Septimiu Frăţilă a oferit "explicaţii din interior" într-un interviu pentru Adevărul despre declinul Mihaelei Buzărnescu, jucătoarea care a înregistrat, într-un moment în care puţini îi mai dădeau şanse, la borna de 30 de ani, o ascensiune fulminantă în WTA, semnând premieră după premieră, informează Mediafax care citează Adevărul.

Mihaela BuzarnescuFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Fostul jucător de tenis, în vârstă de 33 de ani, a început să îi fie alături Mihaelei în primăvara lui 2017, la doi ani de la retragerea sa din tenisul profesionist. Mihaela a ţinut să accentueze în repetate rânduri aportul lui Frăţilă, însă colaborarea a luat sfârşit chiar mai devreme decât s-ar fi crezut, iar antrenorul a mărturisit, acum, pentru Adevărul, că, de fapt, "ruptura" a venit după ediţia 2018 a turneului de la Bucureşti.

"Vreau să spun doar că Mihaela Buzărnescu s-a dus singură spre înfrângeri, nu cu mine! Sincer, după turneul de la Montreal, în care s-a accidentat, eu am prevăzut că nu va urma o etapă bună în cariera ei, dar, având în vedere că nu mai lucram cu ea, n-am avut cum să intervin", a declarat Septimiu Frăţilă pentru sursa citată.

Turneul de la Toronto, cel în care Mihaela Buzărnescu s-a accidentat la gleznă, a pus practic capac unei perioade extrem de bune a româncei. Din păcate pentru tenismena cu un doctorat în Educaţie Fizică şi Sport, revenirea se dovedeşte a fi una teribil de grea, aceasta reuşind o singură victorie în cele 10 partide disputate în noul sezon.

Septimiu Frăţilă a venit cu precizări interesante, explicând exact şi cum a ajutat-o pe sportiva pregătită aproape întreaga carieră de tatăl său.

"Eu nu mi-am dorit niciodată o carieră ca antrenor de tenis, mai ales că nici n-am jucat la un nivel foarte înalt. Eu nu sunt un antrenor care să-ţi schimbe lovirea mingii, de exemplu. Pe Mihaela am ajutat-o nu atât de mult tehnic, ci mai mult din punct de vedere mental", a punctat fostul om din loja lui "Miki".

"Mi-am dat seama de nişte lucruri pe care alţii ar fi trebuit să le vadă până când ea a făcut 29 de ani! De pildă, după un turneu, mi-am dat seama că ea, efectiv, nu vede bine mingea! Şi am convins-o, la revenirea în ţară, să mergem la un control la oftalmolog. Cu greu a acceptat să folosească lentile de contact pentru a-şi îmbunătăţi vederea. La un moment dat însă, a început să aibă nişte iritaţii la ochi din cauza acestor lentile. Ştiţi ce i-a spus tatăl ei? Să nu le mai folosească, deşi inclusiv doctorul recomandase folosirea lor! Adică, vorbim despre nişte lucruri care sunt împotriva logicii...", a declarat Frăţilă pentru Adevărul.

Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor sportive din circuit, greutatea a reprezentat o piedică şi pentru Mihaela Buzărnescu, afirmă Septimiu Frăţilă.

"Am văzut-o prima dată în aprilie 2017. Atunci, avea vreo 64, 65 de kilograme. Primul sfat pe care i l-am dat a fost că trebuie să slăbească. În două luni şi ceva a ajuns la 58 de kilograme, iar în iunie a câştigat turneul ITF din Ungaria. Ea a început să facă ce îi spuneam, fiindcă vedea rezultatele pe teren", a adăugat acesta.

Fostul colaborator al Mihaelei, devenit antrenor principal după Roland Garros 2018, blamează o schimbare în gândire pentru declinul ce a urmat.

"La Montreal, în care s-a accidentat (n.r. turneul), şi în care deja era pe cont propriu, a venit cu o altă gândire. Spun atât: ea e o jucătoare de moral. Şi, între timp, şi-a schimbat total gândirea. Mai multe nu vreau să spun", a declarat Septimiu Frăţilă, care încă mai consideră posibilă o redresare a Mihaelei, cu condiţia ca aceasta să fie influenţată corect de cei din jurul său.

Cu cine se va duela Miki la Miami

Mihaela Buzărnescu, aflată pe lista capilor de serie - la poziţia 30, are parte de un prim tur liber, iar prima adversară se va alege din partida Alize Cornet - Vera Lapko. "Miki" a fost trimisă pe jumătatea a doua de tablou, dar pe sfertul al treilea, având în faţă, în turul trei, un potenţial duel-revanşă cu cea în faţa căreia a făcut un meci bun în Fed Cup, fără a reuşi însă să câştige set - Karolina Pliskova.

Turneul de la Miami face parte din categoria "Premier Mandatory", are premii totale în valoare de $9.035.428, se dispută pe hard și are la start 128 de jucătoare pe tabloul principal de simplu. Primele patru favorite sunt, în ordine, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Simona Halep și Angelique Kerber. Ultimele campioane sunt Sloane Stephens (2018), Johanna Konta (2017), Victoria Azarenka (2016) și Serena Williams (2015, 2014 și 2013).