O antrenează de aproape șapte ani pe Serena Williams, sportivă care a câștigat zece titluri de Grand Slam sub conducerea sa. Patrick Mouratoglou a discutat cu jurnaliștii de la rtbf.be despre ultimele înlocuiri de antrenori din tenisul feminin, despre ce ai nevoie pentru a putea fi un tehnician de calitate și despre cum vede meseria pe care o practică: precum o anchetă de poliție.

Patrick MouratoglouFoto: Wikipedia / Vaslon

A pregătit de-a lungul timpului jucători cunoscuți din circuitul mondial, dar a cunoscut cu adevărat recunoașterea doar după ce a început colaborarea cu Serena Williams (în iunie 2012). Născut pe 8 iunie 1970, Patrick Mouratoglou a lucrat în decursul anilor cu Marcos Baghdatis, Anastasia Pavlyuchenkova, Aravane Rezai, Yanina Wickmayer, Laura Robson, Jeremy Chardy și Grigor Dimitrov.

Lucrurile s-au schimbat după ce a reușit să reziste în funcția de antrenor al Serenei, sportivă alături de care a cucerit 10 titluri de Grand Slam (a ajutat-o e mai corect spus, pentru că americanca le-a câștigat efectiv pe teren).

Valul de schimbări din circuitul feminin nu a rămas fără ecou pentru antrenorul francez cu origini elene, Mouratoglou discutând despre aceste mișcări "tectonice" din WTA.

"Este greu să fii un antrenor bun, ai nevoie de multe calități, dar, sigur, acestea sunt calități pe care le poți dezvolta. Este ca și cum ai fi un jucător de tenis, trebuie să înțelegi ce trebuie să lucrezi și unde, care sunt calitățile tale" - Patrick Mouratoglou.

Care sunt erorile făcute de antrenori la început de drum

"Trebuie să ai grijă la început de drum, să te gândești că de fapt nu știi nimic despre noul jucător, de îndată ce crezi contrariul este sfârșitul (n.r. relației). Trebuie să ai mintea goală, cu fiecare jucător este diferit totul. Nu funcționează ceea ce ai făcut în trecut (n.r. aceleași metode), este nevoie de o altă abordare. Una dintre marile probleme este deschiderea reciprocă, trebuie să fii foarte atent, să vorbești puțin și să asculți mult pentru a înțelege cum funcționează fiecare jucător în parte" - Patrick Mouratoglou.

Cât trebuie să fie de exigent un antrenor cu propria-i persoană

"Trebuie să fim foarte exigenți cu noi înșine, desigur că trebuie să fii și față de cei cu care lucrezi, dar într-un mod inteligent. Doar astfel se va menține o relație foarte bună între antrenor și jucător. Trebuie să fie o relație bazată pe încredere reciprocă. Este un loc de muncă în care îmbini tehnicul și tacticul. Adică trebuie să înțelegi pregătirea fizică, dar să fii și un foarte bun psiholog. Dacă vreți, este precum o anchetă a poliției atunci când începi o nouă colaborare. Trebuie să analizezi, să găsești , să descifrezi totul, o adevărată aventură, o călătorie de fiecare dată", a conchis Patrick Mouratoglou.

Călătoria alături de Serena a debutat în iunie 2012. Lista titlurilor de Grand Slam pe care americanca le-a cucerit cu francezul în loja sa: Wimbledon (2012, 2015, 2016), US Open (2012, 2013, 2014), Roland Garros (2013, 2015), Australian Open (2015, 2017).

A pierdut alte patru finale (Australian Open 2016, Roland Garros 2016, Wimbledon 2018 și US Open 2018).

Mai multe despre caruselul schimbărilor de antrenori de la vârful ierarhiei WTA poți citi mai jos.

FOTOGALERIE Caruselul schimbărilor de antrenori de la vârful ierarhiei WTA - Simona Halep, Naomi Osaka, Angelique Kerber, Venus Williams, Sloane Stephens și Madison Keys și-au schimbat "sfătuitorii"