Marketa Vondrousova (19 ani) este ultimul produs de "export" al școlii de tenis din Cehia. Este o sportivă cu o deplasare bună, cu un forehand cu mult topspin care deschide foarte bine terenul în cross (joacă în mare parte pe backhand-ul adversarelor), ascunde incredibil scurtele (apelează de multe ori la acest procedeu), iar zona de confort se află undeva la aproximativ un metru în spatele liniei de fund. Un alt aspect important în economia partidei ar putea fi acela că este prima întâlnire directă, iar acomodarea cu jocul adversarei va fi foarte importantă pentru Simona. Halep vs Vondrousova va fi LiveText pe HotNews.ro.

Marketa VondrousovaFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Indian Wells: Simona Halep vs Marketa Vondrousova se va disputa marți, după ora 21:30

Pe Marketa Vondrousova am avut ocazia să o văd pe viu la Ostrava, acolo unde a făcut parte din echipa Cehiei (învinsă de România cu 3-2). A fost rezervă și nu a jucat vreun meci pentru țara gazdă a confruntării de atunci, dar am putut să îi urmăresc mai multe antrenamente.

Nu are un fizic impresionant (1,72 metri și 59 de kg), dar este capabilă de lovituri puternice, în special cu forehand-ul. Un mare avantaj îl constituie faptul că este stângace, iar reperele se schimbă instant pentru orice sportivă de mâna dreaptă care evoluează împotriva ei.

Forehandul este lovitura de paradă, Marketa încearcând să trimită de cât mai multe ori cu principala armă din propriul arsenal. Deschide foarte bine terenul în cross lung, obligându-le pe adversare să returneze de multe ori de pe culoarul de dublu sau chiar din afara acestuia.

După ce "toacă" mărunt reverul celei aflate peste fileu, trimite decisiv în lung de linie atunci când consideră că avantajul din schimburi este unul evident (nu își asumă nepărat riscuri inutile). Sigur, faptul că ar putea să o joace mult pe backhand pe Simona nu ar trebui să fie un lucru neapărat de speriat, ținând cont de faptul că jucătoarea noastră are în rever o armă stabilă și importantă.

Reverul este executat cu două mâini și poate fi considerat arma mai slabă doar dacă îl comparăm cu dreapta aspră (backhandul ei este unul stabil, capabil să trimită înapoi multe mingi).

Serviciul este unul incomod, care duce în mare parte mingea spre exterior, cu mult kick. Odată ce trimite adversarele mult în afara terenului (datorită efectului imprimat), face pasul în față și încearcă să închidă raliurile. Face multe duble greșeli (28 de la începutul anului și până acum), iar procentajele la serviciu sunt următoarele: 67% puncte câștigate cu primul și 46% cu al doilea.

Are o deplasare foarte bună în special pe înainte, reușind să ajungă fără mari probleme la scurte (nu se știe cât va fi nevoită să facă acest gen de mișcare, ținând cont de faptul că Simona nu trimite prea multe scurte).

De asemenea, foarte bine scurtele de rever, procedeu cu care le hărțuiește pe adversare (Halep să se aștepte ca în raliurile intense adversara să rupă des ritmul cu ale sale scurte). Este o jucătoare de moral, ea apelând de multe ori la "on court coaching".

În acest an a bifat un tur doi la Melbourne (Australian Open), fază a competiției unde a fost învinsă de Petra Martic.

A jucat finala la Budapesta (depășită greu de Alison Van Uytvanck, campioana en-titre), iar pe traseu a trecut și de Irina Camelia Begu (5-7, 6-1, 6-3).

La Indian Wells le-a eliminat pe Laura Siegemund, Daria Kasatkina și Jelena Ostapenko. Este adevărat că sunt sportive cu nume în circuitul WTA, însă care nu se află neapărat într-o perioadă prea bună a carierei.

S-a născut în Sokolov (Cehia), dar acum locuiește la Praga, acolo unde a plecat pentru a se antrena la vârsta de 15 ani. A avut de ales între tenis și fotbal, iar balanța a înclinat spre primul pentru că preferă întrecerile individuale. Sportul alb l-a început cu tatăl său la vârsta de 4 ani. La 17 ani a câștigat primul titlu WTA, la Biel (era doar a doua participare la un turneu din circuit, iar pe tabloul principal a ajuns din calificări).

Îl are drept idol pe Roger Federer și se descrie drept "tăcută" și "calmă". Suprafața favorită este zgura (a crescut pe zgură, iar topspinul de stângace o recomandă), dar spune că jocul ei se potrivește mai degrabă pentru suprafețele rapide.

Are în acest sezon 5 victorii și două înfrângeri și a adunat din tenis de la începutul anului $170,682 ($1,135,037 în întreaga carieră). Bilanțul de până acum: 133 de victorii și 49 de înfrângeri.

S-ar putea să te intereseze și:

Aici poți citi o amplă prezentare a turneului de la Indian Wells.

VIDEO Indian Wells: Simona Halep vs Kateryna Kozlova 7-6(3), 7-5 / Românca, mai atentă în momentele cheie în fața unei jucătoare care și-a depășit condiția

Vondrousova vs Ostapenko:

Vondrousova vs Alison Van Uytvanck: