​Terenul 10 de la Roland Garros a fost martorul unui meci spectaculos de dublu, Irina Begu și Mihaela Buzărnescu fiind eliminate după un duel de două ore și 34 de minute de perechea Lyudmyla Kichenok (Ucraina) / Jelena Ostapenko (Letonia), scor 6-7(6), 6-3, 6-4. Letona, acest copil răsfățat, continuă parcursul de la Paris la dublu, după ce la simplu a părăsit competiția în runda inaugurală, la fel ca și anul trecut.

Mihaela Buzarnescu si Irina BeguFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Roland Garros: Irina Begu și Mihaela Buzărnescu, învinse de perechea Kichenok/Ostapenko

Specialul Teren 10

Aflat în imediata apropiere a arenei Suzanne Lenglen, Terenul 10 este unul special. De ce? Poți vedea meciurile care se dispută pe el fără să fie nevoie să te afli în tribune. Se află sub nivelul aleii care face legătura între arenele 10-16, iar lumea se poate plimba în voie în timpul punctelor. În tribune, puțin peste 50 de persoane, majoritatea sunt români (e și normal pe undeva, pe arenele mari evoluează nume importante la această oră: Sloane Stephens, Stefanos Tsitsipas, Garbine Muguruza, etc).

Câștigătoarea de Grand Slam care ne onorează cu prezența

Meciul de dublu pe care urmează să-l văd are "în zgură" o campioană de Grand Slam, încoronată chiar aici, la Paris, la ediția din 2017. Interesant este faptul că Jelena Ostapenko are doar șapte victorii în istoria participărilor la Roland Garros, fix necesarul pentru a ridica trofeul deasupra capului. De la acel moment de glorie, Jelena nu a mai reușit vreo victorie pe zgura pariziană.

Și începe meciul bine, cu un "haideți, fetelor!" din tribune și cu o dublă greșeală a lui Ostapenko. Letona nu pare mult schimbată față de jocul de simplu: lovește fiecare minge de parcă ar fi ultima, singura diferență fiind aceea că se află des în apropierea fileului, obligată fiind de jocul de dublu.

Debutul de partidă este unul echilibrat, cu avantaj de la lansare de fiecare parte (2-2). Au fost ceva emoții în game-ul de serviciu al Mihaelei, dar cele două mingi de break au fost salvate și cu ajutorul adversarelor (Lyudmyla a ratat incredibil cu voleu de lângă plasă).

Între timp, fondul sonor este dominat de atmosfera de pe învecinatul Lenglen, acolo unde intră pe teren Rafael Nadal...

Se rupe echilibrul

Ostapenko vine la serviciu, nu servește grozav, iar fetele noastre pun presiune la retur. Game-ul este unul care se prelungește, dar finalul este unul fericit: break făcut de Mihaela și Irina (4-3).

Copil răsfățat

Senzația pe care mi-a transmis-o televizorul în ultimii ani în legătură cu Jelena se confirmă oarecum în aceste momente în care o văd pe viu: letona se comportă în unele momente precum un copil răsfățat, care comentează în legătură cu aproape orice și care caută mereu vinovații în altă ogradă.

Coaching-ul penalizat

Se înmulțesc erorile de partea fetelor noastre: serviciul nu mai funcționează, iar la fileu Miki ratează câteva voleuri. Se restabilește egalitatea (4-4), iar mai apoi Kichenok și Ostapenko trec în avantaj (5-4).

Alexandra Dulgheru și-a făcut apariția în arenă pentru a le încuraja pe fete. Da, sunt un norocos, primesc iar niște lecții gratuite de tenis. Arbitrul le penalizează pe fetele noastre pentru coaching, s-ar fi transmis ceva dinspre loja lor spre teren.

Finalul de set este unul la fotofinish: fetele noastre salvează o minge de set, iar Alexandra Dulgheru explică în privat cum este cu ruperile de ritm la dublu.

Din locul în care mă aflu, se vede tabela de pe Chatrier, iar acolo Nadal defilează în primul set 5-0. De asemenea, pot să îmi dau seama cine servește după cronometrul pus de organizatori: de fiecare dată când se apropie de zero, știu cu siguranță că servește Rafa :)

Între timp, contingentul de români din arenă este completat de arbitra de linie Raluca Andrei.

Ostapenko, rolul principal

Finalul setului este unul plin de tensiune: Lyudmyla și Jelena au două mingi de set (6-4 în tiebreak), o ratează pe prima, iar la a doua are loc o fază în care iese la rampă Ostapenko: arbitrul de linie strigă aut, centralul corectează decizia, iar letona este un car de nervi atunci când aude că punctul nu se repetă.

Jelena cere să vină supervizorul, se ceartă minute bune cu arbitrul de scaun, dar decizia rămâne aceeași. Setul le revine în cele din urmă fetelor noastre (8-6, după o oră și 9 minute).

Simplu și eficient

Cuplul Kichenok/Ostapenko joacă simplu, la siguranță, dar cu mingi trimise în forță. Din păcate, perechea noastră ratează prea multe oportunități, complică lucrurile, iar adversarele sunt la conducerea setului al doilea (4-2).

Uralele puternice sunt pentru Nadal: ibericul câștigă un punct spectaculos, totul putând fi văzut în reluare pe tabela de pe Lenglen.

Ceea ce simțea toată lumea se va întâmpla, vom avea set decisiv. Lyudmyla și Jelena au fost jucătoarele mai bune, mai precise, mai inspirate (6-3).

Alexandra Dulgheru, câtă pasiune!

Este fascinant modul în care Alexandra, aflată pe locul de lângă mine, trăiește meciul: aplaudă, le încurajează pe fete, oftează la erori și dă senzația că la primul semn ar intra pe teren.

Este prima zi călduroasă cu adevărat la Paris, iar în tribune cuiva i s-a făcut rău. Irina intervine și ajută cu niște prosoape.

Decisivul este unul cu o greutate aparte, în care fiecare punct este dus până la limită: se apelează la loburi, la mingi cât mai aproape de baseline, orice raliu ar putea înclina balanța. Tensiunea este tot mai mare, iar Dulgheru chiar îmi confirmă ceea ce doar presupuneam mai devreme: că ar intra pe teren.

Cele două perechi sunt puternice în spatele serviciului, iar primul moment de slăbiciune apare pe serviciul Mihaelei: Begu ratează o minge de la fileu, iar adversarele au minge de break. Este salvată cu ajutorul unui as, dar urmează o dublă, iar limbajul corpului o trădează pe Buzărnescu.

Din păcate, presiunea a făcut diferența, iar perechea Kichenok/Ostapenko a făcut break-ul (5-3)

La 30-30, Miki rateaza al doilea smash, iar adversarele au minge de meci. Totul are loc cu viteză amețitoare, iar de la minge de meci trecem la minge de break: Buzărnescu ratează un forehand, iar apoi trântește cu multă furie racheta de zgură.

"Bravo, fetele!", răsună tribuna, iar break-ul vine după ce Miki și Irina au salvat o minge de meci...

Atunci când primește mingi puternice și are ritm, Ostapenko devine periculoasă. Imediat cum Irina variază cu mingi mai moi, letona găsește numai fileul și comentează dezaprobator.

Din păcate, bucuria de final este tot a Jelenei: Irina comite o dublă greșeală la 30-30, iar înfrângerea fetelor noastre se suprapune cu victoria lui Nadal de pe Lenglen...

Fotografii realizate cu noul Huawei P30 Pro de la evoMAG.ro

Tabela de marcaj de pe Lenglen, acolo unde evolua Nadal