Novak Djokovic a scris istorie la Melbourne, după ce l-a surclasat pe Rafael Nadal, scor 6-3, 6-2, 6-3. Sârbul a câștigat al treilea turneu de Grand Slam consecutiv, după un meci în care ibericul a fost de nerecunoscut făcând foarte multe erori neforțate. Nole s-a aflat la nivelul său obișnuit și a demonstrat că merită să fie pe primul loc în ierarhia ATP. În urma acestui succes, el a stabilit un record la Australian Open, fiind primul jucător care câștigă de șapte ori acest turneu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rafael Nadal nu și-a putut practica jocul în fața liderului mondial, a greșit foarte mult (28 de erori neforțate, față de doar nouă ale adversarului), nu rezistat în schimburile lungi, nu a avut răspuns pentru backhand-ul sârbului și nu a ajuns suficient de rapid la majoritatea scurtelor puse de Djokovic. Rafa a avut probleme mari cu forehand-ul, 15 erori din cele 28 venind cu această lovitură.

  • Djokovic l-a depășit pe Pete Sampras în privința numărului de Grand Slam-uri câștigate. Cu 15, Nole se află pe locul al treilea în ierarhie, după Roger Federer (20) și Rafael Nadal (17).

  • Sârbul a devenit primul jucător cu șapte trofee câștigate la Melbourne. Novak i-a depășit pe Roger Federer și Roy Emerson (6 titluri fiecare)
  • Djoker-ul a câștigat ultimele trei turnee de Grand Slam: Australian Open, US Open și Wimbledon.

  • Novak Djokovic îl conduce cu 28-25 pe Rafael Nadal în întâlnirile directe. La turneele de Grand Slam, ibericul conduce în continuare cu 9-6.

  • Rafael Nadal a pierdut a patra finală de Australian Open. Ibericul are un singur titlu câștigat la Melbourne, în 2009.
  • Aceasta a fost prima finală de Grand Slam pe care Nadal a pierdut-o în minimum de seturi.

  • Rafa nu i-a luat niciun set lui Nole pe hard în ultimele opt partide.

Rezumatul finalei dintre Novak Djokovic și Rafael Nadal:

Momentul în care Novak ridică trofeul de la Melbourne:

Dansul victoriei:

Finalul partidei:

Bucuria campionului:

Ce a declarat Rafa la finalul partidei:

"Sincere felicitări lui Novak, a fost la un nivel extraordinar în această seară. Îl felicit pentru tot ce a reușit. Nu este niciun turneu în lume care să progreseze ca acesta. Probabil este cel mai bun din lume, așa că le mulțumesc tuturor organizatorilor, fanilor și celor care au prezenți în tribune.

Au fost două săptămâni emoționante. Astăzi nu a fost cea mai bună zi a mea. Am jucat împotriva unui jucător mult mai bun. Am trecut prin momente complicate anul trecut. Nu am putut juca la multe turnee, m-am retras chiar și aici. De la US Open nu am putut juca un meci. Chiar dacă nu a fost seara mea, e important să mă aflu aici, revenit după accidentări.

Ceea ce am reușit aici mă va motiva să merg mai departe. Nu mă voi opri aici. Promit să merg mai departe!" - Rafael Nadal

Statistica partidei dintre Novak Djokovic și Rafael Nadal:

Durata partidei: 2 ore și 4 minute

Ași: 8-3

Duble greșeli: 0-2

Lovituri direct câștigătoare: 34 - 21

Retururi direct câștigătoare: 1-0

Erori neforțate: 9 - 28

Erori neforțate la retur: 1 - 2

Puncte câștigate cu primul serviciu: 40/50(80%) - 24/47(51%)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 16/19(84%) - 16/26(62%)

Puncte de break câștigate: 5/8(63%) - 0/1(0%)

Puncte câștigate în urma urcărilor la fileu: 16/18(89%) - 7/14(50%)

Puncte câștigate pe serviciul adversarului: 31/73(42%) - 13/69(19%)

Puncte câștigate în total: 89 - 53

Cel mai rapid serviciu: 197 km/h - 205 km/h

Viteza medie a primului serviciu: 186 km/h - 185 km/h

Viteza medie a serviciului secund: 156 km/h - 157 km/h

Parcursul lui Novak Djokovic:

vs Mitchell Krueger (SUA/230 ATP) 6-3, 6-2, 6-2

vs Jo-Wilfried Tsonga (Franța/177 ATP) 6-3, 7-5, 6-4

vs Denis Shapovalov (Canada/27 ATP) 6-3, 6-4, 4-6, 6-0

vs Daniil Medvedev (Rusia/19 ATP) 6-4, (5)6-7, 6-2, 6-3

vs Kei Nishikori (Japonia/9 ATP) 6-1, 4-1, abandon

vs Lucas Pouille (Franța/31 ATP) 6-0, 6-2, 6-2

vs Rafael Nadal (Spania/2 ATP) 6-3, 6-2, 6-3

Djokovic va primi un premiu de 4,1 milioane de dolari australieni (aproximativ 2,95 de milioane de dolari americani) şi 2.000 de puncte ATP, în timp ce Nadal va încasa 2,1 milioane de dolari australieni (1,5 milioane de dolari americani) şi 1.200 de puncte ATP.

Desfășurarea livetext a partidei:

Setul III

6-3 Retur prea lung al sârbului, 15-0. SuperNovak câștigă punctul după două lovituri din săritură. Djokovic prinde linia de fund cu o lovitură puternică. Încă o lovitură excelentă din partea lui Nole, are două mingi de turneu. O ratează pe prima, după ce trimite prea lung. Nadal cere challenge la un serviciu spre exterior, dar nu are dreptate. E gata! Novak Djokovic scrie istorie la Melbourne. Sârbul a câștigat pentru a șaptea oară titlul de la Australian Open, cele mai multe trofee obținute de un jucător la acest turneu, depășindu-i pe Roy Emerson și pe Roger Federer. Nole l-a depășit și pe Pete Sampras în clasamentul numărului de Grand Slam-uri câștigate, cu 15.

5-3 Nole mai cere un challenge, însă mingea sa a fost mult în afara terenului, 0-15. Voleu câștigător al sârbului din apropierea fileului. Punct câștigat direct cu serviciul, 30-15. Cu un joc mai agresiv, Nadal revine în game, ar fi momentul potrivit pentru rebreak. Djokovic îl plimbă pe Nadal pe linia de fund, spaniolul nu mai poate trimite peste fileu. Game-ul se prelungește, după ce Rafa trece în atac și îl forțează pe Novak să greșească. Serviciu la exterior care îi aduce punctul lui Nole. Banda fileului îi ucide speranța lui Nadal, game pentru liderul mondial, care se află la un singur game distanță de a scrie istorie la Melbourne.

4-3 Spaniolul nici măcar nu mai încearcă să ajungă la loviturile adversarului, 0-15. Nadal servește un as milimetric, contestația lui Nole nu este valabilă. Două servicii bune la teu din partea lui Rafa. Djokovic returnează in fileu, game pentru iberic.

4-2 Djokovic ia primul punct după ce Rafa trimite în fileu o scurtă. Nadal lovește slab, însă are noroc, mingea sa cade în colțul terenului și Djokovic nu prinde terenul. Spaniolul încearcă un passing din alergare, însă nu ridică suficient mingea. Game echilibrat, 30-30. Djokovic trimite slab, în fileu, și îi oferă prima minge de break ibericului, pe care acesta o irosește, trimițând în fileu într-un schimb aprig. Banda fileului intervine, Nole prinde linia, iar Nadal nu mai are putere să trimită înapoi. Serviciu bun urmat de un forehand în terenul liber, game pentru Nole.

3-2 Rafa ia primul punct. Vine un as, 30-0. Încă un serviciu bun, pare să fie un game ușor pentru spaniol. Nole face un punct, însă Nadal închide game-ul de la fileu.

3-1 În sfârșit o lovitură bună din partea lui Nadal, să nu fie prea târziu. Djokovic servește bine și lovește pe contre-pied. Lung de linie perfect realizat de Nole, Rafa nici nu s-a mișcat. Game pentru sârb.

2-1 Djokovic returnează excelent (25-16, statistica loviturilor direct câștigătoare). Nadal face a doua dublă greșeală din meci. Rafa încearcă un forehand în lung de linie, dar nu găsește terenul. Două mingi de break, Novak e tot mai aproape de victorie. Rafa o salvează pe prima după un schimb lung, în care a lovit mai înțepat. Scurtă câștigătoare pentru Nole, care face break-ul și, având în vedere lipsa de reacție a spaniolului pe serviciul sârbului, se poate gândi deja la titlu.

1-1 Nole începe din nou bine game-ul pe serviciu, Rafa trimite puțin afară, 30-0. Nadal trimite prea lung cu forehand-ul. Sârbul nu are nicio problemă, încă un game alb.

Un singur meci a pierdut Djokovic în cariera sa după ce a condus cu 2-0 la seturi. Jurgen Melzer este cel care a reușit să îl întoarcă pe Nole, la Roland Garros, în 2010.

0-1 Rafa începe setul cu o lovitură fină, din apropierea fileului. Duel la fileu câștigat de Nole, scurtă după scurtă din partea celor doi. Primul serviciu îi aduce punctul spaniolului, 30-15. Nadal are ocazia de a închide punctul de lângă fileu, însă trimite direct în sârb, care îl lobează și câștigă punctul (Rafa a trimis în fileu). Rafa vine tot mai des la fileu. Game pentru iberic, care a servit bine.

Setul II

O singură eroare neforțată din partea sârbului în setul secund (nouă pentru Nadal). Djokovic a câștigat 30 de puncte, dublu față de adversar.

6-2 Game bliț pentru Djokovic, care închide un game alb cu trei ași consecutivi. 2-0 la seturi, finala pare decisă după doar o oră și 15 minute de joc.

Scurta lui Nadal:

5-2 Nadal pune o scurtă bună, Nole apreciază lovitura. Djokovic dictează ritmul și pune din nou probleme pe serviciul spaniolului, 15-30. Sârbul trimite extraordinar în spațiul lăsat liber de adversar, două șanse de break. Lovitura ibericului se oprește în banda fileului, dublu break pentru Djokovic, care nu are nicio problemă în această partidă.

Familia Djokovic (soția Jelena, copiii Stefan și Tara) urmărește partida de acasă.

Lovitura lui Rafa din alergare:

4-2 Rafa începe bine, face un prim punct muncit pe serviciul lui Nole. Spaniolul încearcă un passing în lung de linie, însă nu găsește unghiul potrivit. Încă un punct pentru Nadal, primul game mai dificil pe serviciul liderului mondial. Novak se apropie bine de fileu și trimite o lovitură în colțul terenului, la care Rafa nu ajunge. Schimb lung câștigat de sârb, după ce Nadal a trimis prea în exterior. Game-ul se prelungește. Forehand-ul îl ajută pe Nole să revină în avantaj, însă Rafa răspunde cu o lovitură din alergare marcă înregistrată. Djokovic cere challenge la serviciu, însă mingea a fost mult în afara terenului. Minge prea lungă din partea locului doi ATP. Sârbul își face game-ul de serviciu și apără break-ul.

După doar o oră de joc, sârbul domină categoric.

3-2 Aproape de fiecare dată când a forțaț, Nadal a trimis în afara terenului, 0-15 pentru sârb. Încă o dată prea lung. Primul as îl readuce în game pe Rafa, care trimite însă în fileu la punctul următor, mult prea ușor. Încă un punct disputat de cei doi la fileu, lobul lui Nadal cade în spatele linie de fund, break pentru Djokovic.

2-2 Un serviciu al doilea plasat bine îi aduce punctul lui Nole. Al doilea punct al ibericului pe serviciul lui Djokovic vine tot în urma greșelii acestuia, care trimite în fileu. Rafa încearcă să răspundă agresiv, dar trimite prea puternic și mingea aterizează în afara terenului. Game pentru Nole, care nu are nicio problemă în a-și face serviciul.

Rafa are de ce să se teamă: Djokovic a câștigat 224 de meciuri la Grand Slam-uri când a luat primul set. Doar cinci partide a pierdut sârbul din această poziție.

1-2 Vântul îi îngreunează situația ibericului, 15-15. Nadal domină punctul, însă vine neinspirat la fileu și nu răspunde potrivit încercării lui Nole de passing, trimițând în fileu. Rafa prinde linia, 30-30. Djokovic alunecă și Nadal profită. Face game-ul, însă a avut din nou probleme.

1-1 Nole e nevoit să folosească de două ori consecutiv al doilea serviciu, însă se descurcă și, după un as, face 40-0. Rafa nu reușește să răspundă, rămâne cu un singur punct câștigat pe serviciul sârbului.

0-1 Nadal vine la fileu, însă este prins prea în față și nu găsește terenul adversarului. Rafa servește spre exterior și închide rapid punctul. Un serviciu bun la teu. Backhand câștigător pentru Nole, game-ul se echilibrează, 30-30. Un serviciu eficient și un punct făcut cu forehand-ul îi aduc primul game spaniolului.

Setul I

12-6 lovituri direct câștigătoare, 3-10 erori neforțate - Nole a dominat primul set

6-3 Nole trimite în fileu, primul punct câștigat de Nadal pe serviciul acestuia. Spaniolul încearcă să forțeze și trimite afară. Schimburile se lungesc, Novak închide punctul cu o lovitură în lung de linie. Punct echilibrat, fiecare jucător a avut ocazia să închidă, însă Rafa trimite în fileu. Încă o dată. Set pentru Djokovic, care a pierdut un singur punct pe propriul serviciu.

5-3 Puțin mai agresiv, Rafa câștigă punctul cu un backhand după ce l-a plimbat pe Novak pe linia de fund a terenului. Încă un schimb lung, Nadal îl aduce la fileu pe adversar și închide cu o lovitură la care Nole ajunge prea târziu. Primul game fără probleme pentru Rafael, care închide cu un forehand în colțul terenului.

5-2 Cei doi ajung la fileu, însă voleul lui Rafa se oprește în fileu. Nadal dă pe lângă minge, imaginea care descrie perfect acest început de partidă. Nole închide un nou game alb, 16 din 16 cu serviciul.

4-2 Opt erori neforțate din partea spaniolului, mult prea multe. Novak a făcut una singură. 15-15, după un serviciu cu mult efect. Nadal nu ratează de lângă fileu. Rafa pare să servească un as, Novak cere challenge și are dreptate. Sârbul domină schimburile lungi, e mai agresiv, impune ritmul, 30-30. Fileul îl ajuta pe Nole, însă Nadal își arată viteza, ajunge la timp și răspunde bine, câștigând punctul. Încă un serviciu bun, ibericul face game-ul, însă a avut din nou ceva probleme.

19-6, punctele câștigate în primele cinci game-uri ale partidei.

4-1 As pentru Nole. Rafa trimite în banda fileului, încă nu a câștigat vreun punct pe serviciul sârbului. Asul cu numărul patru. Încă un game alb, Nadal nu găsește răspunsurile deocamdată.

3-1 Nadal nu face cele mai bune alegeri, defensiva lui Novak nu prea e pusă la încercare, încă un punct câștigat de sârb. E nevoie de un retur prea lung al lui Djokovic pentru ca Rafa să facă al doilea său punct. Cu câtă lejeritate domină Djoker-ul, 15-30. Prima combinație reușită de Nadal, care închide rapid punctul. Încă o minge de break pentru liderul mondial. Spaniolul se salveză cu trei servicii bune și face primul său game.

Rafa nu pare să se simtă prea bine, a câștigat un singur punct în primele trei game-uri.

3-0 Serviciu bun pentru sârb. Ramă din partea ibericului. As din partea lui Nole, un nou game alb pe serviciu.

2-0 Tot sârbul începe bine și pe serviciul ibericului, forțându-l să trimită în afara terenului, 0-15. Rafa nu reușește să câștige încă primul punct, Nole execută o lovitură din săritură. Serviciul îl ajută pe spaniol să obțină controlul, Rafa vine la fileu și câștigă primul său punct. Novak este mai agresiv și îl ține pe adversar în spatele baseline-ului, obținând primele ocazii de break (15-40). Break pentru Nole, după ce Nadal trimite slab.

1-0 Nole servește primul și câștigă punctul cu o lovitură de forehand. Rafa trimite prea lung, 30-0. As din partea sârbului, care nu pare să aibă probleme în debutul partidei. Nadal nu rezistă în schimb, game alb pentru Djokovic.

Partida va fi arbitrată de James Keothavong. Sora sa, Anne Viensouk, a fost clasată pe locul 48 WTA.

Jucătorii au ieșit pe teren și se încălzesc.

Legendele Rod Laver și Roy Emerson au pregătit scena pentru marea finală:

Nole îl conduce pe Rafa cu 28-25 (nicio rivalitate din Era Open nu a produs atâtea partide), însă ibericul este cel care a obținut mai multe victorii în meciurile disputate la turneele de Grand Slam: 9, față de 6 în care s-a impus sârbul. Partida de la Melbourne reprezintă a opta întâlnire într-o finală de Grand Slam dintre cei doi.

Rafa nu l-a învins pe Nole pe hard de 64 de luni. Ibericul nu a câștigat niciun set în ultimele opt partide disputate de cei doi pe această suprafață.

Djokovic a câștigat primul trofeu de Grand Slam din carieră chiar la Melbourne, la vârsta de 20 de ani. De atunci, Nole și-a adăugat alte 14 titluri majore în palmares (șase la Australian Open, unul la Roland Garros, patru la Wimbledon și trei la US Open), în cele 24 de finale jucate. Victoria în fața lui Nadal îl poziționează pe sârb pe locul al treilea în clasamentul numărului de Grand Slam-uri câștigate, cu 15, depășindu-l pe Pete Sampras.

De partea cealaltă, Rafa are 17 titluri de Grand Slam (din 24 finale disputate), însă doar unul dintre ele a venit la Australian Open.

Rafa a mai jucat de trei ori finala la Melbourne, însă a pierdut de fiecare dată. Novak Djokovic (2014), Stan Wawrinka (2014) și Roger Federer (2017) sunt cei care l-au învins pe spaniol.

Cea mai lungă finală de Grand Slam din Era Open

Cei doi au disputat cea mai lungă finală de Grand Slam - 5 ore și 53 de minute - tot la Australian Open, în 2012. Djokovic avea să se impună atunci cu 5-7, 6-4, 6-2, (5)6-7, 7-5.

Ultima întâlnire dintre cei doi a durat cinci ore și 21 de minute. Djokovic l-a învins pe Nadal în semifinale la Wimbledon (2018), scor 6-4, 3-6, 7-6(9), 3-6, 10-8.

Ce au spus cei doi despre marea finală:

"Aş fi vrut şi eu să am bilet la acel meci (n.r. a făcut referire la finala cu Nadal din 2012, atunci când Nole s-a impus în cinci seturi). Acum, regulile sunt diferite, avem super-tie-break în decisiv, aşa că nu cred că va fi un meci atât de lung. Dar cu siguranţă va fi o întâlnire palpitantă. Abia aştept să joc finala contra lui Rafa", a spus Novak Djokovic.

“Ne provocăm unul pe celălalt să jucăm cel mai bun tenis pe care-l știm. Acum e practic încă un episod. Am găsit soluții pentru jocul lui Djokovic întreaga mea carieră, la fel cum a făcut și el cu mine. Este vorba mereu de momente. În cele mai bune momente ale sale, este foarte greu de învins. Eu, în cele mai bune momente ale mele, sunt de asemenea un oponent destul de dificil", a declarat Rafael Nadal.

Novak Djokovic vs Rafael Nadal, statistici înaintea partidei:

Victorii/înfrângeri la Australian Open: 67/8(89%) - 61/12 (84%)

Victorii/înfrângeri la turnee de Grand Slam disputate pe hard: 136/18(88%) - 119/23(84%)

Confruntări directe: 27 - 25

Confruntări directe pe hard: 18 - 7

Confruntări directe pe hard la Grand Slam-uri: 2 - 2

Procentajul punctelor câștigate în schimburi de 0-4 lovituri: 63% - 70%

Lungimea medie a schimburilor: 4.69 lovituri - 3.73 lovituri

Energie consumată pe teren: 16.833 KJ - 13.715 KJ

Parcursul lui Rafael Nadal:

vs James Duckworth (Australia/237 ATP) 6-4, 6-3, 7-5

vs Matthew Ebden (Australia/48 ATP) 6-3, 6-2, 6-2

vs Alex De Minaur (Australia/29 ATP) 6-1, 6-2, 6-4

vs Tomas Berdych (Cehia/57 ATP) 6-0, 6-1, 7-6(4)

vs Frances Tiafoe (SUA/39 ATP) 6-3, 6-4, 6-2

vs Stefanos Tsitsipas (Grecia/15 ATP) 6-2, 6-4, 6-0

vs Novak Djokovic (Serbia/1 ATP) 3-6, 2-6, 3-6