Simona Halep a fost în mare parte din meci cu un pas în urma adversarei, Ashleigh Barty fiind sportiva care a dictat ritmul în cele mai multe momente. Cu un joc variat (defensivă de fier, agresivitate în momentele oportune și un slice care i-a dat mari bătăi de cap Simonei), australianca s-a impus în două seturi, 6-4, 6-4, după o partidă care a durat o oră și 27 de minute (Sydney, turul doi). Halep nu a dat semne că ar mai fi măcinată de problemele cu hernia de disc, însă lipsa meciurilor oficiale s-a putut observa în reacțiile întârziate pe care le-a avut liderul mondial în unele situații...

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezumatul partidei Halep vs Barty:

Observații:

  • E greu de spus la acest moment dacă probleme fizice au fost depășite sau nu de liderul mondial. În acest meci, Simona a arătat disponibilitate la efort, s-a luptat (atât cât a putut) pentru fiecare minge, rămâne însă de văzut cum vor evolua lucrurile din acest punct de vedere (un singur meci nu poate reda fidel nivelul fizic la care se află Halep).
  • Pauza îndelungată nu avea cum să nu lase urme în jocul Simonei: puncte pe care le-ar fi putut câștiga în mod normal au fost pierdute, reacțiile ei fiind uneori întârziate.
  • Serviciul nu a fost veriga slabă de această dată, Halep reușind să câștige 60% din punctele jucate cu "doiul". Simona a stat rău atunci când a venit vorba de conversia punctelor de break. Jucătoarea noastra a irosit cu nonșalanță situații favorabile, permițându-i adversarei să revină chiar și de la 0-40. Nu poți emite pretenții reale să câștigi un meci în care din 11 șanse de break reușești să te impui doar în două.
  • Diferența la final în ceea ce privește punctele câștigate a fost 69-65 în favoarea australiencei. Dacă ne raportăm la faptul că Barty este o jucătoare în formă, cu continuitate în evoluție, iar Simona a bifat ultimul meci fără probleme fizice la US Open, atunci lucrurile nu stau atât de rău pentru liderul mondial. E nevoie însă de meciuri oficiale, doar acolo reglându-se anumite "setări".
  • Observând tactica aleasă de Barty (dese ruperi de ritm), ar fi fost de bun augur unele sfaturi venite din partea lui Darren Cahill, Simona dând senzația că are un singur plan concret de joc pentru această dispută.

Pentru prezenţa la Sydney, Simona Halep va primi 11.620 de dolari şi 55 de puncte WTA în clasamentul de simplu.

Următoarea competiție la care Halep va participa va fi Australian Open, turneu de Grand Slam unde Simona va avea de apărat punctele aferente calificării în finală (1300).

Punctul de meci al lui Barty:

Ce a spus Barty imediat după victoria cu Halep:

Statistica partidei Halep vs Barty:

Desfășurarea partidei Halep vs Barty:

Setul I

Partida a debutat sub semnul echilibrului, cu cele două jucătoare valorificându-și avantajul serviciului. Simona a servit aspru, incomod pentru adversară, iar în primele trei game-uri nu au existat șanse de break.

Barty a făcut break-ul la chiar prima șansă, la scorul de 2-1 în favoarea sa. Australianca a făcut diferența cu ajutorul unui slice agresiv, care a "îngropat" mingea în terenul Simonei (3-1).

Liderul mondial și-a ridicat imediat nivelul jocului: a luat mingea din urcare, a trimis aproape de baseline, iar Barty nu a avut răspunsul pe măsură (s-a ajuns relativ rapid la 0-40). Agresivă și cu un pas în teren, australianca a reușit să anuleze primele două mingi de break, însă Simona a fructificat-o pe a treia, după o venire inspirată la fileu (3-2).

Văzând că este oarecum dominată de pe linia de fund, Barty a făcut încă o dată pasul la fileu, tactică care a produs în dese rânduri panică în defensiva Simonei.

Slice-ul apăsat a continuat să o preseze pe Halep, australianca reușind foarte bine să rupă ritmul jucătoarei noastre. Cu o deplasare bună (nu s-a văzut în debutul partidei că nu a mai evoluat de câteva luni bune într-un meci oficial), Simona a înghesuit-o pe Barty de pe baseline, într-un game dificil de serviciu care s-a încheiat însă cu bine (3-3).

Obligată să facă un pas în față, Simona a executat o scurtă, însă execuția nu a fost dintre cele mai bune. Presiunea lui Barty a venit în continuare pe venirile la fileu, defensiva Simonei fiind sub "asediu" în câteva rânduri. Slice-ul a continuat să-și facă numărul, australianca reușind să trimită acolo și-a dorit cu această lovitură (4-3 pentru Barty).

Sub presiunea scorului, Simona a servit bine, precis, cu kick, lucru care i-a adus câștigarea game-ului într-o manieră lejeră (4-4).

Halep a fost hotărâtă, a intrat în teren, a lovit foarte bine cu dreapta inside-in și a ajuns în situația de a avea trei mingi de break (0-40). Din păcate, pe prima a ratat-o cu un backhand în lung de linie (nu s-a așezat cum trebuie la această lovitură). După un as, Barty a neutralizat și ultima șansă de break, ajutată și de un forehand dezechilibrat al Simonei (40-40). Încă un as (pe impar) i-a adus nesperat game-ul australiencei, aceasta reușind să revină spectaculos de la 0-40.

Dintr-o defensivă disperată, Barty găsește foarte bine un passing cu reverul în cross scurt (pe o venire la fileu a Simonei). Serviciul doi moale i-a favorizat adversarei un retur direct câștigător (30-30), iar presiunea s-a mutat pe umerii Simonei: a apărut prima minge de set (Barty a făcut diferența cu un forehand puternic). După un serviciu bun, Simona a ezitat cu dreapta inside-out, iar mingea s-a oprit în plasă: Barty a câștigat primul set cu 6-4, o manșă echilibrată în care Halep nu a știut să profite de șansele ei (la 4-4, a avut trei mingi legate de break, însă a tratat cu superficialitate ocazia mare avută).

Simona a avut în prima manșă două lovituri câștigătoare și 10 erori neforțate (14-22 în dreptul lui Barty).

Setul II

Seria pozitivă a lui Barty a continuat, australianca bifând al treilea game consecutiv (1-0). Slice-ul a continuat să fie "comoara" din jocul australiencei, lovitură care a surprins-o de atâtea ori pe Simona (Barty a trimis foarte bine atât defensiv, cât și slice-ul agresiv, cu mingea coborând abrupt în terenul liderului mondial). După ce a salvat trei mingi de break grație unghiurilor foarte bune găsite în cross scurt, Halep a forțat la teu cu al doilea serviciu și a supraviețuit într-un game în care a salvat trei mingi de break (1-1).

De la înălțimea celor 1.66 metri din dotare, Barty a continuat să servească foarte bine, puternic, plat, greu de returnat corespunzător pentru Simona (2-1).

Simona a ratat alte două șanse de break (15-40), Barty rezistând eroic din defensivă grație slice-ului. A urmat un as plat, la teu, iar game-ul dificil a fost trecut cu bine de australiancă (3-2).

Un game bun de serviciu a adus egalitatea (3-3), iar apoi Simona și-a mai procurat o minge de break (30-40). De această dată, Halep nu a mai ratat oportunitatea, a fost agresivă, a condus schimbul și a reușit, în sfârșit, primul break din acest set al doilea (4-3).

Într-un game dificil, Simona este ajutată de primul serviciu în două momente dificile. Din păcate, la egalitate Halep ratează o dreaptă deranjată tot de slice. În loc de 5-3 s-a făcut însă 4-4, Simona ratând o ocazie importantă de a se desprinde pe tabelă.

Într-un game echilibrat, Simona are o minge de break (30-40), dar ratează un rever în lung de linie. Nici a doua oară nu a fost cu noroc, Barty salvând mingea de break cu un serviciu plat, la teu. Australianca a revenit încă o dată, iar tabela s-a modificat în favoarea ei: 5-4. Presiunea s-a mutat instantaneu pe serviciul Simonei.

Atunci când s-a aflat în dificultate, Barty a avut tactica potrivită: a trimis o ploaie de slice-uri, iar până la urmă eroarea a venit din partea Simonei. Mingea de game a Simonei a fost anulată de australiancă cu un impecabil joc defensiv. La prima șansă de meci, Barty a fost ajutată și de o eroare neforțată a liderului mondial, iar setul i-a revenit cu 6-4 (în oglindă cu primul). Partida a durat o oră și 27 de minute.