În urmă cu un an de zile, Simona Halep își împlinea visul pe zgura fierbinte de la Paris. Ridica deasupra capului trofeul și punea capăt seriei de trei finale consecutive de Grand Slam pierdute. Orașul Luminilor în strălucirea reflectoarelor o nouă campioană, într-o zi călduroasă de 9 iunie. Timpul a zburat, iar acum ediția din 2019 a Roland Garros-ului bate la ușă (26 mai - 9 iunie). Și îi vom deschide pentru că ne așteaptă două săptămâni de tenis de cea mai bună calitate.

HotNews.roFoto: Hotnews

* La fel ca și la ediția din 2018, HotNews.ro va avea un reporter la Paris pe durata întregului turneu de Grand Slam.

Sărbătoarea de acum un an: Simona Halep, trofeul de la Roland Garros și publicul român:

Ready, play! Roland Garros 2019 este aici

O fotografie cât 1000 de cuvinte

Acum un an, titlul din materialul de prezentare de pe HotNews.ro. era de genul "Simona și marile speranțe". Dorința cea mare a prins contur la Paris, iar fotografia Simonei împreună cu trofeul va fi prezentă pe pereții din centrul de presă la fel cum a fost în 2018 cazul Jelenei Ostapenko. A patra oară a fost cu noroc, iar Halep s-a încoronat câștigătoare la Paris.

Marea finală cu Sloane Stephens

Nu există o favorită certă în 2019

Ce s-a schimbat într-un an de zile? Circuitul WTA pare mai imprevizibil ca niciodată, iar faptul că în primele 18 turnee din anul în curs au fost 18 câștigătoare diferite spune multe despre ceea ce se întâmplă la vârful ierarhiei.

Jucătoare care impresionează la un turneu, părăsesc următoarea competiție în primele tururi. Sigur că există ca întotdeauna lista scurtă cu favorite, însă 2019 ne-a arătat că este un adevărat devorator de capi de serie.

Simona își va începe drumul spre apărarea trofeului de la Roland Garros fără să fi câștigat vreun titlu în acest an. Are 23 de victorii și 7 înfrângeri, iar 2019 a fost, cel puțin până acum, sezonul în care Halep a pus pe primul plan Fed Cup-ul, competiție unde România a fost eliminată în semifinale de Franța (2-3).

Pe zgură, Simona a înregistrat cinci victorii și două înfrângeri în acest sezon. A jucat finala de la Madrid (a fost învinsă de Kiki Bertens) și a părăsit Roma în turul doi (depășită de Marketa Vondrousova).

Arantxa Sanchez Vicario (câștigătoare la Paris în trei rânduri - 1989, 1994 și 1998) nu vede o favorită certă la Roland Garros, dar dacă ar fi până la urmă să aleagă un nume s-ar opri la Simona Halep. De ce? Pentru că este de departea cea mai constantă jucătoare pe zgură din circuitul WTA.

Pe lista scurtă a favoritelor, iberica le mai vede (în afară de Halep) pe Naomi Osaka, Serena Williams, Petra Kvitova și Ashleigh Barty.

Justine Henin: "Cred cu tărie că Simona are un avantaj în fața adversarelor"

"Pe tabloul feminin au existat atât de multe campioane în ultimii doi ani. E destul de interesant. Acum abia aștept să o văd pe Simona Halep apărându-și trofeul de la Roland Garros. Cred cu tărie că ea are un avantaj în fața adversarelor. Știe să profite de atributele acestei suprafețe. E puternică din punct de vedere fizic, are toate calitățile.

Va fi totuși dificil. Sunt multe jucătoare tinere care amenință supremația. Printre ele e și Osaka, jucătoarea care a câștigat ultimele două turnee de Grand Slam" - Justine Henin, conform Mykhel.com.

Casele de pariuri variază numele sportivelor care au cea mai mică cotă la câștigarea Roland Garros-ului, însă există și o constantă - Simona Halep este prima. Urmează Serena Williams, Kiki Bertens, Petra Kvitova, Elina Svitolina și Garbine Muguruza.

Posibilul traseu al Simonei Halep la Roland Garros:

Turul I: Alja Tomljanovic (Australia, 47 WTA)

Turul II: Chloe Paquet (223 WTA)/Magda Linette (86 WTA)

Turul III: Daria Gavrilova/Lesia Tsurenko

Optimi: Qiang Wang/Daria Kasatkina

Sferturi: Petra Kvitova

Semifinale: Naomi Osaka

Meciurile româncelor aflate pe tabloul principal:

Simona Halep (3 WTA) vs Ajla Tomljanovic (47 WTA/Australia)

Meciuri directe: 1-0

Mihaela Buzărnescu (30 WTA) vs Ekaterina Alexandrova (60 WTA/Rusia)

Meciuri directe: 1-0

Sorana Cîrstea (93 WTA) vs Petra Kvitova (6 WTA/Cehia)

Meciuri directe: 2-5

Irina Begu (118 WTA) vs Lin Zhu (108 WTA/China)

Meciuri directe: 0-0

Pe tabloul băieților, Marius Copil (81 ATP) se va duela cu Benoit Paire (Franța, 51 ATP).

România va avea una dintre cele mai reduse participări pe tabloul feminin de simplu din ultimii ani, după ce Ana Bogdan și Irina Bara au ratat calificarea pe tabloul principal de la Roland Garros.

Cu cine vor juca primele cinci favorite în turul I:

[1] Osaka vs Schmiedlova

[2] Pliskova vs Brengle

[3] Halep vs Tomljanovic

[4] Bertens vs Parmentier

[5] Kerber vs Potapova

Posibile sferturi, dacă favoritele își vor respecta statutul:

[1] Naomi Osaka vs [8] Ashleigh Barty

[3] Simona Halep vs [6] Petra Kvitova

[7] Sloane Stephens vs [4] Kiki Bertens

[5] Angelique Kerber vs [2] Karolina Pliskova

A scăzut Rafa nivelul sau și l-au ridicat adversarii?

Rafael Nadal a început turneul de la Roma fără vreun titlu câștigat pe zgură în acest an (fără titlu chiar în tot 2019). Lucru care ne arată clar faptul că ibericul nu a fost în apele sale. Sau, poate apele sale sunt acum loc numai bun de bălăcit pentru noua generație reprezentată de Dominic Thiem și mail ales de Stefanos Tsitsipas?

Departe de performanțele cu care ne-a obișnuit de atâta amar de vreme pe zgură, Nadal ne-a trezit puțin din amorțeală cu ocazia finalei de la Foro Italico cu Novak Djokovic. Sigur, sârbul era în mod evident mai obosit decât marele său rival, dar totuși Rafa a câștigat seturile cu 6-0 și 6-1 (l-a cedat pe al doilea cu 6-4), lucru care nu lasă loc de prea multe comentarii.

Și anul acesta tot Nadal va fi jucătorul de bătut la Paris, în timp ce grupul select al pretendenților la coroană s-a mai mărit: Novak Djokovic, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Juan Martin del Potro și Alexander Zverev.

Întoarcerea Maestrului după patru ani de absență

Vestea începutului de an în tenisul masculin a fost legată de Roger Federer. Elvețianul a decis să participe la sezonul de zgură. A jucat la Madrid (învins cu mare greutate de Dominic Thiem) și la Roma (a abandonat în sferturi, înainte de duelul cu Stefanos Tsitsipas). Va juca din nou pe zgura pariziană după o pauză de patru ediții (a jucat ultima dată în 2015).

Revenirea sa este așteptată cu mare interes la Paris, participarea lui Federer fiind un adevărat bonus pentru cei care oricum aveau de gând să vină la întrecerea din capitala Franței.

Reguli noi în 2019 - Serena Williams e pentru una dintre ele

Spre deosebire de anul trecut, când introduceau o serie de modificări în regulamentul competiției, organizatorii au schimbat doar dress code-ul (consecință a celebrului deja "catsuit" al Serenei Williams) și reducerea pauzelor de toaletă la una singură, în competiția feminină.

Noutățile ediției din 2019

Roland Garros-ul se zbate să prindă din urmă mai mari dar de aceeași categorie. Australian Open, Wimbledon și US Open se pot lăuda deja de ani de zile cu nocturnă și arene acoperite, iar noi știm prea bine ce daune poate face o zi de ploaie la Paris.

În acest sens, organizatorii s-au pus în mișcare imediat după finalul turneului din 2018 pentru a îndrepta lucrurile.

De-abia stinse ecourile victoriei lui Nadal impotriva lui Thiem, că organizatorii au și dat startul unei curse contra cronometru de renovare a arenei Philippe Chatrier. Spectatorii de anul acesta care îi vor trece pragul, vor avea o vizibilitate mai bună și un confort sporit. Peste 15.000 de locuri sunt oferite de organizatori pentru meciurile favoriților. De asemenea, scaunele dintr-un material rezistent la ploaie au fost instalate în toate zonele, fiecare spectator având posibilitatea să le testeze. Nocturna și acoperișul retractabil vor fi gata în 2020.

O noutate absolută la Roland Garros 2019 este și proaspăt finalizata arenă Simone Mathieu. Localizat în sud-estul complexului, pe locul unde erau celebrele Sere D`Auteuil, noul stadion propune o premieră în construcțiile eco-green, promițând a fi una din principalele atracții ale evenimentului parizian. O arenă semi-îngropată, înconjurată de specii de plante tropicale de pe patru continente (America, Africa, Oceania și Asia), cu 5.000 de locuri și vizibilitate excelentă la terenul de joc.

Opt stadioane noi la Roland Garros

Pe lângă cele două locații grandioase (noul Philippe Chatrier și Simone Mathieu), organizatorii lansează încă șase terenuri pe care se vor disputa meciuri importante pentru desfășurarea competiției. Acestea vor putea fi găsite în partea de vest a complexului, respectiv terenurile 10, 11, 12, 13 și 14, lângă acestea fiind date în folosință încă două terenuri de antrenament (15 și 16).

În concluzie, organizatorii oferă în 2019, cinci arene cu peste 2000 de locuri (Philippe Chatrier, Suzanne Lenglen, Simonne Mathieu, terenul 1 și terenul 14)

Principalele arene ale competiției

Noul Philippe Chatrier - arena centrală. Numele vine de la fostul jucător de tenis Philippe Chatrier (2 februarie 1926 - 22 iunie 2000). A fost președintele Federației Franceze de Tenis timp de 20 de ani și președintele Federației Internaționale de Tenis timp de 14 ani. Capacitate: 14.840 de locuri. A fost refăcută în 2018, în vederea optimizării vizibilității și pentru a putea fi acoperită în vreme de ploaie, cu un acoperiș retractabil, precum și nocturnă. Costurile construcției: 150 milioane de euro, beneficiar, Primăria Paris.

Vechiul Philippe Chatrier, imagine din 2018

Noul Chatrier

Suzanne Lenglen - A două arena că mărime de la Roland Garros. Are o capacitate de 10.068 de locuri și a fost construită în 1994. Numele vine de la o fostă jucătoare de tenis, câștigătoare a 31 de turnee de-a lungul carierei (printre care de șase ori Roland Garros și alte șase titluri la Wimbledon). Suzanee Lenglen era cunoscută drept "La Divine".

*Sursa foto: Pierre-Franck Colombier - AFP

Arena Simonne Mathieu – A fost inaugurată în acest an, are o capacitate de 5000 de locuri și a fost denumită după tenismena franceză care a câștigat Openul de la Paris în anii 1938 și 1939. Este construită pe locul fostelor sere Jardin des Serres d'Auteuil, după conceptul ”Green house”. A intrat pe locul al treilea la numărul de locuri disponibile în complex, devansând Court 1.

Cum a luat naștere arena

Court 1 - Are o capacitate de 3.800 de locuri. Este cunoscută drept "Bullring" datorită formei circulare.

Suprafața de joc - zgură

"La terre battue" - zgura - a apărut pentru prima dată în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Primul care a folosit o astfel de suprafață a fost William Renshaw, pe un teren din Cannes. În mod normal, pentru un teren bine făcut este nevoie de aproximativ două tone de zgură.

Între 1891 și 1927, competiția s-a desfășurat pe iarbă. Începând cu 1928 și până în prezent, se joacă pe "terre battue" - zgura roșie. Suprafață de joc încetinește mingea față de terenurile de iarbă sau de cele de tip hard.

Compoziție

Cărămidă pisată: 1-2 mm

Calcar pisat: 6-7 cm

Reziduuri de cărbune: 7-8 cm

Pietricele: cel puțin 30 cm. De asemenea, este neapărată nevoie de un canal de scurgere.

Bilete și servicii speciale

Ca orice turneu care se respectă, Roland Garros-ul oferă servicii și bilete pentru toate categoriile de buzunare și carduri.

La nivel de "pachete", Grand Slam-ul parizian ofera cinci mari categorii. Acestea au incluse, în funcție de banii pe care sunteți dornici să-i dați, diferite servicii (catering, bilete cu locuri mai aproape de teren sau chiar la loje). Mâncare și băutură la restarant, posibilitatea vizionării meciurilor din cele mai bune poziții, wifi gratis, etc.

Aceste categorii sunt următoarele: Discovery (cu prețuri de la €225), Emotion (cu prețuri de la €330), Immersion (cu prețuri de la €450), Elegance (cu prețuri de la €380) și Exclusive Premium Packages (nu vă mai stresați, pentru ediția din acest an totul este sold-out).

Discovery, prețuri

Emotion, prețuri

Immersion, prețuri

Elegance, prețuri

Exclusive Premium Packages - sold out pentru 2019

Bilete

În calificări, un tichet de intrare a început de la prețul de €10 (terenurile de la 6-15). Un bilet pe durata Roland Garros-ului începe de la prețul de la €35. Acestea vor fi din ce în ce mai scumpe în funcție de arena pe care doriți să intrați și de locul ocupat (mai aproape de teren sau la inelul superior).

Există biletele și pentru cei doritori doar să viziteze complexul, aceștia neavând permisiunea să intre pe arene (pot vedea meciurile pe ecranele uriașe existente în complex). Tichetele încep de la €10.

De asemenea, există bilete pentru finale în afara arenei. La fel ca și în cazul de mai sus, cei doritori pot vedea meciurile pe ecranele din complex. Prețuri începând de la €12.

"Week-end pass" - biletele pentru tot weekend-ul 1,2 iunie, la prețuri începând de la €200.

"Semi-finals pass" - tichete pentru zilele de 6 și 7 iunie (joi și vineri), atunci când vor avea loc semifinalele tablourilor de simplu. Prețuri începând de la €265.

În fine, "Finals pass" - pentru finalele din zilele de 8 și 9 iunie, cu prețuri începând de la €295.

Cum vor arăta zilele de concurs

Roland Garros-ul (ca orice Grand Slam) va dura două săptămâni. Turneul a debutat însă de pe 20 mai, cu prima zi a calificărilor (20-24 mai). 25 mai - kid's day.

26 - prima zi de întreceri de pe tabloul principal

Turul întâi - 26, 27 și 28 mai

Turul doi - 29, 30 mai

Turul trei - 31 mai, 1 iunie

Turul patru - 2, 3 iunie

Sferturi: 4, 5 iunie

Semifinale: 6, 7 iunie

Finala feminină - 8 iunie

Finala masculină - 9 iunie

Punctele pe care le vor câștiga jucătorii

Masculin:

Câștigător: 2000 puncte

Finalist: 1200

Semifinale: 720

Sferturi: 360

Optimi: 180

Turul III: 90

Turul II: 45

Turul I: 10

Feminin:

Câștigătoare: 2000 puncte

Finalistă: 1300

Semifinale: 780

Sferturi: 430

Optimi: 240

Turul III: 130

Turul II: 70

Turul I: 10

Vor fi 128 de jucători pe tabloul de simplu (feminin și masculin), 64 de perechi la dublu și 32 de perechi pe tabloul mixt.

Banii pe care îi vor primi jucătorii la ediția din 2019

Ce a fost în calificări

Dublu și dublu mixt

Parisul este în sărbătoare preț de două săptămâni

Emoție, pasiune, îndrăgostiți, istorie, , mulți turiști, muzee de renume, artiști care au schimbat istoria omenirii, muzică, viață de noapte, multă culoare, orașul luminilor...Iar pentru ca opera de artă să fie desăvârșită e nevoie de două săptămâni de Roland Garros. Parisul va fi centrul sportului mondial între 26 mai și 9 iunie, perioadă în care mușchetarii își vor măsura forțele pe Philippe Chatrier.

Legenda continuă la Paris și a ajuns la ediția cu numărul 123. În acest an, organizatorii vor veni cu premii totale în valoare de €42.661.000. Marii câștigători de pe tablourile de simplu vor pleca acasă cu 2.3 milioane de euro. Creșterea este de 4.55% față de ediția din 2018. "Întotdeauna ne-a interesat să oferim cele mai bune condiții sportivilor, iar ei să se simtă precum acasă la Roland Garros", au precizat organizatorii după mărirea fondului de premiere.

Prima ediție, în 1891

Turneul de la Roland Garros a debutat în anul 1891, el fiind la început o competiție națională, cunoscută și sub denumirea de "Championat de France International de Tennis". Primul turneu feminin a avut loc în 1897. În anul 1912, competiția s-a disputat pe gazon (la fel ca majoritatea turneelor din acea perioadă).

Imagini de colecție de la Roland Garros

De unde vine numele turneului

Complexul de la Roland Garros a fost inaugurat în anul 1928, el fiind construit inițial pentru a găzdui un meci de Cupa Davis al Franței. Ulterior, acesta a fost mărit și renovat de mai multe ori, ajungând la ceea ce este în ziua de azi. Numele vine de la Roland Garros - un important aviator francez care a traversat pentru prima dată singur Marea Mediterana, în dată de 23 septembrie 1913.

De știut din istoria Roland Garros-ului

  • Între 1945 și 1947, Roland Garros-ul s-a disputat dupa Wimbledon, fiind al treilea turneu de Grand Slam al sezonului de tenis.
  • Începand din 1968, competiția a devenit prima de Grand Slam care a devenit Open, permițând atât amatorilor cât ăi profesionistilor să participe.
  • Din 2006, turneul a început de duminică (la fel cum se va întâmpla și în 2018).
  • Începând cu martie 2007, organizatorii au anunțat că la Roland Garros premiile pentru bărbați și femei vor fi aceleași.
  • Pe lângă tablourile de simplu feminin și masculin, în aceeași perioada se mai dispută întreceri de dublu feminin, dublu masculin, dublu mixt și juniori.

Capii de serie de la masculin (TOP 10)

1 Novak Djokovic (360 de puncte de apărat)

2 Rafael Nadal (2000)

3 Roger Federer (0)

4 Dominic Thiem (1200)

5 Alexander Zverev (360)

6 Stefanos Tsitsipas (45)

7 Kei Nishikori (180)

8 Juan Martin del Potro (720)

9 Fabio Fognini (180)

10 Karen Khachanov (180)

Capii de serie de la feminin

1 Naomi Osaka (130 de puncte de apărat)

2 Karolina Pliskova (130)

3 Simona Halep (2000)

4 Kiki Bertens (130)

5 Angelique Kerber (430)

6 Petra Kvitova (130)

7 Sloane Stephens (1300)

8 Ashleigh Barty (70)

9 Elina Svitolina (130)

10 Serena Williams (240)

Absențe importante la ediția din acest an

Masculin

Kevin Anderson - înlocuit de Maximilian Marterer

John Isner - înlocuit de Roberto Carballes Baena

Feminin

Ekaterina Makarova - înlocuită de Anna Tatishvili

Maria Sharapova - înlocuită de Mandy Minella

Clasament protejat

Masculin

Jozef Kovalik (PR 85)

Cedrik-Marcel Stebe (PR 95)

Janko Tipsarevic (PR 88)

Jo-Wilfried Tsonga (PR 34)

Feminin

Shelby Rogers (PR 81)

Anna Tatishvili (PR 107)

Au primit wild-carduri din partea organizatorilor

Masculin

Gregoire Barrere

Quentin Halys

Antoine Hoang

Maxime Janvier

Nicolas Mahut

Corentin Moutet

Tommy Paul

Alexei Popyrin

Feminin

Audrey Albie

Lauren Davis

Priscilla Hon

Selena Janicijevic

Chloe Paquet

Diane Parry

Jessika Ponchet

Harmony Tan

Unde va putea fi văzut turneul în Romania

Competiția de la Roland Garros va putea fi urmarită în Romania în direct pe Eurosport (1, 2 și pe Eurosport Player) și LiveText și LiveScore pe HotNews.ro.

Diferența de fus orar

Turneul de la Roland Garros este ușor de urmărit în România, diferența de fus orar dintre Paris și București fiind de o oră (când la București este ora 14:48, la Paris este 13:48).

Trofeele de la Roland Garros

Jucători importanți care nu au câștigat niciodată Roland Garros-ul

John McEnroe (dreapta), învins de Ivan Lendl

*Sursa foto: getty images

Pete Sampras (SUA), John McEnroe (SUA), Boris Becker (Germania), John Newcombe (Australia), Jimmy Connors (SUA), Arthur Ashe (SUA), Patrick Rafter (Australia), Stefan Edberg (Suedia), Marat Safin (Rusia), Lleyton Hewitt (Australia), Andy Roddick (SUA). Din circuitul feminin: Kim Clijsters (Belgia), Martina Hingis (Elveția) și Venus Williams (SUA).

Rafael Nadal - Sportivul cu cele mai multe titluri la Paris

Jucătorul cu cele mai multe titluri câștigate la Roland Garros (era Open) este Rafael Nadal. Ibericul a triumfat de unsprezece ori la Paris (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017 și 2018). În ierarhie, Nadal este urmat de Max Decugis (Franța - opt titluri), însă francezul s-a impus în "Amator Era". Podiumul este completat de Bjorn Borg (Suedia - șase titluri în era Open: 1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981).

Câștigători era Open

1 Rafael Nadal 11 titluri (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017 și 2018)

2 Bjorn Borg 6 (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981)

3 Mats Wilander 3 (1982, 1985, 1988)

3 Ivan Lendl 3 (1984, 1986, 1987)

3 Gustavo Kuerten 3 (1997, 2000, 2001) etc.

Țările cu cele mai multe trofee la Roland Garros (masculin)

1 Spania 16 (primul titlu în 1961)

2 Suedia 9 (1957, 1988)

3 Cehoslovacia 5 (1970, 1987)

4 SUA 4 (1938, 1999)

5 Brazilia 3 (1997, 2001)

...........................................

9 Romania 1 (1973 - Ilie Nastase: 6-3, 6-3, 6-0 cu Nikola Pilić).

Chris Evert, cele mai multe trofee la Roland Garros

Chris Evert (SUA - șapte trofee) este jucătoarea cu cele mai multe titluri la Roland Garros (era Open). Sportiva din America este urmată de Steffi Graf (6) si Justine Henin (4).

Roland Garros, pe repede înainte

  • BNP Paribas - sponsorul principal al turneului. Este un partener de încredere al Roland Garros-ului de 45 de ani.
  • La ediția din 2018 au fost în total 37.101 de locuri disponibile pe cele 15 arene pe care s-a jucat competiția din Paris.
  • 215.000 de bături reci au fost vândute pe durata turneului de anul trecut.
  • Peste 2.022.000 de oameni urmăresc contul oficial de Twitter al Roland Garros-ului.
  • 11 terenuri de antrenament vor fi la ediția din acest an în complexul "Jean-Bouin Stadium".
  • 186 de persoane se vor ocupa de îngrijirea tuturor terenurilor de la Roland Garros pe durata întrecerii din acest an.
  • În total, vor fi 263 de copii de mingi, aceștia având vârstele cuprinse între 12 și 16 ani.
  • Babolat (producătorul care oferă mingile oficiale) a anunțat că la ediția din acest an vor fi în total 66.096 de mingi folosite pe durata celor trei săptămâni de întreceri (cu tot cu calificări).
  • 480.575 de spectatori au fost în 2018 la Roland Garros pe durata celor trei săptămâni (desigur, aici intră și calificările).
  • Lacoste oferă echipament pentru copiii de mingi, Rolex este "ceasul oficial", iar Peugeot este mașina oficială a competiției.
  • La ediția din 2018, au fost racordate în centrul oficial al turneului găzduit de către cei de la Babolat 5.667 rachete.
  • 320 de arbitri vor oficia în total la ediția din acest an a turneului de la Roland Garros (de linie, plus de scaun).
  • 41.798 de locuri vor fi disponibile în total pe arenele din complexul de la Roland Garros cu ocazia ediției din 2019.
  • Aplicația oficială de mobil a Roland Garros a fost descărcată de 1.014.789 ori cu ocazia ediției din 2018.
  • Organizatorii au folosit 3700 de tone de oțel la reconstrucția arenei Philippe Chatrier. Ca idee, Tour Eiffel conține 7300 de tone.
  • 150.000 de sandwich-uri au fost cumpărate anul trecut pe durata turneului parizian.
  • 31% dintre spectatorii care au luat parte anul trecut la meciurile de la Roland Garros au fost străini. Cei mai mulți au fost din SUA (16%). Au urmat în clasament Marea Britanie (15%), Belgia (11%), Germania (11%), Spania (3,6%), Elveția (3,3%) și Brazilia (2,4%).
  • 1.375 de jurnaliști acreditați au fost prezenți la ediția din 2018 a turneului de la Roland Garros.
  • În 2018, Babolat a furnizat în total 50.472 de mingi pe toată durata celor trei săptămâni de meciuri (plus calificări, desigur).

Obiecte interzise în complexul de la Roland Garros:

Lista sponsorilor ediției din 2019

Ce a fost în 2018, lista tuturor câștigătorilor

Afișul din 2019 de la Roland Garros

Povestea afișului din acest an

Cine a realizat de-a lungul timpului de la Roland Garros

Cum ajungi la Roland Garros

Metrou:

Linia 9 - Mairie de Montreuil - Pont de Sèvres (statiile Michel-Ange Auteuil, Michel-Ange Molitor).

Linia 10 - Gare d'Austerlitz - Boulogne (statiile Porte d'Auteuil sau Boulogne Jean-Jaurès).

*Sursa foto: ateis-europe.com

Autobuze:

Linia 22: Opéra - Porte de Saint-Cloud

Linia 32: Gare de l'Est - Porte d'Auteuil

Linia 52: Opéra - Pont de Saint-Cloud

Linia 62: Cours de Vincennes - Porte de Saint-Cloud

Linia 72: Hôtel de Ville - Pont de Saint-Cloud

Linia 123: Porte d'Auteuil - Mairie d'Issy

Linia 241: Suresnes - Porte d'Auteuil

PC1: Petite Ceinture.

*Sursa foto: parisbym.com

Turneul de la Roland Garros, pe rețelele de socializare:

Site-ul oficial al turneului de la Roland Garros

Contul oficial de Facebook

Contul oficial de Twitter

Contul oficial de Youtube

Contul oficial de Instagram

Roland Garros, o ediție mai verde ca oricând

Lista tuturor câștigătoarelor de la Roland Garros

1897 F. Masson (FRA)

1898 F. Masson (FRA)

1899 F. Masson (FRA)

1900 Y. Prévost (FRA)

1901 P. Girod (FRA)

1902 F. Masson (FRA)

1903 F. Masson (FRA)

1904 Kate Gillou (FRA)

1905 Kate Gillou (FRA)

1906 Kate Gillou-Fenwick (FRA)

1907 Comtesse de Kermel (FRA)

1908 Kate Gillou-Fenwick (FRA)

1909 Jeanne Matthey (FRA)

1910 Jeanne Matthey (FRA)

1911 Jeanne Matthey (FRA)

1912 Jeanne Matthey (FRA)

1913 Marguerite Broquedis (FRA)

1914 Marguerite Broquedis (FRA)

1920 Suzanne Lenglen (FRA)

1921 Suzanne Lenglen (FRA)

1922 Suzanne Lenglen (FRA)

1923 Suzanne Lenglen (FRA)

1924 Diddie Vlasto (FRA)

1925 Suzanne Lenglen (FRA)

1926 Suzanne Lenglen (FRA)

1927 Kornelia Bouman (NED)

1928 Helen Wills (USA)

1929 Helen Wills (USA)

1930 Helen Wills-Moody (USA)

1931 Cilly Aussem (GER)

1932 Helen Wills-Moody (USA)

1933 Margaret Scriven (GBR)

1934 Margaret Scriven (GBR)

1935 Hilde Sperling (GER)

1936 Hilde Sperling (GER)

1937 Hilde Sperling (GER)

1938 Simone Mathieu (FRA)

1939 Simone Mathieu (FRA)

1946 Margaret Osborne (USA)

1947 Patricia Todd (USA)

1948 Nelly Landry (FRA)

1949 M. Osborne-Dupont (USA)

1950 Doris Hart (USA)

1951 Shirley Fry (USA)

1952 Doris Hart (USA)

1953 Maureen Connolly (USA)

1954 Maureen Connolly (USA)

1955 Angela Mortimer (GBR)

1956 Althea Gibson (USA)

1957 Shirley Bloomer (GBR)

1958 Zsuzsi Kormoczy (HUN)

1959 Christine Truman (GBR)

1960 Darlene Hard (USA)

1961 Ann Haydon (GBR)

1962 Margaret Smith (AUS)

1963 Lesley Turner (AUS)

1964 Margaret Smith (AUS)

1965 Lesley Turner (AUS)

1966 Ann Haydon-Jones (GBR)

1967 Françoise Dürr (FRA)

1968 Nancy Richey (USA)

1969 Margaret Smith-Court (AUS)

1970 Margaret Smith-Court (AUS)

1971 Evonne Goolagong (AUS)

1972 Billie-Jean King (USA)

1973 Margaret Smith-Court (AUS)

1974 Chris Evert (USA)

1975 Chris Evert (USA)

1976 Sue Barker (GBR)

1977 Mima Jausovec (YUG)

1978 Virginia Ruzici (ROM)

1979 Chris Evert-Lloyd (USA)

1980 Chris Evert-Lloyd (USA)

1981 Hana Mandlikova (CZE)

1982 Martina Navratilova (USA)

1983 Chris Evert-Lloyd (USA)

1984 Martina Navratilova (USA)

1985 Chris Evert-Lloyd (USA)

1986 Chris Evert-Lloyd (USA)

1987 Steffi Graf (GER)

1988 Steffi Graf (GER)

1989 Arantxa Sanchez (ESP)

1990 Monica Seles (YUG)

1991 Monica Seles (YUG)

1992 Monica Seles (YUG)

1993 Steffi Graf (GER)

1994 Arantxa Sanchez (ESP)

1995 Steffi Graf (GER)

1996 Steffi Graf (GER)

1997 Iva Majoli (CRO)

1998 Arantxa Sanchez (ESP)

1999 Steffi Graf (GER)

2000 Mary Pierce (FRA)

2001 Jennifer Capriati (USA)

2002 Serena Williams (USA)

2003 Justine Hénin-Hardenne (BEL)

2004 Anastasia Myskina (RUS)

2005 Justine Henin-Hardenne (BEL)

2006 Justine Henin-Hardenne (BEL)

2007 Justine Henin (BEL)

2008 Ana Ivanovic (SER)

2009 Svetlana Kuznetsova (RUS)

2010 F. Schiavone (ITA)

2011 Na Li (CHN)

2012 Maria Sharapova (RUS)

2013 Serena Williams (USA)

2014 Maria Sharapova (RUS)

2015 Serena Williams (USA)

2016 Garbiñe Muguruza (ESP)

2017 Jelena Ostapenko (LAT)

2018 Simona Halep (ROU)

Lista tuturor câștigătorilor de la Roland Garros

1891 H. Briggs (GBR)

1892 J. Schopfer (FRA)

1893 L. Riboulet (FRA)

1894 André Vacherot (FRA)

1895 André Vacherot (FRA)

1896 André Vacherot (FRA)

1897 Paul Aymé (FRA)

1898 Paul Aymé (FRA)

1899 Paul Aymé (FRA)

1900 Paul Aymé (FRA)

1901 André Vacherot (FRA)

1902 Marcel Vacherot (FRA)

1903 Max Decugis (FRA)

1904 Max Decugis (FRA)

1905 Maurice Germot (FRA)

1906 Maurice Germot (FRA)

1907 Max Decugis (FRA)

1908 Max Decugis (FRA)

1909 Max Decugis (FRA)

1910 Maurice Germot (FRA)

1911 André Gobert (FRA)

1912 Max Decugis (FRA)

1913 Max Decugis (FRA)

1914 Max Decugis (FRA)

1920 André Gobert (FRA)

1921 Jean Samazeuilh (FRA)

1922 Henri Cochet (FRA)

1923 François Blanchy (FRA)

1924 Jean Borotra (FRA)

1925 René Lacoste (FRA)

1926 Henri Cochet (FRA)

1927 René Lacoste (FRA)

1928 Henri Cochet (FRA)

1929 René Lacoste (FRA)

1930 Henri Cochet (FRA)

1931 Jean Borotra (FRA)

1932 Henri Cochet (FRA)

1933 John Crawford (AUS)

1934 Gottfried Von Cramm (GER)

1935 Fred Perry (GBR)

1936 Gottfried Von Cramm (GER)

1937 Henner Henkel (GER)

1938 Donald Budge (USA)

1939 William McNeill (USA)

1946 Marcel Bernard (FRA)

1947 Jozsef Asboth (HUN)

1948 Frank Parker (USA)

1949 Frank Parker (USA)

1950 Budge Patty (USA)

1951 Jaroslav Drobny (CZE)

1952 Jaroslav Drobny (CZE)

1953 Ken Rosewall (AUS)

1954 Tony Trabert (USA)

1955 Tony Trabert (USA)

1956 Lewis Hoad (AUS)

1957 Sven Davidson (SWE)

1958 Mervyn Rose (AUS)

1959 Nicola Pietrangeli (ITA)

1960 Nicola Pietrangeli (ITA)

1961 Manuel Santana (ESP)

1962 Rod Laver (AUS)

1963 Roy Emerson (AUS)

1964 Manuel Santana (ESP)

1965 Fred Stolle (AUS)

1966 Tony Roche (AUS)

1967 Roy Emerson (AUS)

1968 Ken Rosewall (AUS)

1969 Rod Laver (AUS)

1970 Jan Kodes (CZE)

1971 Jan Kodes (CZE)

1972 Andres Gimeno (ESP)

1973 Ilie Năstase (ROM)

1974 Björn Borg (SWE)

1975 Björn Borg (SWE)

1976 Adriano Panatta (ITA)

1977 Guillermo Vilas (ARG)

1978 Björn Borg (SWE)

1979 Björn Borg (SWE)

1980 Björn Borg (SWE)

1981 Björn Borg (SWE)

1982 Mats Wilander (SWE)

1983 Yannick Noah (FRA)

1984 Ivan Lendl (CZE)

1985 Mats Wilander (SWE)

1986 Ivan Lendl (CZE)

1987 Ivan Lendl (CZE)

1988 Mats Wilander (SWE)

1989 Michael Chang (USA)

1990 Andres Gomez (ECU)

1991 Jim Courier (USA)

1992 Jim Courier (USA)

1993 Sergi Bruguera (ESP)

1994 Sergi Bruguera (ESP)

1995 Thomas Muster (AUT)

1996 Yevgeny Kafelnikov (RUS)

1997 Gustavo Kuerten (BRA)

1998 Carlos Moya (ESP)

1999 Andre Agassi (USA)

2000 Gustavo Kuerten (BRA)

2001 Gustavo Kuerten (BRA)

2002 Albert Costa (ESP)

2003 Juan Carlos Ferrero (ESP)

2004 Gaston Gaudio (ARG)

2005 Rafael Nadal (ESP)

2006 Rafael Nadal (ESP)

2007 Rafael Nadal (ESP)

2008 Rafael Nadal (ESP)

2009 Roger Federer (SUI)

2010 Rafael Nadal (ESP)

2011 Rafael Nadal (ESP)

2012 Rafael Nadal (ESP)

2013 Rafael Nadal (ESP)

2014 Rafael Nadal (ESP)

2015 Stan Wawrinka (SUI)

2016 Novak Djokovic (SRB)

2017 Rafael Nadal (ESP)

2018 Rafael Nadal (ESP).

Ici c'est Paris

*Sursa foto a materialului: site-ul oficial al Roland Garros, conturile de Facebook, Twitter și Instagram ale turneului de Grand Slam de la Paris.