Perioada nefastă a Mihaelei Buzărnescu (29 WTA) continuă. Românca a fost învinsă în trei seturi de Jelena Ostapenko (22 WTA), scor 6-1, 4-6, 6-2, părăsind turneul Qatar Total Open de la Doha încă din runda inaugurală. Din păcate, Buzărnescu nu se regăsește după accidentarea suferită anul trecut, iar rezultatele ei sunt departe de așteptări: a ajuns la a noua înfrângere consecutivă.

Mihaela BuzarnescuFoto: ausopen.com

Jelena Ostapenko nu i-a lăsat nicio șansă Mihaelei în primul set, care s-a încheiat după numai 23 de minute de joc. Partida a început cu Buzărnescu la serviciu, jucătoarea noastră conducând cu 40-0. Ostapenko a jucat agresiv a revenit și a făcut break-ul la a treia oportunitate. A fost momentul care a destabilizat-o total pe Buzărnescu.

Condusă cu 2-0, Buzărnescu a avut o tresărire de orgoliu, s-a impus la zero pe propriul serviciu și a modificat tabela în dreptul său. A fost însă singurul game reușit de jucătoarea noastră în primul set. Jocul a curs apoi într-o singură direcție. Letona a fost cea care a dictat ritmul schimburilor, a lovit de multe ori la limită, iar Buzărnescu nici nu a avut timp să înțeleagă ce se întâmplă.

De menționat că Mihaela Buzărnescu nu a câștigat niciun punct pe serviciul advers în primul set, a comis nouă erori neforțate (față de trei ale Jelenei) și a avut și două duble greșeli. Doar trei lovituri câștigătoare a bifat Mihaela, în timp ce Ostapenko a avut șase.

Ostapenko a început în forță și setul al doilea, cedând un singur punct în game-ul de debut. În schimb, Mihaela a avut din nou de suferit la serviciu, dar și-a adunat toate forțele și a reușit să salveze cele patru mingi de break ale letonei și a egalat scorul (1-1). A urmat apoi un game în care românca a avut o replică bună pe serviciul advers, însă tot Ostapenko a fost cea care a trecut în avantaj.

Buzărnescu a început să își ridice nivelul jocului și să o pună în dificultate pe letonă, reușind două game-uri consecutive. După un game alb pe propriul serviciu, Mihaela a făcut primul său break și a preluat pentru prima dată conducerea, scor 3-2. Jucătoarea noastră nu a profitat de moment și a ratat șansa distanțării pe tabelă, după ce Ostapenko a făcut și ea break (3-3).

Seria break-urilor a continuat, serviciul trădându-le pe ambele jucătoare. Câte un game alb de fiecare parte, iar tabela arăta 4-4. Buzărnescu a trecut la conducere după ce s-a impus din nou pe serviciul letonei și tot ea a fost cea care a oprit seria break-urilor, câștigând în același timp și setul: 6-4, după 44 de minute de joc.

Setul decisiv a fost unul în care momentele de slăbiciune și-au făcut din nou loc în jocul Mihaelei. Jucătoarea noastră a dat cu piciorul unor șanse care poate ar fi schimbat soarta meciului. Deși a avut patru mingi de break în primul game, Buzărnescu nu a reușit să se impună. A făcut-o însă Ostapenko în game-ul al patrulea al setului, la prima oportunitate, și s-a distanțat pe tabelă la 3-1.

A urmat apoi încă o șansă de break pentru Mihaela, însă game-ul s-a dus și de data aceasta în contul letonei (4-1). Numărul 29 WTA a reușit să întrerupă seria câștigătoare a adversarei și s-a apropiat la 4-2. Ostapenko nu i-a mai lăsat însă șanse jucătoarei noastre, și-a adjudecat următoarele două game-uri și a pus capăt partidei după o oră și 46 de minute.

Este doar a treia victorie pentru Ostapenko în 2019, după cele obținute cu Kristina Mladenovic (Franța), în primul tur la Sankt Petersburg (scor 6-1, 0-6, 6-0) și cu Rebecca Sramkova (Slovacia), în primul tur al Grupei Mondiale II din Fed Cup (scor 7-5, 6-7(5), 6-1).

Jelena Ostapenko are acum 2-1 în meciurile directe cu Mihaela Buzărnescu. Prima confruntare a fost câștigată de jucătoarea noastră, anul trecut, tot la Doha, dar în turul al doilea: 6-1, 6-3. Letona s-a mai impus în optimile turneului de la Eastbourne (iarbă), scor 6-1, 6-2.

Rezumatul meciului:

Ultimul punct al partidei:

Statistica meciului Buzărnescu vs Ostapenko:

Ași: 5-3

Duble greșeli: 13-7

Puncte câștigate cu primul serviciu: 54% (33/61) - 74% (35/47)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 44% (17/39)- 42 % (11/26)

Puncte de break salvate: 65% (13/20) - 67% (6/9)

Puncte de break câștigate: 33% (3/9) - 35% (7/20)

Total puncte câștigate: 45% (77/173) - 55% (96/173)

Durata partidei: 1h 46min.

În optimile competiției, Jelena Ostapenko va da piept cu ucraineanca Elina Svitolina (7 WTA), favorita numărul 4. Letona conduce cu 2-0 în întâlnirile directe.

Pentru prezenţa pe tabloul principal de simplu, Buzărnescu va primi 8.290 de doalri şi un punct WTA.

Mihaela Buzărnescu nu se regăsește după accidentarea suferită în august, la Montreal, în meciul din turul al doilea cu Elina Svitolina. Românca a ajuns la a noua înfrângere consecutivă. A mai fost învinsă în primele tururi la Beijing, Moscova, Limoges, Brisbane, Hobart și Australian Open. Acestora li se adaugă și cele două înfrângeri de la finalul săptămânii trecute, din meciul de FedCup dintre Cehia și România.

Turul I, rezultatele înregistrate marți:

Lesia Tsurenko (UKR) - Lara Arruabarrena (ESP) 6-3, 6-0

Alison Riske (USA) - Polona Hercog (SLO) 6-4, 6-3

Jelena Ostapenko (LAT) - Mihaela Buzarnescu (ROU) 6-1, 4-6, 6-2

Su-Wei Hsieh (TPE) - Aliaksandra Sasnovich (BLR) 6-2, 6-0

Karolína Muchová (CZE) - Samantha Stosur (AUS) 6-4, 6-2

Anna Blinkova (RUS) - Anastasija Sevastova (LAT/N.7) 7-6 (7/5), 6-4

Anett Kontaveit (EST) - Lin Zhu (CHN) 7-6 (7/3), 6-3

Carla Suárez (ESP) - Ons Jabeur (TUN) 6-3, 6-1

Elise Mertens (BEL) - Katerina Siniaková (CZE) 6-4, 6-2

Qatar Total Open se dispută în perioada 11-16 februarie 2019. Face parte din categoria "Premier", are loc pe suprafață hard, iar premiile sunt în valoare totală de $ 916,131. Ultima câștigătoare a competiției este Petra Kvitova (2018), iar la dublu Gabriela Dabrowski / Jelena Ostapenko.

Ultimele campioane de la Doha:

2018 Petra Kvitova

2017 Karolina Pliskova

2016 Carla Suarez Navarro

2015 Lucie Safarova

2014 Simona Halep

2013 Victoria Azarenka

2012 Victoria Azarenka

2011 Vera Zvonareva etc.