În 2017, cluburile engleze au făcut aproape de două ori mai mulți bani decât cele spaniole / Echipele din coada clasamentului englez plătesc salarii mai mari decât cele din Europa League de pe continent / Manchester City are cea mai scumpă echipă din istorie.

Logo Premier LeagueFoto: premierleague.com

UEFA a publicat datele financiare pentru anul 2017, prezentând o largă varietate de subiecte cum sunt creșterile de salarii, veniturile cluburilor, transferuri, investiții, proprietate a stadioanelor și altele.

Cluburile din Premier League conduc în clasamentul generării de venituri, Anglia având cele mai mari încasări și profituri din Europa. Nicio ligă nu face mai mulți bani decât Premier League, care a încasat 5,3 miliarde de euro. Urmează La Liga cu 2,9 miliarde, Bundesliga cu aproape 2,8 miliarde și Serie A cu aproximativ 2,2 miliarde. Ligue 1 încheie Top 5 cu 1,1 miliarde și este și ultima din Europa cu venituri de peste un miliard. În Top 30 al cluburilor, 13 sunt din Anglia. Manchester United este pe primul loc, cu 593 de milioane de lire sterline, cu doar mai puțin de un milion peste Real Madrid.

UEFA publică și datele privind salariile, cheltuielile cu echipa și datoriile cluburilor. Așa cum era de așteptat, marile grupări ca Manchester United, Real Madrid, Liverpool, AC Milan sunt în fruntea listelor. Cluburile engleze în general sunt în față pe aceste liste, evoluând de la pierderi de 186 de milioane de euro în 2016 la profituri nete de 547 de milioane în 2017, datorită creșterii veniturilor din drepturi de televizare.

Raportul notează și că grupările din Premier League plătesc salarii mult mai mari decât colegele lor din celelalte mari ligi. Spre exemplu, cluburile engleze clasate între locurile 5-8 sunt la egalitate la acest capitol cu primele patru clasate din celelalte ligi. De asemenea, echipele din doua jumătate a clasamentului din Premier League au salarii în medie de 98 de milioane de euro, mai mari decât cele ale echipelor de Liga Europa din Bundesliga, Italia și Spania. Doar Bundesliga este pe aproape, cu 86 de milioane, mulțumită în mare parte tot veniturilor pentru televizare din Anglia. În Top 20 al cluburilor, nouă sunt din Anglia: Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Crystal Palace, Leicester și Southampton.

În ceea ce privește dublarea sumelor pentru transferuri în Europa în perioada 2014-2017, raportul evidențiază că aceasta a fost generată de creșterea volumului tranzacțiilor, nu a numărului acestora. Nici aici nu surprinde că cele mari cinci ligi sunt marii jucători și pe piața transferurilor, cluburile din Anglia având o cotă de 26% pe piața globală a ultimului deceniu.

Manchester City a avut cea mai scumpă echipă din istorie, care a costat 702 milioane de lire sterline. Transferul lui Riyad Mahrez de la Leicester, cu 60 de milioane de lire, i-a făcut să o depășească pe Real Madrid, a cărei echipă a costat 693 de milioane. Manchester United este pe locul al treilea, iar aceste echipe au loturi cu 40-50% mai valoroase decât cel al lui Chelsea. (Goal, Daily Mail).