Martina Navratilova (62 de ani), câștigătoare a 18 titluri de Grand Slam, se află în centrul unui scandal, după ce aceasta a declarat că nu ar fi de acord ca transsexualii să participe la competițiile sportive, transmite Mediafax.
Membră a unei organizaţii, Athlete Ally, care îi susţine pe sportivii LGBT, legendara jucătoare de tenis din Cehia a rămas fără postul pe care-l ocupa în conducerea acesteia ca urmare a unui articol publicat în Sunday Times în care a criticat în termeni duri deciziile de a lăsa sportivii transsexuali să ia parte la competiţiile sportive organizate femeilor: "Un bărbat poate decide să fie femeie, să ia hormoni şi tot ce mai e necesar, apoi să câştige tot şi, probabil, să facă o mică avere, iar după aceea să redevină bărbat. E o nebunie şi se numeşte înşelătorie. Sunt fericită să vorbesc cu o femeie transsexual, dar nu aş fi fericită dacă aş concura împotriva ei", au fost cuvintele care au lăsat-o pe Navratilova fără postul pe care-l ocupa în organizaţia Athlete Ally, conform BBC.
Considerată una dintre cele mai mari tenismene din istorie, Navratilova şi-a construit, în timp, imaginea unei femei care luptă din greu pentru drepturile homosexualilor. La sfârşitul anilor 1980 a anunţat că e lesbiană, iar în perioada următoare a fost transformată într-o victimă a abuzurilor oamenilor care, la acea vreme, întâmpinau mult mai agresiv o asemenea orientare sexuală.
Începând cu 2016, Comitetul Internaţional Olimpic a început să le permită transsexualilor să se întreacă de la egal la egal cu femeile, aceştia având obligaţia de a păstra niveul testosteronului la o anumită valoare timp de 12 ani.
Declarațiile Martinei Navratilova au provocat un val imens de critici din partea comunității LGBT, iar fosta tenismenă și-a prezentat scuzele celor pe care i-a numit trișori și i-a invitat pe toți la o dezbatere pe această temă.
"Nu am toate răspunsurile și nu cred că există un răspuns clar. De aceea doresc o dezbatere, o conversație la care să participe toată lumea și care să nu fie bazată pe sentimente sau emoții, ci pe știință, obiectivitate și interesul sportului feminin", a declarat Navratilova, potrivit BBC.
o fosta femeie care castiga o competitie de barbati... bravo ei/lui
dar un fost barbat are niste avantaje MARI cand concureaza cu femeile (masa musculara si oase mai puternice: chestie biologica!)
Să vezi un profesor de ”gender studies” de la Universitatea din Toronto cum afirmă senin în fața camerelor de filmat că nu există diferențe biologice între sexe și că asta ar fi consensul lumii academice în ultimii 40 de ani!
Atât timp cât conducerea universității îl sprijină, rămâne cum zice el. Și îndoctrinează cu asta zeci de mii de studenți, de-a lungu l anilor.
La subiect, Navratilova cam exagereaza cu acuzatiile astea. Nimeni nu se supune unor tratamente care provoaca efecte ireversibile pentru a castiga niste concursuri.
Din pacate a ratat adevarata problema, daca cineva a fost barbat dpdv fizic dar s-a simtit mereu femeie si si-a schimbat sexul, asta nu cred ca ii da dreptul sa participe la concursurile de femei pentru ca are un avantaj in fata concurentelor femei.
Ani intregi corpul acestei persoane a fost modelat de hormoni masculini care i-au dezvoltat masa musculara peste potentialul unei femei, iar cativa ani de tratament cu hormoni feminini nu schimba fundamental acest aspect.
Poate o competitie separata ar fi solutia sau sa se permita participarea acestora doar daca schimbarile au intervenit in copilarie.
nimeni nu mai poate sa spuna nimic rau despre anumite categorii chiar daca ARE DREPTATE (sa vb cu oameni de specialitate)!
cu atat mai mult cu cat este aparatoare a homosexualilor nu pricep d c se iau de ea acum! efectiv ne reintoarcem in comunism! atunci nu puteai vb. ca te lua securitatea pe sus, acum nu poti vb. ca te iau organizatiile de "egalitate" pe sus!
Logica este : cine s-a nascut femeie (inclusiv hormonal) va putea participa la femei si cine barbat (inclusiv hormonal) doar la barbati. Nu conteaza ce schimbari de sex isi fac dupa viata sportiva.
Daca cineva s-a nascut intre cele doua sexe sa-si faca competitie separata sau sa participe la barbati.
Asa ar fi fost cazul si pentru Navratilova si pentru Iolanda Balas.
Ar mai fi trebuit si un test de minima frumusete la femei.
,,Femeile" urate / barbatoase de gen Navratilova nu ar trebuii din start sa joace contre femeilor frumoase. :-))).
E cu totul aiurea sa joace femei frumoase gen Simona Halep sau Eugenie Bouchard contra ,,locomotive barbato-femei" gen Navratilova. Nu e deloc rentabil nici financiar.
Propun realizarea unor Competiti de Tenis in care sa joace femei numai de la un anumit barem in sus de frumusete feminina obtinuta prin Concurs. Adica din primele 200 de tenismene ale lumii sa se aleaga pentru aceasta Competitie de Tenis numai cam
100 sau maxim 150.