​Acum un an, Mihaela Buzărnescu atrăgea atenția lumii tenisului tocmai la Paris. Agresivitatea și nivelul activării erau punctele forte pentru jucătoarea noastră. Din păcate, Miki își găsește cu greu reperele în prezent, alternează lovituri minunate cu erori copilărești, iar eliminarea de la Roland Garros vine ca o consecință firească a momentului dificil pe care îl traversează. Pe Terenul 5, Buzărnescu i-a avut la un moment dat drept spectatori de lux pe Boris Becker și Alex Corretja (din studiourile din care făceau live-uri), însă tot ceea ce va lua în termobag astăzi va fi povara eliminării din runda inaugurală.

Mihaela BuzarnescuFoto: Hotnews

Mihaela Buzărnescu vs Ekaterina Alexandrova 4-6, 4-6

Atmosferă de vacanță pe Terenul 5

Pe micuțul teren 5 (are câte trei rânduri pe cele două părți de tribune - e lipsit de peluze) a fost programat meciul Mihaelei Buzărnescu cu Ekaterina Alexandrova (58 WTA, 24 de ani, din Rusia). Atmosferă de vacanță, cu toată lumea relaxată. Zgomotul de fond este asigurat în mare parte de terenurile învecinate și de imensul Chatrier (se află fix "peste drum" cum se zice la noi).

România, două reprezentante în teren

Pe lângă Mihaela, țara noastră mai are o reprezentantă pe teren în debutul acestui meci. Este vorba de arbitra Raluca Andrei, cea care oficiază la una dintre linii.

Să revenim la meci

Fragilul echilibru din debutul partidei se rupe rapid în game-ul al cincilea, unul în care Mihaela nu a servit deloc grozav, iar marile erori au venit de pe backhandul în cross.

Istoria se repetă, să sperăm că și rezultatul

Pe o arenă atât de mică, orice gest al jucătoarelor este foarte ușor de observat. În plus, senzația este aceea că dacă te concentrezi mai bine le-ai putea auzi și gândurile.

Acest lucru îmi aduce aminte de un alt meci al Mihaelei - cel de la ediția de anul trecut de la Paris, atunci când Buzărnescu a trecut de Elina Svitolina (s-a disputat pe Bullring, iar atunci am stat în primul rând). A fost o victorie mare, poate se va repeta istoria și astăzi.

Unul dintre copiii de mingi scapă în două rânduri o minge, a fost o fază ușor comică, iar zâmbetul meu l-a făcut și pe el să iasă din starea de seriozitate. Pe teren, Miki reușește să recupereze break-ul (3-3), moment în care Artemon Apostu-Efremov (antrenorul Mihaelei) se aude spunând: "Variază serviciul".

Sigur că astfel de sfaturi sunt interzise în mod normal, însă în mulțimea de glasuri arbitrul de scaun nu își poate da seama exact cine și ce a zis. În plus, româna nu este o limbă de circulație internațională.

Boris Becker și Alex Corretja, privitori de sus

Într-unul din studiourile învecinate arenei (sunt două, la etaj), Boris Becker își face un selfie în pauza dintre live-uri, iar din cealaltă Alex Corretja se uită preț de câteva momente la meciul Mihaelei.

Din păcate, lucrurile nu merg grozav pe teren, acolo unde Buzărnescu traversează o perioadă de incertitudini - ratează un voleu de forehand cu terenul liber, iar game-ul ajunge tot în dreptul rusoaicei (5-3).

Primul set se încheie pe serviciul rusoaicei (6-4) și cu un "Vamos!" colectiv de pe terenul de cel pe care joacă Miki (acolo evoluează spaniolul Jaume Munar cu italianul Salvatore Caruso).

Nivelul de activare al Mihaelei începe să dea rezultate: jucătoarea noastră face un mic pas în față, caută să întâlnească mingea devreme, iar rusoaica este surprinsă (3-1 pentru Buzărnescu).

Se repetă?

Mihaela servește, arbitrul de linie dă aut, însă mingea a ciupit din tușă. Arbitrul coboară din scaun, iar în timp ce acesta inspectează urma Miki întreabă către propria lojă: se repetă?

Din păcate, punctul se repetă, iar Ekaterina are câștig de cauză - rusoaica își recuperează serviciul (3-2), iar toată munca agonisită s-a dus pe apa sâmbetei în ceea ce o privește pe Mihaela.

Urmează o perioadă cu vulnerabilități la serviciu pentru ambele jucătoare, iar Alexandrova ajunge să profite și să servească (la 5-4) pentru câștigarea partidei.

Cu un ritm scăzut și cu prea multe necunoscute în minte, Mihaela ajunge în situația de a încerca să salveze cele două mingi de meci ale adversarei.

De-abia în acest punct critic al meciului am regăsit-o pe Miki care impresiona la Paris în urmă cu un an. Buzărnescu a salvat cele două mingi de meci numai datorită agresivității, însă la doar câteva minute distanță a ajuns fix în punctul de unde plecase - încă o minge de meci.

Și de această dată, Buzărnescu a reușit să se salveze inextremis grație unui voleu drive de forehand. A fost însă doar cântecul de lebădă - Ekaterina a continuat să pună presiune, iar victoria a venit până la urmă (6-4, 6-4, după o oră și 24 de minute).