Venită din calificări, Monica Niculescu (138 WTA) a oferit surpriza zilei la turneul de categorie Premier Mandatory de la Miami. Jucătoarea noastră a eliminat-o din competiție pe spaniola Garbine Muguruza (17 WTA), cap de serie 20, la capătul unui meci maraton de aproape trei ore. A fost 7-6(0), 4-6, 6-2 pentru Monica Niculescu, care a luptat incredibil pe toată durata meciului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Câștigătoare a două turnee de Grand Slam (Wimbledon 2017, Roland Garros 2016), Garbine Muguruza a fost pusă la grea încercare de stilul inconfundabil al Monicăi Niculescu, iar la final a fost nevoită să se recunoască învinsă. Scurtele şi sliceurile au fost principalele arme ale Monicăi într-un meci cu multă risipă de energie.

Muguruza a început în forță partida, a condus cu 3-0, iar Monica a cerut intervenția antrenorului. Sfaturile lui Călin Ciorbagiu au dat roade imediat, iar jucătoarea noastră a egalat situația pe tabelă. A urmat apoi o serie de break-uri, până în tie-break niciuna dintre jucătoare nu și-a mai câștigat serviciul. Muguruza s-a aflat de fiecare dată la conducere, însă Niculescu a reuşit mereu re-breakul. Tie-break-ul a fost unul fără istoric. Niculescu a evoluat impresionant și nu i-a cedat niciun punct ibericei.

Monica Niculescu a început ca din tun setul secund, cu două game-uri albe și a ratat apoi și două mingi de dublu break. A fost momentul în care spaniola a revenit în joc, a câștigat trei game-uri consecutive și a preluat conducerea pe tabelă. Niculescu a reușit să egaleze situația, însă până la final și-a mai cedat serviciul de două ori, iar setul i-a revenit Garbinei, scor 6-4.

Înaintea setului decisiv, ambele jucătoare au luat pauză de vestiar, care s-a dovedit a fi benefică pentru Monica Niculescu. Românca a avut un start identic cu cel din setul doi, două game-uri albe, însă continuarea a fost în avantajul său. Muguruza a redus din diferență în al treilea game (1-2), dar jocul a curs apoi în favoarea româncei. S-a făcut 5-1 pentru Monica, moment în care spaniola a salvat trei mingi de meci.

La 5-2, a urmat și a patra minge de meci, dar Niculescu a comis dublă greșeală. Jucătoarea noastră a încercat să o surprindă pe Garbine cu un serviciu din mână, de la nivelul şoldului, dar a ratat şi a fost "taxată" de public. Serviciul doi a fost şi el în afara terenului, însă Monica nu s-a demoralizat. Cea de-a cincea minge a fost cu noroc, iar românca a pus capăt meciului după două ore și 54 de minute.

În turul al treilea, Niculescu va avea parte de un alt duel de foc, urmând să o întâlnească pe Caroline Wozniacki (13 WTA), cap de serie 13. Daneza a învins-o în turul al doilea pe Aliaksandra Sasnovich (Belarus, 36 WTA), scor 6-4, 6-4.

Monica Niculescu și Caroline Wozniacki s-au mai întâlnit de nouă ori până în prezent, daneza având câștig de cauză de fiecare dată. Ultima confruntare a avut loc anul trecut, în optimile turneului de la Doha, unde Wozniacki s-a impus cu 7-5, 6-1.

Pentru calificarea în turul trei la Miami, Monica Niculescu va primi 48.775 de dolari şi 65 de puncte.

Rezumatul meciului Garbine Muguruza vs Monica Niculescu:

Turneul de la Miami face parte din categoria "Premier Mandatory", are premii totale în valoare de $9.035.428, se dispută pe hard și are la start 128 de jucătoare pe tabloul principal de simplu. Primele patru favorite sunt, în ordine, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Simona Halep și Angelique Kerber. Ultimele campioane sunt Sloane Stephens (2018), Johanna Konta (2017), Victoria Azarenka (2016) și Serena Williams (2015, 2014 și 2013).