La 11 ani distanță după ce își adjudeca primul trofeu la All England Club în fața lui Roger Federer, Rafael Nadal a fost nevoit să se recunoască învins în disputa din semifinale contra elvețianului. Federer a fost jucătorul mai bun la toate capitolele, a stat bine în schimburile din spatele terenului, iar serviciul a fost la cote înalte. Singurele momente de slăbiciune le-a avut în setul al doilea, însă elvețianul l-a dat rapid uitării și a jucat excelent până la finalul meciului. S-a terminat 7-6(3), 1-6, 6-3, 6-4 pentru Fedex, care s-a calificat în finală la Wimbledon pentru a 12-a oară în carieră.

Roger Federer, in finala la WimbledonFoto: wimbledon.com

"Sunt epuizat, a fost foarte greu. S-a jucat la nivel înalt, publicul s-a bucurat de partidă. Întotdeauna e o ocazie specială să joc împotriva lui Rafa. Cred că am avut momente în care am servit excelent, am câștigat punctele cele mai importante din meci. Au fost schimburi lungi de mingi, jucate la mare viteză, cu mult spin. Nu ești sigur că vei lovi cum trebuie în aceste condiții.

Nadal a salvat acele mingi de meci, dar cred că mai multe puncte de acest gen au fost în favoarea mea. Primul set a fost foarte important, de asemenea. Nadal a venit și a jucat bine în setul doi. A fost o bucurie să joc astăzi.

Novak a jucat foarte bine împotriva lui Bautista-Agut. Este campionul en-titre aici. A arătat de ce, în această săptămână a jucat foarte bine. Sper să-l pot învinge, dar va fi foarte dificil. Nu e numărul 1 din întâmplare, e un jucător foarte solid în ultimii ani. Va fi un meci special, așa cum a fost și astăzi. Abia aștept finala!", a declarat Roger Federer la finalul meciului cu Rafael Nadal.

 • Roger Federer îl va întâlni în marea finală pe Novak Djokovic (1 ATP). Sârbul a trecut în patru seturi de spaniolul Roberto Bautista-Agut (22 ATP), scor 6-2, 4-6, 6-3, 6-2, după două ore și 50 de minute. Vezi aici mai multe detalii.
 • Roger Federer și Novak Djokovic s-au mai înfruntat de 47 de ori de-a lungul timpului. Sârbul conduce la întâlnirile directe, scor 25-22. Ultima confruntare a avut loc în 2018, în semifinalele Masters-ului de la Paris (hard), unde Nole s-a impus în trei seturi, scor 7-6(6), 5-7, 7-6(3).
 • Pentru Federer va fi a 12-a finală la Wimbledon și a 31-a de Grand Slam din carieră. De partea cealaltă, Djokovic se va afla pentru a șasea oară în ultimul act la Londra și pentru a 24-a oară într-o finală de Grand Slam.
 • Federer a câștigat de opt ori trofeul de la All England Club (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 și 2017), în timp ce Djokovic s-a impus de patru ori (2011, 2014, 2015 şi 2018).

Statistica partidei Nadal vs Federer:

Ași: 10-14

Duble greșeli: 4-1

Puncte câștigate cu primul serviciu: 74% (60/81) - 73% (58/79)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 48% (22/46) - 62% (23/37

Puncte câștigate la fileu: 55% (6/11) - 76% (25/33)

Puncte de break câștigate: 25% (2/8) - 20% (2/10)

Lovituri câștigătoare: 32-51

Erori neforțate: 25-27

Total puncte câștigate: 48% (117/243) - 52% (126/243)

Distanță acoperită: 2994.0 metri - 3046.8 metri

Durată meci: 3h 03 min.

Desfășurarea semifinalei Nadal vs Federer:

Setul IV

Nadal începe cu dublă greșeală setul al patrulea, dar își adjudeca game-ul la 30, cu un forehand de toată frumusețea pe lângă fileu. Spectacolul oferit de cei doi jucători este aplaudat de public. Federer apelează la un voleu, Nadal ajunge, dar lobul său este prea lung (40-15). Elvețianul închide game-ul fără emoții și egalează scorul pe tabelă (1-1).

Ramă a lui Nadal, game-ul se complică pentru iberic (0-30). Banda fileului aruncă mingea în terenul elvețianului. Punct norocos pentru Nadal! Federer lovește năprasnic cu forehand-ul în cross și are două mingi de break. Rafa găsește o lovitură câștigătoare, încă o șansă pentru Federer. Returul lui Fedex îl incomodează pe spaniol, care trimite prea lung cu forehand-ul. Break pentru Federer, iar scorul este 2-1 în favoarea sa în setul patru.

Federer servește foarte bine, în timp ce în dreptul lui Nadal se înmulțesc erorile. Game alb pentru elvețian, care conduce cu 3-1. Nadal încearcă să fie mai agresiv, riscă tot mai mult, iar strategia dă roade. Game câștigat la 15 și se apropie la 3-2. Spaniolul a avut 30-15 pe serviciul lui Federer, dar n-a reușit să profite de situație. Serviciul l-a ajutat din nou pe elvețian în momentele importante. Tabela arată 4-2 pentru Federer.

Ambii jucători își câștigă serviciul, se face însă 5-3 pentru Federer, care este la doar un game distanță de finala de la Wimbledon. Federer lovește superb cu forehand-ul în lung de linie, se face 40-40, după ce Nadal părea că nu are nicio problema (a avut 40-15). Elvețianul se grăbește să ceară challenge, deși returul său fusese bun. Un zâmbet pe chipurile celor doi jucători. Federer pierde punctul, dar Nadal nu profită de șansa acordată. Elvețianul are prima minge de meci, însă spaniolul este ajutat de serviciu în cel mai important moment.

Federer anulează încă o șansă de game a lui Nadal. Forehand în fileu al lui Rafa, a doua minge de meci pentru elvețian. Serviciu bun, la exterior, din nou egalitate. Spaniolul găsește răspuns la un voleu și strânge pumnul. Vine un as la exterior. Tabela arată 5-4 pentru Federer, care va servi pentru calificarea în finală.

Federer începe cu un as. Nadal cere challenge, dar serviciul este bun. Spaniolul lovește pe contre-pied, iar Roger trimite în fileu (15-15). Cross superb al elvetianului, nimic de făcut pentru Nadal (30-15). Federer scapă în afara terenului o lovitură, reluarea oficială confirmă acest lucru. Roger încearcă un smash, dar lovește cu rama, minge de break pentru Nadal.

Reverul spaniolului se oprește în fileu după un punct extrem de spectaculos. Federer închide apo foarte bine în apropierea fileului, minge de meci. Nadal anulează șansa elvetianului după un raliu absolu superb. As la mediană pentru Federer! Nadal cere challenge, dar mingea e în teren.

Nadal inventează un passing de senzație cu reverul, egalitate. Serviciul îi aduce a cincea minge de meci lui Federer. Lovitură prea lungă a spaniolului, iar meciul se încheie după trei ore și trei minute cu victoria lui Federer.

Setul III

Federer oprește seria câștigătoare a lui Nadal. Iși adjudecă la zero primul game al setului al treilea, pe propriul serviciu.Nadal începe cu o dublă greșeală (a doua pentru el în acest meci), dar continuarea este una fără erori (1-1).Federer și-a regăsit ritmul la serviciu, își trece în cont al doilea game alb consecutiv și conduce cu 2-1 pe tabelă.

După un lung de linie superb, Federer găsește un inghi incredibil cu dreapta și face rost de o minge de break (30-40). Elvețianul și adjudecă un punct extrem de spectaculos, cu un voleu din apropierea fileului. Este primul break reușit de Federer, care conduce acum cu 3-1 în setul trei.

Federer face prima sa dublă greșeală în cel mai nepotrivit moment și îi oferă două mingi de break spaniolului. Prima este salvată cu un smash, iar a doua după o eroare a lui Nadal la capătul unui raliu de 23 de lovituri. Apare însă și a treia șansă de break. Reverul lui Rafa se oprește în fileu, din nou egalitate.Un nou schimb lung de mingi îi revine lui Federer, spaniolul ajunge apoi prea târziu la o lovitură și ia la țintă fileul. Se face 4-1 pentru Federer, care a salvat trei mingi de re-break ale ibericului.

Nadal scapă un forehand mult în afară terenului, două mingi de break pentru Roger (15-40). Un serviciu la exterior impecabil, prima minge este salvată. Vine încă un servicu bun, urmat de un forehand imparabil, 40-40. Ibericul scapă cu bine de acest game și reduce din diferență: 4-2 pentru Federer.

Federer își câștigă cu lejeritate game-ul de serviciu- un singur punct cedat. Condus cu 30-0, Nadal revine ajutat de serviciu, face patru puncte la rând și rămâne în acest set (5-3 pentru Federer). Actul al treilea se încheie cu un game alb reușit de Federer (6-3), după 38 de minute de joc. Ce revenire a elvețianului, după ce în setul precedent cedase complet inițiativa.

Setul II

Rafael Nadal servește primul în setul secund.Game câștigat la 30 de iberic. Federer citește însă tot mai bine serviciul lui Nadal. Vine primul game complicat pe serviciul lui Federer, cel mai lung de până acum al meciului și cel mai spectaculos. Rafa a avut două mingi de break, dar elvețianul a fost scos din încurcătură de primul serviciu (1-1).

De data aceasta a fost rândul lui Nadal să lupte pentru câștigarea game-ului de serviciu. După ce a salvat mingi de break, Federer a avut două șanse să-i spargă serviciul spaniolului (15-40). Rafa a trecut însă cu bine, reușind patru puncte consecutive. Primul break al semifinalei este obținut de Rafael Nadal, la zero. Ibericul e distanțează la 3-1 în setul al doilea.

Nadal servește bine, se impune la 15 și duce scorul la 4-1 în favoarea sa. Federer pare că și-a pierdut busola la serviciu, încă o minge de break pentru iberic. Returul lui Nadal îl incomodează pe elvețian, acesta greșește. Scorul devine 5-1 pentru Rafa.

Rafael Nadal pune capăt setului secund cu un game alb, după 36 de minute. Ce contrast față de primul act! Nimic nu anunța această desfășurare.

Setul I

Semifinala de la Wimbledon a început cu elvețianul la serviciu. Start excelent pentru Federer! A bifat doi ași în game-ul de debut, adjudecat la 30. Nadal dă o replică pe măsură, se impune la zero pe propriul serviciu (1-1). La rândul său, Federer este imperial la serviciu, își trece și el în cont un game alb. Elvețianul a câștigat șapte din cele opt puncte jucate cu primul serviciu până în acest moment.

Game solid pentru Rafa, serviciul la exterior îl incomodează pe elvețian. Vine însă replica lui Fedex, care nu îi dă nicio șansă până acum ibericului pe propriul serviciu. Elvețianul are deja patru ași. Încă un game alb reușit de Nadal. Ibericul închide cu un as la teu și egalează scorul pe tabelă (3-3). Jocul continuă după aceleași coordonate. Federer se impune și el la zero pe propriul serviciu. Ultimul punct a fost adjudecat la fileu, cu un smash, după ce elvețianul a anticipat lobul lui Nadal.

Reverul îl trădează pe Nadal și apare prima minge de break a partidei (30-40). Rafa anulează șansa adversarului după un raliu de senzație. Cât de frumos a lovit spaniolul cu forehand-ul! Contre-pied superb, Nadal își face serviciul cu ceva emoții (4-4). Urmează un game câștigat la 30 de Federer, care a servit trei ași (șapte în acest meci). Nadal comite prima dublă greșeală a meciului, însă revine excelent cu serviciul, adjudecându-și trei puncte consecuitve (5-5).

Încă un game alb în contul elvețianului. Fedex are 19 puncte câștigate din cele 21 jucate cu primul serviciu până în acest moment. Federer stă bine la retur, revine de la 0-40 cu trei puncte consecutive, dar Nadal închide game-ul la avantaje și trimite setul în tie-break.

Spaniolul a început cu un punct superb, poate cel mai frumos de până acum al meciului, după ce a ajuns la un voleu al lui Federer. Spaniolul a condus cu 2-1 și 3-2, însă elvețianul a reușit apoi cinci puncte consecutive și și-a adjudecat primul act al semifinalei după 53 de minute.

Evoluția scorului în tie-break: 1-0, 1-1, 2-1, 2-2, 3-2, 3-3, 3-4, 3-5, 3-6, 3-7.

S-au înfruntat doar de trei ori pe iarbă, de fiecare dată în finala de la Wimbledon. Roger Federer a câștigat primele două întâlniri (2006 și 2007), iar Rafael Nadal și-a adjudecat primul său trofeu la All England Club în 2008. După 11 ani, cei doi jucători care au scris istorie în tenis se vor duela din nou pe iarba londoneză, de data aceasta în semifinale. Partida poate fi urmărită în direct pe Eurosport 2 și LiveScore pe HotNews.ro.

Parcursul celor doi jucători până în semifinale la Wimbledon:

Rafael Nadal

Turul I: 6-3, 6-1, 6-3 cu Yuichi Sugita (Japonia, 274 ATP)

Turul II: 6-3, 3-6, 7-6(5), 7-6(3) cu Nick Kyrgios (Australia, 43 ATP)

Turul III: 6-2, 6-3, 6-2 cu Jo-Wilfried Tsonga (Franța, 72 ATP)

Optimi: 6-2, 6-2, 6-2 cu Joao Sousa (Portugalia, 69 ATP)

Sferturi: 7-5, 6-2, 6-2 cu Sam Querrey (SUA, 65 ATP)

Timp petrecut pe teren: 10 ore și 45 de minute

Roger Federer

Turul I: 3-6, 6-1, 6-2, 6-2 cu Lloyd George Harris (Africa de Sud, 86 ATP)

Turul II: 6-1, 7-6(3), 6-2 cu Jay Clarke (Marea Britanie, 169 ATP)

Turul III: 7-5, 6-2, 7-6(4) cu Lucas Pouille (Franța, 28 ATP)

Optimi: 6-1, 6-2, 6-2 cu Matteo Berrettini (Italia, 20 ATP)

Sferturi: 4-6, 6-1, 6-4, 6-4 cu Kei Nishikori (Japonia, 7 ATP)

Timp petrecut pe teren: 9 ore și 23 de minute

Statistica rivalității dintre Federer și Nadal:

 • Roger Federer a câștigat de opt ori la Wimbledon: 2003 (vs Philippoussis), 2004 (vs Roddick), 2005 (vs Roddick), 2006 (vs Nadal), 2007 (vs Nadal), 2009 (vs Roddick), 2012 (vs Murray), 2017 (vs Cilic), în timp ce Rafael Nadal s-a impus în 2008 (vs Federer) și 2010 (vs Berdych).

 • Roger Federer și Rafael Nadal se vor întâlni pentru a 40-a oară, fiind a treia cea mai importantă rivalitate din Era Open în ceea ce privește numărul de partide jucate, după Nadal vs Djokovic (54) și Federer vs Djokovic (47).
 • Cei doi rivali ar fi trebuit să se înfrunte și în semifinalele turneului Masters de la Indian Wells din acest an, dar ibericul s-a retras înaintea meciului din cauza unei accidentări la genunchiul drept.
 • Nadal conduce cu 24-15 în meciurile directe cu Federer, cele mai multe victorii fiind obținute pe zgură (14-2).
 • Pe hard, cele mai multe victorii au fost adjudecate de Roger Federer (11-9).
 • Ultima întâlnire pe iarbă între Rafael Nadal și Roger Federer a avut loc în 2008, tot la Wimbledon, fiind câștigată de iberic cu 6-4, 6-4, (5)6-7, (8)6-7, 9-7 (mulți consideră această partidă ca fiind cea mai frumoasă și dramatică din istorie). Cei doi s-au mai confruntat de alte două ori în ultimul act al Grand Slam-ului londonez (Federer s-a impus în 2006 și 2007).
 • Nadal și Federer s-au întâlnit de zece ori în faza semifinalelor, ibericul impunându-se de șapte ori.
 • Cei doi jucători s-au mai înfruntat de 13 ori în cadrul turneelor de Grand Slam. Spaniolul conduce cu 10-3.
 • Roger Federer are în palmares 102 de titluri ATP, dintre care 20 de Grand Slam, în timp ce Nadal a cucerit de-a lungul timpului 82 de trofee, dintre care 18 de Grand Slam (12 la Roland Garros).
 • Rafael Nadal deține recordul titlurilor Masters (34). Federer este pe locul trei la acest capitol, cu 28 de titluri, fiind întrecut doar de Nadal și Novak Djokovic (33).
 • De la debutul în circuitul ATP, Federer a câștigat din premii $124,774,930, iar Nadal a obținut $109,533,646.
 • Nadal și Federer au petrecut împreună 506 săptămâni pe primul loc în clasamentul ATP, aproape zece ani: 310 de săptămâni pentru Federer și 196 pentru Nadal.

Clasamentul titlurilor de Grand Slam:

1. Roger Federer 20

2. Rafael Nadal 18

3. Novak Djokovic 15

4. Pete Sampras 14

Titlurile de Grand Slam câștigate de cei doi jucători:

Rafael Nadal: Australian Open (2009), Roland Garros (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019), Wimbledon (2008, 2010), US Open (2010, 2013, 2017).

Roger Federer: Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018), Roland Garros (2009), Wimbledon (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017), US Open (2004, 2005, 2006, 2007, 2008).

Cele mai multe victorii la turneele de Grand Slam:

Australian Open: Roger Federer 97

Roland Garros: Rafael Nadal 93

Wimbledon: Roger Federer 100

US Open: Jimmy Connors 98

Rezultatele întâlnirilor dintre Nadal și Federer la Wimbledon:

2006 (finala): 6-0, 7-6(5), 6-7(2), 6-3 pentru Federer

2007 (finala): 7-6(7), 4-6, 7-6(3), 2-6, 6-2 pentru Federer

2008 (finala): 6-4, 6-4, 6-7(5), 6-7(8), 9-7 pentru Nadal

2019 (semifinale): 7-6(3), 1-6, 6-3, 6-4 pentru Federer

Roger Federer vs Rafael Nadal, istoricul întâlnirilor directe:

Miami, 2004: 6-3, 6-3 pentru Nadal (durată meci 1h 10min)

Miami, 2005: 2-6, 7-6(4), 7-6(5), 6-3, 6-1 pentru Federer (3:43)

Roland Garros, 2005: 6-3, 4-6, 6-4, 6-3 pentru Nadal (2:47)

Dubai, 2006: 2-6, 6-4, 6-4 pentru Nadal (1:53)

Monte Carlo, 2006: 6-2, 6-7(2), 6-3, 7-6(5) pentru Nadal (3:50)

Roma, 2006: 6-7(0), 7-6(5). 6-4, 2-6, 7-6(5) pentru Nadal (5:05)

Roland Garros, 2006: 1-6, 6-1, 6-4, 7-6(4) pentru Nadal (2:58)

Wimbledon, 2006: 6-0, 7-6(5), 6-7(2), 6-3 pentru Federer (2:58)

Turneul Campionilor, 2006: 6-4, 7-5 pentru Federer (1:53)

Monte Carlo, 2007: 6-4, 6-4 pentru Nadal (1:35)

Hamburg, 2007: 2-6, 6-2, 6-0 pentru Nadal (1:55)

Roland Garros, 2007: 6-3, 4-6, 6-3, 6-4 pentru Nadal (3:10)

Wimbledon, 2007: 7-6(7), 4-6, 7-6(3), 2-6, 6-2 pentru Federer (3:45)

Turneul Campionilor, 2007: 6-4, 6-1 pentru Federer (0:59)

Monte Carlo, 2008: 7-5, 7-5 pentru Nadal (1:43)

Hamburg, 2008: 7-5, 6-7(3), 6-3 pentru Nadal (2:52)

Roland Garros, 2008: 6-1, 6-3, 6-0 pentru Nadal (1:48)

Wimbledon, 2008: 6-4, 6-4, 6-7(5), 6-7(8), 9-7 pentru Nadal (4:48)

Australian Open, 2009: 7-5, 3-6, 7-6(3), 3-6, 6-2 pentru Nadal (4:32)

Madrid, 2009: 6-4, 6-4 pentru Nadal (1:26)

Madrid, 2010: 6-4, 7-6(5) pentru Nadal (2:10)

Turneul Campionilor, 2010: 6-3, 3-6, 6-1 pentru Federer (1:37)

Miami, 2011: 6-3, 6-2 pentru Nadal (1:18)

Madrid, 2011: 5-7, 6-1, 6-3 pentru Nadal (2:36)

Roland Garros, 2011: 7-5, 7-6(3), 5-7, 6-1 pentru Nadal (3:40)

Turneul Campionilor, 2011: 6-3, 6-0 pentru Federer (1:00)

Australian Open, 2012: 6-7(5), 6-2, 7-6(5), 6-4 pentru Nadal (3:42)

Indian Wells, 2012: 6-3, 6-4 pentru Federer (1:31)

Indian Wells, 2013: 6-4, 6-2 pentru Nadal (1:24)

Roma, 2013: 6-1, 6-3 pentru Nadal (1:08)

Cincinnati, 2013: 5-7, 7-4, 6-3 pentru Nadal (2:14)

Turneul Campionilor, 2013: 7-5, 6-3 pentru Nadal (1:19)

Australian Open, 2014: 7-6(4), 6-3, 6-3 pentru Nadal (2:24)

Basel, 2015: 6-3, 5-7, 6-3 pentru Federer (2:03)

Australian Open, 2017: 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3 pentru Federer (3:37)

Indian Wells, 2017: 6-2, 6-3 pentru Federer (1:08)

Miami, 2017: 6-3, 6-4 pentru Federer (1:34)

Shanghai, 2017: 6-4, 6-3 pentru Federer (1:13)

Roland Garros, 2019: 6-3, 6-4, 6-2 pentru Nadal (2:28)

Wimbledon, 2019: 7-6(3), 1-6, 6-3, 6-4 pentru Federer (3:03)

Aici poți citi o amplă prezentare a turneului de la Wimbledon.

Competiția de la "All England Lawn Tennis and Croquet Club" poate fi urmărită în România în direct pe Eurosport (1, 2 și pe Eurosport Player) și LiveText și LiveScore pe HotNews.ro.