantă e competiţia (n.r. referitor la turneele din România). Mergea, Tecău, Copil, Halep, Sorana, Begu, Niculescu, nimeni n-a avut bani. Când vrei să faci tranziţia, în primii trei ani, de la juniori la seniori, ai nevoie de vreo 220.000 de euro. Nenorocirea e că atunci când ai un antrenor de talia lui Cahill, care are 1 - 1,5 milioane de euro pe an, ce faci? Cum poţi să-l aduci?

Noi n-am avut un sistem care funcţionează în utimii 30 de ani. Trebuia un minister puternic, o federaţie puternică. N-ai cluburi, cum să-l dezvolţi? Atunci, formezi jucătorii ăştia. Specialiştii trebuie să se regăsească într-un club. Copiii trebuie să meargă la şcoală, să fie educaţi, îmbrăcaţi”, a declarat Dumitru Hărădău la ProSport Live.

Simona Halep a încasat, de pe urma turneului Wimbledon 2019, 2.9 milioane de dolari. Următoarele cele mai importante premii în bani, pe care le-a câştigat de-a lungul carierei, sunt cele de la Roland Garros 2018 (câştigătoare - 2.5 milioane de dolari), Australian Open 2018 (finalistă - 1.5 milioane de dolari), Roland Garros 2017 (finalistă – 1.1 milioane de dolari) şi Madrid 2017 (câştigătoare – 1.1 milioane de dolari), potrivit Mediafax..