​Singurele care au pus probleme pe Terenul 12 au fost picăturile, pentru că pe teren Irina Begu (116 WTA) a condus ostilitățile de la un capăt la altul cu Lin Zhu (106 WTA), scor 6-1, 6-1. Tactica (auzită de mine pe toată durata confruntării - am stat fix lângă Victor Crivoi, antrenorul ei), a dat roade, iar Irina este în turul doi la Roland Garros. Locul privilegiat m-a făcut să primesc gratis și involuntar o lecție de strategie în tenis, plus înțelegerea unor termeni pe care i-am tot auzit de-a lungul timpului prin deplasări...

Irina Camelia BeguFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Roland Garros: Irina Begu vs Lin Zhu 6-1, 6-1 / Debutul perfect - Victorie în 58 de minute

Părinții Irinei, garanția că sunt pe terenul potrivit

Terenurile 10-16 sunt atât de apropiate încât dacă nu ești atent poți rata intrarea precum ieșirea de pe o autostradă cu multe benzi din afară. Îmi dau seama că am nimerit unde trebuie pentru că îi văd într-un colț al tribunei pe părinții Irinei.

Ready, play!

Totul este pregătit, meciul începe. Am o singură problemă: începe să picure destul de puternic, iar din câte știu laptopul meu nu este rezistent și la apă (suficient că a suferit ceva șocuri zilele astea). Privesc în sus și observ că plouă practic dintr-o jumătate de nor. Momentul ală când parcă toată planeta vrea să-ți fie împotrivă. Ei, ăsta e motiv să te plângi?

Locul privilegiat

Terenul 12 are o singură tribună, iar aceasta are șase rânduri. Cum vă spuneam mai sus, i-am zărit pe părinții Irinei și m-am așezat și eu undeva lângă. Fix pe locul de lângă mine a venit Victor (Crivoi, antrenorul Irinei). Mă uit pe scaun, și da, scrie că locul este rezervat pentru echipele jucătoarelor. Nu mai vine nimeni, așa că râmân pe poziție.

De ce locul privilegiat? Pentru că aud absolut tot ce se discută în sânul echipei Irinei, iar în acest fel înțeleg mai bine ce se întâmplă pe teren. Sigur că nu o cunosc pe chinezoaică (nu i-am văzut vreodată vreun meci), dar deja știu cam cum ar trebui jucată: înalt pe a doua și mult pe rever (Begu este sfătuită să joace cu ceva înalțime pe backhand-ul adversarei, Lin fiind în mod evident mai scundă decât Irina noastră).

Tactica funcționează

Da, Irina face pe teren ceea ce discută lângă mine Victor Crivoi cu unul dintre apropiați, iar micuța tabelă în favoarea jucătoarei noastre: 3-1 după un sfert de oră. Begu continuă să pună presiune pe asiatică, iar aceasta nu prea mai găsește terenul. Pumnul strâns, se face 4-1 (cu două break-uri).

Picăturile de mai devreme îmi dau ceva emoții: tasta A nu mai percutează chiar de la prima strigare, însă până la urmă apa iese așa cum a și intrat: pe cale naturală.

Totuși, se întâmplă ceva cu vremea zilele acestea la Paris: e răcoare, picură din senin când ți-e lumea mai dragă, iar vântul contribuie și el la starea de disconfort. Da, plouă iar, minunat...

Între timp, după 27 de minute Irina duce la capăt lucrurile: 6-1.

Lecția involuntară de tenis

", , , , , , , , , , , , , , , , ", sunt doar câteva dintre expresiile pe care le-am auzit de-a lungul meciului stând practic pe locul alăturat echipei Irinei. Sigur că pe unele le-am înțeles perfect, pe altele presupun doar că da. Este fascinant să observi limbajul codat al tenisului, expresiile folosite jos, în zgură, care sunt diferite de cele pe care le tot auzim la tv.

Între timp, iese soarele nu doar pe cer, dar și pe strada Irinei: a făcut break-ul, a respirat lung și adânc așa cum i s-a tot cerut, iar acum conduce cu 4-1. Poate fi pasul decisiv spre calificarea în turul al doilea.

58 de minute a durat chinul lui Zhu: 6-1, 6-1, iar eu îmi permit o glumă cu părinții Irinei: "fată cuminte, nu ne-a ținut mult aici, a văzut că e frig și bate vântul"...