Naomi Osaka este noua campioană de la Melbourne, după ce a învins-o pe Petra Kvitova într-o finală dramatică, scor 7-6(2), 5-7, 6-4. Nipona a ratat trei mingi de meci în setul secund, la scorul de 5-3 și 40-0 pe serviciul cehoaicei, însă a dat dovadă de o putere emoțională incredibilă, a rămas calmă pe tot parcursul setului decisiv și s-a impus după două ore și 27 de minute, câștigând al doilea trofeu de Grand Slam consecutiv (după US Open 2018) și devenind prima japoneză clasată pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei WTA, la doar 21 de ani.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Naomi Osaka (campioană la US Open în 2018) se află printre puținele jucătoare care au reușit să câștige al doilea trofeu de Grand Slam din carieră imediat după ce l-au obținut pe primul. Jennifer Capriati (2001 - Australian Open și Roland Garros) este ultima jucătoare care a reușit această performanță.

  • Nipona se va clasa, începând de luni, pe primul loc mondial. Aceasta va fi urmată de Petra Kvitova și de Simona Halep.

Declarațiile celor două jucătoare:

"Îmi cer scuze, vorbitul în public nu este chiar punctul meu forte, sper să trec cu bine peste asta. Multe felicitări ție, Petra, mereu am vrut să joc împotriva ta. Ai trecut prin atâtea și, sinceră să fiu, nu aș fi vrut ca această să fie prima noastră confruntare. Ești chiar uimitoare și mă simt onorată că am jucat împotriva ta într-o finală de Grand Slam.

Vreau să vă mulțumesc că ați venit și ne-ați urmărit, e foarte cald tot timpul așa că... (își dă seama că a uitat să lase trofeul jos, o face și stârnește zâmbete în public și nu numai), chiar dacă e foarte cald, vreau să vă mulțumesc pentru că ați venit și v-ați oferit sprijinul.

Le mulțumesc lui Craig, directorul competiției, copiilor de mingi, care aleargă pe teren pe această căldură, persoanelor care se oferă voluntare și tuturor celor care fac ca acest turneu să fie posibil. Vreau să îi mulțumesc și echipei mele. Nu cred că aș fi trecut peste această săptămână fără voi, așa că vă mulțumesc. Da... mi-am notat discursul înaintea meciului, dar tot am uitat ce mai trebuia să spun. Așa că vă mulțumesc tuturor, sunt foarte onorată că am jucat în această finală. Vă mulțumesc!", a declarat noua campioană de la Australian Open.

"Nu-mi vine să cred că am jucat din nou o finală de Grand Slam. A fost o finală grozavă. Felicitări, Naomi! Ai jucat foarte bine. Este un turneu grozav pentru mine, vreau să mulțumesc familiei și prietenilor de acasă, care m-au ajutat pe toată durata turneului. E o competiție grozavă, la care îmi face mereu plăcere să revin. Vă mulțumesc tuturor care ați fost alături de mine chiar și atunci când nu știam dacă mai pot să țin vreodată o rachetă de tenis în mână. Nu a fost deloc ușor așa că vă mulțumesc foarte mult" a spus Petra Kvitova, la finalul partidei.

Ultimul punct al partidei:

Lacrimile de fericire ale campioanei:

Tristețea luptătoarei Petra:

Statistica finalei dintre Naomi Osaka și Petra Kvitova:

Ași: 9-5

Duble greșeli: 4-4

Lovituri direct câștigătoare: 33-33

Retururi direct câștigătoare: 1-5

Erori neforțate: 33-39

Erori neforțate la retur: 6-6

Puncte câștigate cu primul serviciu: 52/68 (76%) - 53/75 (71%)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 19/42 (45%) - 20/43 (47%)

Puncte de break câștigate: 3/14 (21%) - 3/10 (30%)

Puncte câștigate în urma urcărilor la fileu: 0/3 (0%) - 10/12 (83%)

Puncte câștigate pe serviciul adversarei: 41/118 (35%) - 35/110 (32%)

Puncte câștigate în total: 116-112

Cel mai rapid serviciu: 192 km/h - 176 km/h

Viteza medie a primului serviciu: 172 km/h - 162 km/h

Viteza medie a serviciului secund: 138 km/h - 147 km/h

Parcursul campioanei de la Melbourne:

vs Magda Linette 6-4, 6-2

vs Tamara Zidansek 6-2, 6-4

vs Su-Wei Hsieh 5-7, 6-4, 6-1

vs Anastasija Sevastova 4-6, 6-3, 6-4

vs Elina Svitolina 6-4, 6-1

vs Karolina Pliskova 6-2, 4-6, 6-4

vs Petra Kvitova 7-6(2), 5-7, 6-4

Pentru performanța reușită la Melbourne, Naomi va primi 4,1 milioane de dolari australieni, adică 2,6 milioane de euro. Petra Kvitova va încasa un cec în valoare de 1,3 milioane de euro.

Desfășurarea LiveText a partidei:

Setul III

6-4 Naomi câștigă primul punct cu un serviciu excelent. 30-0 pentru niponă, care strânge pumnul. Trei mingi de meci! A doua oară în această partidă, însă de data aceasta pe propriul serviciu. O ratează pe prima, trimițând prea lung. E gata! Naomi Osaka se impune în a doua finală consecutivă de Grand Slam, după ce în septembrie câștiga US Open. La 21 de ani, nipona devine prima japoneză care se clasează pe primul loc în ierarhia WTA.

A început ploaia, deocamdată nu se ia nicio decizie, meciul merge mai departe.

5-4 Osaka prinde tușa cu o lovitură lungă și o enervează puțin pe Kvitova, care se întoarce cu spatele. Petra cere și ea un challenge la serviciu, însă nu are dreptate. Jucătoarea din Cehia câștigă următoarele trei puncte și meciul se mai prelungește puțin. Naomi va servi din nou pentru trofeu.

5-3 Naomi trimite o lovitură lungă, care este declarată out, întreabă arbitrul dacă nu a fost în teren "Nu știu, a fost aproape", face challenge și câștigă punctul. Game la 0 pentru niponă, care se află din nou la un singur game distanță de câștigarea trofeului.

4-3 Publicul pare sa fie de partea japonezei, aclamând fiecare punct câștigat de aceasta. Petra greșește de trei ori consecutiv și îi oferă trei oportunități de desprindere adversarei. Dar le salvează pe toate, ultima cu

un as! Încă două servicii perfecte (al doilea a fost as) și Kvitova revine din nou în meci. A doua oară când întoarce de la 0-40 într-un moment crucial.

4-2 Naomi nu știe dacă să ceară sau nu challenge. O face până la urmă, însă serviciul ei a nu a prins terenul pentru câțiva milimetrii. Kvitova returnează foarte bine în spațiul liber lăsat de adversară și își procură o minge de break, însă nipona servește excelent și își face game-ul.

3-2 Naomi nu mai expune nicio emoție. Nici când greșește, nici când lovește excelent. Nici măcar lovitura plasată perfect pe linie nu îi aduce fericirea niponei. Kvitova închide game-ul cu un as și se apropie din nou la un singur game distanță.

3-1 Un nou game convingător pentru Osaka, punctele Kvitovei venind în urma unor greșeli ale niponei (printre care o scurtă ratată complet)

2-1 Serviciul jucătoarei din Cehia nu a mai mers la fel de bine, game-ul fiind unul cu multe răsturnări de situație. Fiind condusă cu 15-30, Petra a revenit (40-30), însă a pierdut următoarele două puncte (a făcut dublă greșeală la 40-40) și Naomi a făcut break-ul, revenind la conducerea partidei. Se joacă de două ore.

1-1 Game pentru Naomi, după o secetă care părea fără sfârșit. Tânăra pare puțin mai calmă.

0-1 Kvitova continuă forma excelentă și se impune la 0. Cehoaica câștigă al cincelea game consecutiv.

Naomi are lacrimi în ochi. Nipona simte cum titlul i se scurge printre degete.

Setul II

Petra luptătoarea:

5-7 Fileul a decis să echilibreze balanța și a ajutat-o pe Petra de această dată. Naomi face dublă greșeală și Kvitova se impune la 0, câștigând setul secund, după ce a salvat trei mingi de meci la 5-3 și 40-0. Ce revenire din partea jucătoarei în vârstă de 28 de ani! Avem decisiv!

5-6 Naomi o pasează pe adversară, însă Kvitova cere challenge și hawk-eye-ul decide că a fost out. Japoneza revine în game, 30-30. Presiunea își spune cuvântul, Osaka obține o minge de break, după ce a revenit de la 0-30. Petra câștigă următoarele două puncte, servește perfect (Naomi cere challenge, dar nu are dreptate) și trece din nou la conducerea setului. Trei game-uri consecutive pentru jucătoarea din Cehia, ce luptă!

5-5 Retur excelent din partea Petrei, care refuză să se dea bătută. Încă un punct reușit de cehoaică, 0-30. Naomi revine, servește bine și închide punctul cu o lovitură de forehand în terenul liber lăsat de adversară. Ce moment să faci o dublă greșeală, două mingi de break pentru Kvitova, care o fructifică pe prima și revine în meci.

5-4 Fileul este din nou de partea niponei. Osaka returnează puternic și este tot mai aproape de trofeu. Trei mingi de meci. Kvitova le salvează pe toate și rămâne, pentru moment, în meci. Osaka va servi pentru titlu.

5-3 Naomi este ajutată de greșelile adversarei, servește excelent și se aproapie la un singur game de câștigarea trofeului.

4-3 Petra pare lipsită de încredere, ratează câteva lovituri ușoare, însă închide game-ul și ține aproape de adversară.

4-2 Kvitova începe bine game-ul, face 30-0, însă trimite mult prea lung următoarele patru mingi și Naomi își păstrează avantajul.

3-2 Loviturile lungi ale japonezei prind linia de fund și Naomi obține rapid trei mingi de break, după o ramă a Kvitovei. Break la 0 pentru niponă, care câștigă trei game-uri consecutive și se află acum într-o poziție excelentă.

2-2 Serviciul face din nou diferența și Naomi închide game-ul (la 30), după un punct foarte disputat.

1-2 Naomi pare din ce în ce mai nervoasă și dă cu racheta de pământ. Pare că eliberarea nervilor a avut efectul scontat, nipona câștigă două puncte consecutive și cere primul său challenge la o minge trimisă la limită de Kvitova, care a prins însă terenul. Game-ul se prelungește (patru egalități), Petra mai face o dublă greșeală, iar fileul este de partea japonezei și oprește mingea în partea de teren a cehoaicei. Naomi recuperează break-ul.

0-2 Petra pare să-și revină și obține prima șansă de break din setul secund, dar Naomi se ține bine și salvează. Mai reușește un as, mai strigă un "C'mon!", însă Kvitova câștigă trei puncte consecutive și face primul break din această partidă.

0-1 Osaka ratează de puțin o lovitură în lung de linie la 30-30, iar Petra închide game-ul după ce a reușit un al doilea serviciu bun.

59 de victorii în două seturi are nipona în palmares, atunci când a câștigat primul set.

Setul I

Cel mai bun retur al primului set, reușit de Naomi Osaka:

7-6 Retur perfect din partea niponei, pe linie, care face primul minibreak din tiebreak (2-0). Încă un as pentru Naomi, urmat de o lovitură excelentă în cross. Petra vine la fileu, însă este pasată cu ușurință de japoneză, care domină categoric (5-1). Osaka nu greșește cu serviciul și se impune în primul set, 7-2 în tiebreak (a avut trei lovituri direct câștigătoare, în timp ce adversara sa nu a reușit niciuna).

6-6 Încă o dublă greșeală din partea Petrei, în cel mai nepotrivit moment, când servește pentru a rămâne în set. Naomi ajunge la 40-30 și obține prima minge de set. Petra ratează primul serviciu, dar revine perfect cu a 15-a lovitură direct câștigătoare (față de 10 reușite de Naomi). Nipona mai obține o minge de set, dar nu reușește să returneze bine serviciul puternic al adversarei, care împinge lupta în tiebreak.

6-5 Naomi câștigă rapid primele trei puncte. Kvitova revine senzațional, câștigă cel mai frumos punct al partidei (18 lovituri, mingea a lovit de trei ori banda fileului), dar Naomi închide game-ul la 30.

5-5 Prima dublă greșeală din partea cehoaicei, care este încurajată din tribune și revine cu combinația preferată: serviciu bun, urmat de forehand câștigător. Game-ul este închis cu un slice perfect.

5-4 Încă un as pentru niponă, al patrulea. Niciuna dintre jucătoare nu lasă de la ea, game la 0 pentru Naomi

4-4 Petra câștigă rapid primele trei puncte, Naomi recuperează unul, insuficient însă pentru a pune probleme pe serviciul Kvitovei.

4-3 Kvitova obține trei mingi de break consecutive. Naomi trimite la limită și le salvează pe primele două, iar a treia e, mai degrabă, pierdută de jucătoarea din Cehia, care trimite prea lung un retur care părea facil. Osaka face cinci puncte la rând și își păstrează serviciul.

3-3 Game echilibrat și pe serviciul cehoaicei, care salvează o minge de break, urmată de o scurtă la care japoneza nu ajunge la timp. Ultimul retur al niponei se oprește în fileu

Serviciul de 192 de km/h al niponei:

3-2 Primul game cu probleme la serviciu. Kvitova câștigă primele două puncte, însă Naomi răspunde cu un serviciu de 192 km/h. Se aude primul "C'mon!" din partea niponei. Osaka salvează două mingi și își face game-ul după trei egalități

2-2 Game-ul începe cu două puncte disputate, împărțite de cele două jucătoare. Petra continuă să servească bine cu ambele servicii. Asul cu numărul doi. Naomi trimite afară, game la 15 pentru jucătoarea din Cehia.

2-1 Kvitova returnează agresiv, însă nu găsește terenul. Osaka servește doi ași în același game și se impune la 0

1-1 Petra a reușit ceva ce nu vezi prea des, as cu serviciul secund. Osaka nu a reușit să răspundă loviturilor puternice ale Kvitovei, game la 0 pentru cehoaică

1-0 Naomi a început cu o dublă greșeală, însă a revenit rapid cu câteva servicii puternice și plasate excelent, impunându-se la 30

A început partida.

Naomi Osaka a câștigat tragerea la sorți și a ales serviciul. Cele două au început încălzirea.

Cele două se află pe tunelul care duce spre teren. Kvitova intră prima pe Rod Laver Arena, urmată de Osaka.

Ultimele pregătiri înaintea partidei:

Naomi Osaka vs Petra Kvitova, înaintea marei finale:

Victorii/înfrângeri la turneele de Grand Slam disputate pe hard: 27-6 (82%) vs 46-22 (68%)

Timp petrecut pe teren la Australian Open 2019: 8 ore și 51 de minute vs 7 ore și 5 minute

Lovituri direct câștigătoare: 226 vs 157

Viteza medie a primului serviciu: 172 km/h vs 163 km/h

Viteza medie a serviciului secund: 128 km/h vs 150 km/h

Energie utilizată: 8.208 KJ vs 5.626 KJ

Poziția de primire la al doilea serviciu: 60 cm în fața baseline-ului vs 30 cm în fața baseline-ului

Neînvinse în finale de Grand Slam

Naomi Osaka și Petra Kvitova aveau un palmares perfect în finalele de Grand Slam pe care le-au disputat: japoneza a câștigat la US Open (2018), în timp ce jucătoarea din Cehia a câștigat la Wimbledon în 2011 și 2014. Petra și-a pierdut

Cele două finaliste s-au întâlnit pentru prima oară.

"Cred că a avea oportunitatea de a juca împotriva ei pentru prima oară într-o finală de Grand Slam este ceva extraordinar. Am urmarit-o jucând în finale la Wimbledon. Știu ce jucătoare uimitoare este. Cu siguranță va fi foarte dificil pentru mine", a declarat Naomi Osaka înaintea partidei.

Cehoaica are un record impresionant în finalele disputate până în acest moment: 26 de victorii (a câștigat ultimele opt finale în care a jucat) și doar șapte înfrângeri.

"Cred că se simte mai bine să știu asta, că am un procentaj mai bun al finalelor câștigate decât al celor pierdute. Fiecare finală este diferită, pentru că de fiecare dată este o adversară diferită sau un loc sau moment diferit, dar iubesc să joc în finale", spunea Petra după câștigarea trofeului de la Sydney.

Parcursul Petrei Kvitova până în ultimul act:

vs Magdalena Rybarikova 6-3, 6-2

vs Irina Begu 6-1, 6-3

vs Belinda Bencic 6-1, 6-4

vs Amanda Anisimova 6-2, 6-1

vs Ashleigh Barty 6-1, 6-4

vs Danielle Rose Collins 7-6(2), 6-0

Ultimele campioane de la Melbourne:

2018 Caroline Wozniacki

2017 Serena Williams

2016 Angelique Kerber

2015 Serena Williams

2014 Li Na

2013 Victoria Azarenka

2012 Victoria Azarenka etc.