Martina Navratilova (62 de ani), câștigătoare a 18 titluri de Grand Slam, se află în centrul unui scandal, după ce aceasta a declarat că nu ar fi de acord ca transsexualii să participe la competițiile sportive, transmite Mediafax.

Foto:

Membră a unei organizaţii, Athlete Ally, care îi susţine pe sportivii LGBT, legendara jucătoare de tenis din Cehia a rămas fără postul pe care-l ocupa în conducerea acesteia ca urmare a unui articol publicat în Sunday Times în care a criticat în termeni duri deciziile de a lăsa sportivii transsexuali să ia parte la competiţiile sportive organizate femeilor: "Un bărbat poate decide să fie femeie, să ia hormoni şi tot ce mai e necesar, apoi să câştige tot şi, probabil, să facă o mică avere, iar după aceea să redevină bărbat. E o nebunie şi se numeşte înşelătorie. Sunt fericită să vorbesc cu o femeie transsexual, dar nu aş fi fericită dacă aş concura împotriva ei", au fost cuvintele care au lăsat-o pe Navratilova fără postul pe care-l ocupa în organizaţia Athlete Ally, conform BBC.

Considerată una dintre cele mai mari tenismene din istorie, Navratilova şi-a construit, în timp, imaginea unei femei care luptă din greu pentru drepturile homosexualilor. La sfârşitul anilor 1980 a anunţat că e lesbiană, iar în perioada următoare a fost transformată într-o victimă a abuzurilor oamenilor care, la acea vreme, întâmpinau mult mai agresiv o asemenea orientare sexuală.

Începând cu 2016, Comitetul Internaţional Olimpic a început să le permită transsexualilor să se întreacă de la egal la egal cu femeile, aceştia având obligaţia de a păstra niveul testosteronului la o anumită valoare timp de 12 ani.

Declarațiile Martinei Navratilova au provocat un val imens de critici din partea comunității LGBT, iar fosta tenismenă și-a prezentat scuzele celor pe care i-a numit trișori și i-a invitat pe toți la o dezbatere pe această temă.

"Nu am toate răspunsurile și nu cred că există un răspuns clar. De aceea doresc o dezbatere, o conversație la care să participe toată lumea și care să nu fie bazată pe sentimente sau emoții, ci pe știință, obiectivitate și interesul sportului feminin", a declarat Navratilova, potrivit BBC.