​Rafael Nadal a revenit în circuitul ATP după o pauză de luni bune, ibericul reușind să treacă în primul tur de la Australian Open de James Duckworth. Nu a fost un meci ușor, stilul romantic de tenis al australianului (bazat pe multe veniri la fileu și inclusiv pe execuții de genul serviciu-voleu) incomodându-l în unele momente pe iberic. După două ore și 15 minute, Nadal s-a impus în trei seturi, scor 6-4, 6-3, 7-5.

Rafael Nadal, la AOFoto: ausopen.com

Aici poți citi o amplă prezentare a turneului Australian Open.

Pentru a găsi ultima partidă oficială disputată de Rafa este nevoie să dăm timpul înapoi până la US Open. Acolo, în semifinale, Nadal abandona în fața lui Juan Martin del Potro (absent de la AO).

Spaniolul a arătat poftă de joc, dar și unele mici nesincronizări în unele momente, absolut normale însă pentru un jucător care nu a simțit gustul meciurilor oficiale în ultimele patru luni și ceva de timp.

Disputa cu unul din favoriții gazdelor nu a fost însă o plimbare prin parc pentru Nadal: James a fost agresiv, a venit de multe ori la fileu (de 71 de ori!), încerând să pună o presiune constantă pe mult mai titratul său advesar.

Cu toate că s-a impus în 38 din cele 71 de veniri la plasă, australianul a fost "citit" pas cu pas de Rafa, acestuia începând să-i iasă tot mai bine passing-urile.

După un prim set în care s-a impus cu 6-4, Nadal a fost copleșit de agresivitatea adversarului în debutul manșei secunde (una în care australianul a condus la un moment dat cu 2-0). Spaniolul și-a ridicat nivelul jocului, a servit foarte bine, a fost precis la retur și a reușit să întoarcă în favoarea sa setul (6-3).

Al treilea set a fost și cel mai echilibrat, o manșă în care Nadal a avut nevoie de "prelungiri" pentru a se impune (7-5).

Rafa a stat bine la primul serviciu (40 de puncte câștigate dintr-un total de 54), la venirile la plasă (10 puncte adjudecate din 16 / 63%) și la raportul lovituri câștigătoare / erori neforțate (38/11).

În turul doi, Nadal se va duela cu învingătorul partidei dintre Matthew Ebden (Australia - 47 ATP) și Jan-Lennard Struff (Germania - 58 ATP). În urmă cu un an de zile, Rafa a ajuns până în sferturi la Melbourne, acolo unde a abandonat în setul cinci al partidei cu Marin Cilic.

Aici poți urmări un rezumat al partidei dintre Nadal și Duckworth: