Novak Djokovic a mărturisit, într-un interviu recent preluat de Tennis World USA, că tenisul a fost destinul său. "A fost un semn timpuriu al destinului faptul că erau trei terenuri de tenis în faţa restaurantului pe care părinţii mei îl aveau într-un mic orăşel montan, Kopaonik", a precizat liderul mondial, informează Mediafax.

Novak Djokovic (5)Foto: ausopen.com

Ajuns în 2019 la startul sezonului de zgură cu şansa de a scrie o nouă filă de istorie, în cazul în care ar triumfa la Roland Garros şi ar semna astfel al doilea "Nole Slam" al carierei, ca deţinător la zi al tuturor celor patru titluri de Grand Slam, sârbul a vorbit pe larg despre începuturile sale în sportul pe care îl domină în acest moment.

A început să joace tenis la 4 ani

"Am început să joc tenis la patru ani, iar familia mea nu avea vreo legătură cu acest sport. A fost un semn timpuriu al destinului faptul că erau trei terenuri de tenis în faţa restaurantului pe care părinţii mei îl aveau într-un mic orăşel montan - Kopaonik. Tata avea legături cu schiul: era schior profesionist şi instructor de schi. Aşa a cunoscut-o pe mama. Este o poveste chiar amuzantă!", a povestit sârbul aflat în săptămâna cu numărul 245 în fruntea ATP.

"Ea schia, a căzut, el era acolo şi a întrebat - Ai nevoie de ajutor? Pot să te ajut. Probabil că plănuise el ceva, cert este că aşa s-au cunoscut. Şase luni mai târziu s-au căsătorit, iar mama era deja însărcinată cu mine. Apoi şi-au deschis acel restaurant", a explicat Djokovic.

Familia a investit multă energie cu micul Nole

"Părinţii mei au investit multă energie şi efort la începutul anilor '90, ai copilăriei mele. Nu este simplu pentru părinţi să găsească pe cineva care să nu fie parte din familie şi care să aibă influenţă atât de mare asupra copilului lor", a punctat "Nole", referindu-se la Jelena Gencic, regretata sa antrenoare de la care a învăţat tenis, dar de la care a primit şi multe lecţii de viaţă.

Banii, marea problemă în sportul alb

"Faptul că am trăit în vremuri de război cred că m-a făcut mai flămând de succes. Nu se punea doar problema de a face tenis pentru că îmi place. Evident, iubesc tenisul. Dar părinţii mei - şi în special tata - au făcut mari eforturi ca eu să nu simt în niciun fel presiunile financiare în primii ani. Am simţit încetul cu încetul că trebuie să iau pe umerii mei o parte din responsabilitate", a mai spus Novak Djokovic.

Într-o eră a tenisului cu rivalităţi cum n-au mai fost, dominată de tandemul Roger Federer - Rafael Nadal, Djokovic a răzbit, a răsturnat ierarhiile şi s-a inclus în discuţia legată de "cel mai bun jucător al tuturor timpurilor".

Sârbul punctează acum în Top 5 în topul celor mai multe săptămâni petrecute pe prima poziţie ATP (după Federer, Sampras, Lendl şi Connors) şi este pe 3 în topul celor mai multe titluri de Grand Slam câştigate în Era Open (15, după Federer - cu 20 şi Nadal - cu 17).

În 2016, cu victoria de la Roland Garros, Novak Djokovic devenea singurul jucător după Rod Laver (singurul tenismen care a reuşit Grand Slam-ul calendaristic în proba masculină de simplu) care a deţinut toate cele patru titluri de Grand Slam (începând cu Wimbledon 2015 şi până la Roland Garros 2016).