​Semifinalele de la Australian Open au fost parcă trase la indigo, unii dintre cei mai talentați reprezentanți ai noii generații (n.r. Stefanos Tsitsipas și Lucas Pouille) naufragiind fără drept de apel în fața "monștrilor" Rafael Nadal și Novak Djokovic. Sigur, există mulți tineri jucători talentați care vor scrie istorie mai devreme sau mai târziu în sportul alb, însă senzația este aceea că parcă așteaptă să iasă la pensie pentru a putea exploda.

Foto:

Primul Grand Slam al anului a adus în prim plan tot generația , cea care în câțiva ani de zile își va fi trăit finalul. Am putea să spunem: la vremuri noi, tot ei.

Rafael Nadal și Novak Djokovic au fost cei mai în formă jucători de la Melbourne, iar finala de duminică dimineață (10:15, în direct Eurosport, Livescore pe HotNews.ro) se anunță un adevărat regal. Nimic nou sub soare cu alte cuvinte, pentru trofeu luptându-se cei care de sezoane întregi își împart laurii.

Djokovic (va împlini 32 de ani pe 22 mai) și Nadal (va face 33 de ani pe 3 iunie) au arătat la Melbourne de parcă timpul pentru ei ar fi infinit, de parcă nu ar îmbătrâni și de parcă la fiecare meci au exersat doar niște lovituri în vederea marelui duel din ultimul act.

O singură surpriză a zguduit cu adevărat tabloul masculin de simplu, iar aceea a fost eliminarea lui Roger Federer în optimi. Talentatul Stefanos Tsitsipas ne-a privat de un posibil FEDAL în semifinale, meci care cu siguranță ar fi livrat alte lovituri de urmărit iar și iar pe Youtube în nopțile în care ți se face dor de tenis.

Modul în care Tsitsipas și Pouille (unii dintre cei mai talentați jucători ai generației tinere - Next Gen) au părăsit competiția în semifinale redeschide discuția cu privire la schimbul de generații.

Rafael Nadal - Stefanos Tsitsipas 6-2, 6-4, 6-0

Novak Djokovic - Lucas Pouille 6-0, 6-2, 6-2

La finalul disputei cu Rafa, Stefanos Tsitsipas a declarat cuprins de sinceritate: "M-am simțit într-o altă dimensiune a tenisului. Încerc să mă gândesc la modul în care îl bate Federer pe Nadal".

De câțiva ani se tot vorbește de ziua în care Federer, Nadal și Djokovic vor mai putea fi văzuți numai la meciuri demonstrative, însă adevărul din teren este cu totul altul.

Este suficient să aruncăm o privire pe lista câștigătorilor de Grand Slam (turneele pentru care rămâi cu adevărat în istoria tenisului) și să observăm că cineva a tot luat cu copy-paste aceleași nume, fără să scape măcar din greșeală pe cineva nou, din generația care tot bate la ușa performanței.

Alexander Zverev (21 ani), Dominic Thiem (25 de ani), Karen Khachanov (22), Stefanos Tsitsipas (20), Borna Coric (22), Daniil Medvedev (22), Lucas Pouille (24), Denis Shapovalov (19), Alex de Minaur (19), Frances Tiafoe (21) - și lista ar mai putea conține câteva nume - sunt jucători de certă valoare, cu calități și capabili de un tenis foarte bun. Senzația este însă aceea că își etalează armele doar sporadic, iar la Grand Slam-uri se lasă în continuare așteptați parcă prea mult.

Un citat celebru spunea "timpul nu mai avea răbdare", acest lucru nu se aplică însă deocamdată și în tenis, vechea gardă continuând să aibă teribilă de trofee. Dacă nu mă credeți, haideți să luăm ultimele sezoane și să trecem în revistă câștigătorii de Grand Slam-uri. Singurul "străin" este Marin Cilic, la US Open-ul din 2014, croatul câștigând trofeul la vârsta de 25 de ani. În rest, sunt fix aceleași nume care fac parcă cu trofeele de Grand Slam. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray, Stanislas Wawrinka și închidem parantezele mulțimii.

Iar acest lucru în condițiile în care în ultimele sezoane toți cei menționți mai sus au avut diferite probleme medicale care i-au ținut luni întregi departe de teren și de performanță. Practic, nu s-a simțit vreo diferență la nivel de trofee câștigate, indiferent cine a fost cel care a avut probleme (pe rând, Federer, Nadal, Djokovic, Murray (el, din păcate, a pierdut lupta cu accidentările, retragerea fiind tot mai aproape) și Wawrinka fiind nevoiți să stea pe tușă). Tot numele lor au apărut gravate pe trofee, nu a fost nicio în sistem.

În mod firesc, se nasc niște întrebări în mintea iubitorilor de tenis: este această generație cea mai bună din istorie, iar celor tineri le este foarte greu să răzbată printr-o pădure mult prea deasă pentru ei sau tânara generație este mai puțin pregătită decât au fost cele dinaintea lor?

Până la aflarea unui răspuns concret (dacă există unul cu adevărat), să ne bucurăm de tenisul spectacol pe care îl vom vedea cu siguranță în marea bătălie de duminică dimineață. Rafa și Nole nu ne-au dezamăgit, iar dacă ne aducem aminte de finala din 2012 tot de la Australian Open (câștigată de sârb în cinci seturi, după 5 ore și 53 de minute - cea mai lungă finală de Grand Slam din toate timpurile), atunci nu ne rămâne decât să ne programăm timpul în așa fel încât să nu ratăm o astfel de partidă.

Idemo, Nole! Vamos, Rafa!

Câștigătorii de Grand Slam-uri începând din 2010:

2010: Roger Federer (AO), Rafael Nadal (RG), Rafael Nadal (W), Rafael Nadal (USO)

2011: Novak Djokovic (AO), Rafael Nadal (RG), Novak Djokovic (W), Novak Djokovic (USO)

2012: Novak Djokovic (AO), Rafael Nadal (RG), Roger Federer (W), Andy Murray (USO)

2013: Novak Djokovic (AO), Rafael Nadal (RG), Andy Murray (W), Rafael Nadal (USO)

2014: Stanislas Wawrinka (AO), Rafael Nadal (RG), Novak Djokovic (W), Maric Cilic (USO)

2015: Novak Djokovic (AO), Stan Wawrinka (RG), Novak Djokovic (W), Novak Djokovic (USO)

2016: Novak Djokovic (AO), Novak Djokovic (RG), Andy Murray (W), Stan Wawrinka (USO)

2017: Roger Federer (AO), Rafael Nadal (RG), Roger Federer (W), Rafael Nadal (USO)

2018: Roger Federer (AO), Rafael Nadal (RG), Novak Djokovic (W), Novak Djokovic (USO).

S-ar putea să te intereseze și:

Lucas Pouille prefațează finala de la Australian Open: "Novak este cel mai bun din lume, dar și Rafa pare uimitor. Cred că vor face din nou un meci minunat"

VIDEO Australian Open: Finala mult așteptată - Novak Djokovic vs Rafael Nadal / Sârbul, în ultimul act după ce a făcut instrucție cu Lucas Pouille

VIDEO Australian Open: Rafael Nadal, în finală - Lecţie de tenis cu Stefanos Tsitsipas; În aşteptarea posibilului duel de vis cu Novak Djokovic

VIDEO Lovitura zilei: Rafael Nadal, forehandul unic, topspinul incredibil şi traiectoria pe lângă fileu