Drumul lui Rafael Nadal (2 ATP și principalul favorit) spre a 12-a finală la turneul de la Barcelona a fost oprit de Dominic Thiem (5 ATP). Austriacul a avut un serviciu perfect și a controlat cu lejeritate jocul în fața unui Nadal fără soluții. A fost 6-4, 6-4 pentru Thiem, care se va lupta pentru trofeu cu rusul Daniil Medvedev.

Dominic ThiemFoto: barcelonaopenbancsabadell.com

Ambele seturi ale semifinalei au avut o desfășurare identică, diferența fiind făcută de fiecare dată de break-ul reușit de Thiem la scorul de 2-2. Austriacul nu a cedat niciun game pe primul serviciu, în timp ce Nadal a avut doar trei mingi de break, toate în ultimul game al confruntării. Thiem a revenit astfel de la 0-40 și a fructificat prima minge de meci avută.

Dominic Thiem și-a adjudecat victoria după două ore și 5 minute de joc, obținând calificarea în a 20-a finală a carierei.

Este pentru a patra oară în tot atâția ani când Thiem reușește să îl învingă pe Nadal pe zgură, după victoriile de la Buenos Aires (2016), Roma (2017) și Madrid (2018). Scorul întâlnirilor directe este acum 8-4 pentru Rafael Nadal.

Spaniolul nu pierduse niciodată în semifinale la Barcelona, turneu la care a ajuns de 11 ori în finală, câștigând de fiecare dată (un record). Înaintea partidei cu Thiem, Rafa avea în semifinalele și finalele disputate la Barcelona un bilanț de 22 victorii - o înfrângeri, 46 de seturi câștigate și doar unul pierdut.

Thiem a devenit astfel al patrulea jucător care reuşeşte să-l învingă pe "regele zgurii" la competiţia catalană, după Alex Corretja (2003), Nicolas Almagro (2014) şi Fabio Fognini (2015).

Rafael Nadal și Dominic Thiem mai fuseseră adversari în trecut la turneul de la Barcelona, în finala ediției din 2017. Ibericul s-a impus atunci cu 6-4, 6-1.

În ultimul act, Thiem îl va înfrunta pe Daniil Medvedev, aflat la prima sa finală pe zgură. Cap de serie 7, rusul l-a învins în semifinale pe japonezul Kei Nishikori (7 ATP), favorit 4, scor 6-4, 3-6, 7-5.

Thiem și Medvedev s-au mai întâlnit o singură dată până în prezent, în 2018, în sferturile turneului de la Sankt Petersburg. Victoria i-a revenit austriacului, scor 6-2, 3-6, 7-6(2).

În vârstă de 25 de ani, Dominic Thiem are în palmares 12 trofee, dintre care unul fiind cucerit în acest an, la Indian Wells. De partea cealaltă, Medvedev (23 de ani) a câștigat până acum patru titluri.

Rezumatul semifinalei Nadal vs Thiem:

Ultimul punct al meciului Nadal vs Thiem:

"Barcelona Open Banc Sabadell" se dispută în perioada 22-28 aprilie 2018, pe zgură. Tabloul principal a avut la start 48 de jucători la simplu și 16 perechi la dublu. Competiția are premii totale în valoare de €2,746,455.