Alexander Zverev a reușit marea surpriză a sezonului și a câștigat pentru prima oară în carieră Turneul Campionilor, după ce l-a învins, scor 6-4, 6-3, pe liderul mondial Novak Djokovic. Neamțul a reușit să facă patru break-uri împotriva sârbului, care până în finală nu pierduse niciodată pe propriul serviciu (avea 36 de game-uri consecutive câștigate). Zverev a devenit primul german campion la Londra după Boris Becker (în 1995). Finala a durat doar o oră și 21 de minute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vezi aici ultimul punct al finalei:

Înaintea partidei, toate semnele arătau că Djokovic îl va egala pe Federer la numărul de trofee câștigate la Turneul Campionilor: șase. Cu 35 de victorii în ultimele 37 de meciuri disputate și un record de invincibilitate incredibil pe propriul serviciu (36 de game-uri consecutive), Nole părea pregătit să îi dea basmului revenirii sale un final fericit.

Zverev a avut alte planuri pentru sârb. Încă de la primul punct, Alexander a arătat că nu se teme de Djokovic, care îl învinsese în grupe (6-4, 6-1). Cu un joc excelent de pe baseline, neamțul a reușit să îi pună probleme defensivei care a oprit atacurile atâtor jucători de top în ultima jumatate de sezon. Alexander Zverev a fost foarte solid pe lovitura de backhand cu două mâini, reușind să îl țină pe Djokovic pe piciorul de sprijin prin lovituri lungi.

Titlul de la Londra este al zecelea din cariera neamțului. Acesta a mai câștigat turneele de la Sankt Petersburg (2016), Montpellier, Munchen, Roma, Washington, Toronto (2017), Munchen, Madrid și Washington (2018).

Statisticile partidei dintre Alexander Zverev și Novak Djokovic:

Ași: 10 - 1

Duble greșeli: 3 - 1

Procentaj primul serviciu: 72% - 60%

Puncte câștigate cu primul serviciu: 26/33 (79%) - 25/34 (74%)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 7/13 (54%) - 8/23 (35%)

Puncte de break câștigate: 4/6 - 0/1

Lovituri câștigătoare: 23 - 7

Erori neforțate: 18 - 20

Alexander Zverev bucurându-se alături de mama și cățelul său, Lovik:

Ce au spus cei doi jucători:

"Chiar acum nu pot descrie ceea ce simt. Vreau să-l felicit pe Novak, nu te-am văzut jucând niciodată ca în partea a doua a acestui sezon. Abia dacă ai pierdut un meci! Toată lumea ştie cât de bun eşti ca jucător, dar puţini ştiu cum eşti ca persoană... Apreciez că pot împărţi terenul cu tine, dar şi că m-ai lăsat să câştig azi. Felicitări şi echipei tale, sunteţi un grup incredibil.

Bineînţeles, mulţumesc tatălui şi echipei mele. Tată, eşti cel mai tare antrenor, probabil nu te vei opri din plâns până la anul! Îi mulţumesc şi lui Ivan Lendl că s-a alăturat echipei, fizioterapeutului care are grijă de corpul meu, dar şi fanilor care au fost uimitori în această săptămână.

Chiar dacă am avut ieri un moment mai tensionat, vă mulţumesc pentru susţinere. Iubiţi acest sport, îl faceţi mai uşor pentru noi, vă mulţumesc din inimă! Ştiu că discursul meu e lung, dar vreau să mulţumesc sponsorilor, copiilor de mingi şi arbitrilor care fac posibil acest eveniment, sper să ne revedem şi în 2019", a spus câștigătorul finalei, Alexander Zverev.

"În primul rând, felicitări Sascha, ție și echipei tale. Ai jucat mult mai bine decât în grupe și ai meritat să câștigi. Bravo! Ești încă tânăr, dar ai avut o carieră fantastică până acum și îți doresc mult succes în viitor.

Sper că voi mai juca mulți ani de acum înainte și vă voi vedea pe voi, cei de aici. Pentru asta vreau să mulțumesc echipei mele, care e alături de mine și face o treabă fantastică. Astăzi nu a fost o zi prea bună, dar a fost o revenire de senzație, un an bun și vă mulțumesc pentru că ați fost alături de mine și mă ajutați atât de mult.

Nu în ultimul rând vreau să vă mulțumesc vouă, fanilor, care ne susțineți timp de 11 luni într-un an. E un sezon lung, dar voi faceți ca totul să fie mult mai plăcut. Vă mulțumesc pentru că ați venit în număr mare și vă doresc toate cele bune", a declarat Novak Djokovic.

Desfășurarea partidei:

Setul I:

Meciul a început cum nu se putea mai bine: un raliu de 29 de lovituri pe care l-a câștigat Djokovic. Neamțul a egalat rapid, după ce a închis cu un as game-ul pe propriul serviciu. Nole a dus scorul la 2-1 după un forehand în cross și un serviciu pe care Zverev nu l-a putut returna, game câștigat la 0. Cei doi au continuat să servească bine, Alexander fiind primul care a simțit gustul sângelui adversarului, ajungând la 30-15 pe serviciul lui Nole, care a reușit totuși să își revină (3-2). Scorul s-a făcut repede 4-4, iar după 40 de game-uri consecutive câștigate cu propriul serviciu la Turneul Campionilor, Nole a fost primul care a clipit în finală. Zverev a făcut break la 30 și după ce a trimis trei ași consecutivi, a închis setul după o eroare de forehand a sârbului (6-4). Zverev a avut un procentaj de 88% pe primul serviciu și a reușit șapte ași, spre deosebire de niciunul în dreptul lui Djokovic.

Setul II:

Setul secund a început la fel de surprinzător pe cât s-a terminat primul. Nole și-a pierdut din nou serviciu. Nu o dată, ci de două ori. Între aceste game-uri, sârbul a făcut un rebreak (după ce Alexander a făcut două duble greșeli consecutive și două erori cu backhand-ul) care l-a menținut pentru moment în luptă, însă Zverev a fost primul care și-a făcut serviciul (3-1). După ce și-a pierdut de trei ori consecutiv serviciul, Nole a făcut un game foarte bun (câștigat la 0). Zverev a făcut încă o dublă greșeală și Nole părea să revină, însă neamțul a făcut patru puncte consecutive și a dus scorul la 4-2. a început să joace tot mai agresiv, încercând să salveze ceva ce părea deja pierdut, și după un game puțin mai sigur a făcut 3-4. Zverev și-a păstrat concentrarea și a după ce și-a făcut fără probleme serviciul, a făcut un al patrulea break, câștigând setul secund cu 6-3.

Punctul prin care neamțul a făcut primul break din setul secund:

Rezultatele celor doi până în finală:

Grupa Gustavo Kuerten:

Alexander Zverev vs Marin Cilic 7-6(5), 7-6(1)

Alexander Zverev vs Novak Djokovic 4-6, 1-6

Alexander Zverev vs John Isner 7-6(5), 6-3

Novak Djokovic vs John Isner 6-4, 6-3

Novak Djokovic vs Alexander Zverev 6-4, 6-1

Novak Djokovic vs Marin Cilic 7-6(7), 6-2

Semifinale:

Alexander Zverev vs Roger Federer 7-5, 7-6(5)

Novak Djokovic vs Kevin Anderson 6-2, 6-2

Pentru câștigarea trofeului, Zverev va primi 2,5 milioane de dolari și 1.300 de puncte în clasamentul ATP. El va urca pe locul 4 ATP, depășindu-l pe Juan Martin Del Potro. Novak Djokovic s-a distanțat la aproximativ 1.500 de puncte în fața lui Rafael Nadal.

Alexander Zverev a încheiat sezonul cu 58 de victorii, cele mai multe obținute de un jucător din circuitul ATP în 2018.